Harmonisk tölt i Skara

Date:

Domarna Malin Elmgren, Anna Andersson och Jonas Bring. Foto: Åse Ericson.

Under året har jag läst, hört och blivit introducerad IRL (på FEIFsinternationella instruktörsseminarium) till en ny tävlingsgren, Tölt in Harmony (även kallad Töltfimi). Så när lokalklubben Frigg i Skaraborg började dra upp planerna för årets officiella tävling inomhus i november föreslog jag att vi skulle ha med den i vår proposition. Toppen tyckte alla i den positiva tävlingsgruppen. Inte visste vi då att det var det första klubbtävlingstillfället i Sverige och mycket uppmärksammat. Det satt publik på läktaren som åkt över 20 mil enkel väg för att kolla på och 14 modiga ryttare ställde upp! Domare var Anna Andersson från Östergötland och som bisittare hade hon domarna Malin Elmgren och Jonas Bring.
I Skaraborg har vi förmånen att ha en körhall av måtten 40×80 meter, dvs bred nog att faktiskt få in en 200 m ovalbana med riktiga mått, det är häftigt. Om än lite för löst i underlaget men vi hoppas på bättre tider även där. Skara Hästlandarbetar dessutom för att samla hästsporterna runt Axevallatravet och Skålltorps ridskola, så vi hoppas och tror på en permanent bananläggning för klubben på insidan av travbanan. Men att dessutom kunna rida på ovalbana med tak över huvudet är en ynnest.

TiH-banan lades upp som en 20×40 bana i mitten av ovalen. Vi var några damer som samlades på fredagkvällen innan tävlingen, kliade oss i håret och kalkade upp banan så gott vi kunde efter skisserna i reglementet. Det blev inte 100 % rätt enligt min gode vän ingenjören Jonas Bring som muttrade något om tangenter (?). För mig är de svarta och sitter på ett piano eller ett tangentbord. Men men, det måste ju finnas utrymme för förbättring – annars är det inte roligt!

Tölt på volt. Foto: Veronica Nyhammer

Så kom dagen D – på framridningen öste det ner men i ridhuset var det inbjudande. Nästan alla ryttare hade bemödat sig att hitta sin egen musik vilken var alltifrån synnerligen harmonisk till min egen dunkadunka – You´re gonna get it med Trancedance. Don efter person (häst). Från vårt stall i Ullstorp ställde fyra ryttare upp i klassen, Carina på Myran, Åsa på Andri, Katti åkte ända från Helsingborg för att få tävla på lånade Urd (nedan på bild) och jag själv red Albin.

Utfallet blev mycket lyckat. Alla genomförde programmet – någon enstakaryttare tog en extra volt och blev unik därigenom  men inga stora fadäser. Man kan tycka att det ska väl inte vara så svårt att skriva exakta instruktioner och rida exakt efter anvisningarna men alla som försökt åka spårvagn i Göteborg vet hur enkelt det är… Allteftersom saker prövas i praktiken kan det skriftliga behöva redigeras en smula.

Det tog lite längre tid än vi trodde per häst (nu räknade vi 5 minuter varav 2.5-3 minuter för själva ridningen).  Men innan rutinerna finns tar det lite extra tid att sätta poäng och ge kommentarer. Publiken följde det hela med stort intresse – läktaren är dock på kortsidan vilket gör att man inte kan se ekipagen från sidan men det var svårt att ändra på utan att flytta in massa stolar på banan. De flesta ryttarna valde tölt fast man också får lov att rida programmet nivå ett i trav.

Tölt in Harmony kan säkert bli ett sätt för många klubbar, ridskolor och stallar att kunna tävla och träna hemmavid på ett sätt som inte är lika materialkrävande som programridning på ovalbana, det räcker med en enkel padock. Och gudarna ska veta att det inte är plättlätt att rida lösgjort och taktrent på omväxlande böjt och rakt spår. Det roliga med nivå ett är att man enligt domarhandledningen faktiskt kan klättra rätt högt upp på poängskalan fast man kanske inte sitter på klassens flottaste häst. För här värderas takt, lösgjordhet och kontakt, dvs de första viktiga grundstegen i utbildningsskalan. Läs mer om bakgrunden till Tölt in Harmony och hur reglerna är på föreningensnya hemsida. Man kan också bli medlem i Tölt in Harmonyföreningen. Eftersom grenen inte är en officiell del av FIPO väljer man än så länge själv förutsättningarna. I Friggs fall valde vi att hästen skulle vara registrerad islandshäst i SIF för att  visa ”solidaritet” till vårt förbunds arbete med att tillhandahålla former för att domarutbildning, seminarier mm. Men sedan behövde man inte vara vare sig medlem i SIF eller ha ryttarlicens, för att möjliggöra för t ex lektionsryttare på de olika ridskolorna att delta utan någon större kostnad.

Jag ser fram emot fortsättningen med utvecklingen runt Tölt in Harmony!

Här finns resultat och här kan du möjligen öppna You Tubeklipp på ritterna.

Fotonot: Artikeln har tidigare publicerats på Åse Ericsons hemsida.

 

Share post:

Related articles

– Just nu rider jag mycket i grundgångarterna och försöker få hästarna mer ridbara och lösgjorda, säger Madelen Johanson

Madelen Johanson tävlar både islandshäst på Elitnivå och dressyr på varmblod. Nyligen var vi på en heldagsclinic med henne...

Jóhann Skúlason förlorar sitt domsmål

M Nyligen dömdes det i Jóhann Skúlasons mål där han överklagat isländska ridsportförbundets beslut att utesluta honom från landslaget....

Lollo planerar att tävla Týr och nya tävlingshästen Aron

Louise Löfgren är en van tävlingsryttare sedan barnsben. Hon är uppvuxen med islandshästar på Raudhetta Gård som hon...

Hjärnan, kunskap och riktigt bra hästar är avlarens bästa vän! En pratstund med Olil Amble om avel, tankar kring visningar och annat.

Olil Amble och Bergur Jónsson bor på gården Sydri Gegnishólar där de bedriver sin hästverksamhet i företaget Gangmyllan....