Under sommaren har fyra lokalföreningar tillsammans anordnat Sommarcupen, en tävling med fyra uttagningstävlingar som i helgen kulminerat med den stora finalen.
Sommarcupen har sitt ursprung hos lokalföreningarna Gnyfari och Kraftur som redan 2014 anordnade den första cupen tillsammans, berättar Ninni Alverfeldt Lidén som varit med sedan starten. När tankar om en cup 2024 startade i våras så utökades samarbetet till att även innefatta Gaedingur och Gneisti och man ville se till att tävlingarna i södra Norrland inte skulle krocka med varandra.
Varje lokalförening har arrangerat varsin uttagningstävling som lett fram till en stor gemensam final som gick av stapeln hos Kraftur den 28 september. Varje uttagningstävling har dömts av en lokaldomare och finalerna dömdes av två nationella domare, Kicki Flank och Ulrika Backan. Cupen som helhet har varit inofficiell. Deltagarna har under uttagningarna samlat poäng, och snittpoängen på de två bästa uttagningarna var den poäng som avgjorde vilka som fick göra upp i helgens finaler.
Målet var att cupen skulle vara för alla och att så många som möjligt skulle få rida final och få en rosett. Eftersom 50+ var en egen kategori fanns det i V5 C-, B- och A-finaler och i T8 B- och A-final. Utöver vanliga sportgrenar så fanns det även grenar för barn och för 50+, allt för att göra tävlingen till något för alla som ville vara med. Hade det varit fler som velat rida finalerna så hade man gjort plats för dem med.
Totalt hade man 58 anmälda deltagare fördelade på 11 juniorer, 10 YR, 30 seniorer och 7 modiga 50+. Utanför cupen har man erbjudit C2 och C4 för alla barn.
“Alla åldrar förtjänar att ha kul på tävlingsbanan och tävla mot jämngamla”, säger Ninni.
Under helgens final hos Kraftur tävlade 36 ekipage och det utsågs en vinnare i varje representerad ålderskategori i alla klasser och alla vinnare fick det fina vinnartäcket med en specialdesignad logga som Åsa Myrsten skapat.
Ninni berättar att hon spenderat många timmar framför datorn för att administrera cupen i Sportfengur/HorseDay, vilket inte var helt enkelt just med cupformatet. Hon säger dock att det verkligen har varit värt det så här i efterhand.
Planeringen för Sommarcupen 2025 är redan igång och arbetsgruppen som skapades inför årets cup fortsätter sitt arbete och består av två representanter från varje lokalförening. Ninni har ju under många år suttit som speaker på tävlingar hos alla inblandade föreningar och hon tycker att det är fantastiskt att man kan samarbeta på det här sättet som man gjort under Sommarcupen. När man är föreningar i glesbygd så är samverkan viktig för att verksamheten ska kunna utvecklas och på det här sättet så får även föreningarnas ryttare möjlighet att lära känna varandra. Nu för tiden är ju de digitala möjligheterna att mötas en faktor som underlättar samverkan. Under 2014 och 2015 blev det många mil i bilen för att mötas, säger Ninni.
Fullständiga resultat finns i appen HorseDay.
Text: Jenny Werneholm