Wången bygger ny passbana

 

Bilden visar banans sträckning. Detta är i den riktning man rider och målgång är ungefär vid bortre pinnen. Foto: Ronney Wickzell

 

Wången kommer att bygga en helt ny passbana inför nästa sommars islandshäst-SM. Gneisti
Islandshästförening arrangerar ett av Jämtlands största sportevenemang under 2014 mellan 26-29 juni och Wången utgör själva tävlingsarenan. Bygget av passbanan inleds omgående.

– Vi vill så klart kunna erbjuda bästa möjliga tävlingsförhållanden när vi tar emot den svenska eliten i islandshästsporten. Vår gamla passbana håller inte SM-standard längre och därför satsar vi på en
helt ny bana. Det rör sig om en ganska stor investering, men det känns helt rätt, säger Johan Sundberg, vd Wången AB.

Den nya passbanan blir 300 meter lång och kommer att byggas i direkt anslutning till den nuvarande ovalbanan, intill Wångens travbana. Markarbetena inleds inom kort och tävlingsbanan kommer att stå färdig lagom till SM-tävlingarna i slutet av juni. Även den befintliga ovalbanan kommer att rustas upp inför SM.

– Det känns jättebra att detta blir av. Vi är övertygade om att den nya passbanan blir ett rejält lyft. Med tanke på hur banan är placerad så kommer deltagarna förmodligen att uppleva att de rider rakt in i
fjällvärlden. Det blir hur som helst en mäktig vy att rida mot och vi hoppas att den inspirerar både hästar och ryttare till topprestationer, säger Katarina Bodne, Gneisti Islandshästförening.

Det är tredje gången sedan 2003 som islandshäst-SM arrangeras på Wången. Under de fyra tävlingsdagarna räknar Gneisti med omkring 8 000 besökare från hela landet och drygt 300 starter. På passbanan avgörs fyra olika grenar; speedpass, stilpass, passlöp över 150 meter respektive 200 meter. Under SM avgörs också vilka som får representera Sverige i Nordiska Mästerskapen i Danmark 30 juli-3 augusti.

– De investeringar vi gör inför SM-tävlingarna kommer så klart att lyfta anläggningen överlag och det är något som förhoppningsvis också våra elever drar nytta av i framtiden, säger Johan Sundberg.