Passklubben Skeið – en islandshästförening med pass som specialitet

Date:

Emelie Althén på sin Snerpa.
Emelie Althén på sin Snerpa frá Ögmundarstödum  Foto: Lena Söderberg

Sverige är ju känt som en hejdundrande bra passnation som plockar medaljer på stora internationella tävlingar som NM och VM. Passklubben Skeið  som bildades under 2015 ligger med andra ord helt rätt i tiden. Ishestnews fick ett mail från medlemmen Emelie Althén där hon berättar om klubben:

“Jag som följde denna klubb på håll kände “ÄNTLIGEN”! Ända sen dag ett har det varit ett otroligt stort engagemang i klubben och intresset från både etablerade tävlingsryttare och nybörjare har varit stort, berättar Emelie. . De clinics vi har haft har varit väldigt uppskattade, framför allt då man efter detta har fått prova på de olika passgrenarna. Vi märker att vi för varje tävling/aktivitet har lockat några nya ekipage vilket är fantastiskt roligt! Detta i kombination med att etablerade passryttare är med på både aktiviteter och tävlingar har skapat en härlig gemenskap och vilja att hjälpa varandra. Alla gläds åt varandras framgångar och man hjälps åt att motivera varandra till att våga prova nya grenar och utmana sig själv, oavsett nivå.

Trots att klubben hittills är ganska liten har många ett stort intresse för föreningens arbete. Vi har i år 9st sponsorer som bidrar till verksamheten! Toftinge Gård, Islandshästkonsult, Askagården, uppLEVA, Haffi/Istölt, Snäcksjöns Islandshästar, MJ´s Hovslageri, Anjous Potatis&Grönsaker och Marab. Målet med Passklubben Skeið är att arrangera aktiviteter och tävlingar för att utveckla intresset kring flygande pass. Vi vill att alla som har ett intresse för pass ska få möjligheten att utforska detta intresse! Tävlingarna ska vara av hög kvalité med elektronisk tidtagning så vi lockar alla passintresserade, nybörjare som landslagsryttare. Vi arbetar nu aktivt med att få fler huvudmedlemmar så klubben växer. Idéerna är många och engagemanget är stort. Det finns mycket vi vill göra och åstadkomma.

Vi har 5 st tävlingar inplanerade under året, samtliga arrangeras på fina Toftinge Gård. Anläggningen håller otroligt hög kvalité och ger oss de bästa förutsättningarna för att arrangera fina passtävlingar. Under våren har vi 3 st regionala kvaltävlingar, 5 april, 3 maj och 7 juni. Under hösten har vi två tävlingar inplanerade, 2 augusti och 6 september. All information kring tävlingar och aktiviteter finns att läsa på vår hemsida, www.skeid.se. “Passa på” att även gilla oss på Facebook, Passklubben Skeið så håller du dig uppdaterad”.

Daníel Ingi Smárason och Orion frá Laekjarbotnum
Daníel Ingi Smárason och Orion frá Laekjarbotnum  Foto: Margareta Eklund

 

Fakta om Passklubben Skeið:

Hösten 2014 diskuterade Ante Eklund och Eyvi Mandal, att vi borde göra lite passtävlingar på de fina passbanorna på Toftinge Gård. I januari 2015 träffades några pass-entusiaster hemma hos Margareta o Ante, för att planera en passtävling på Toftinge under våren. Entusiasmen var stor, och när förslaget om att bilda en klubb för passridning kom upp, så var alla med på noterna.

På första klubbmötet var följande närvarande: Jenny Mandal, Hreggi Eyvindson, Sofi Fältsjö, Linda Tommelstad, Eyvi Mandal, Ante Eklund, Danni Ingi Smárason, Berglind Gudmundsdottir, Evelyn och Kjell Storgård, Göran Fernsund och Micke Jansson. Vi beslöt att bilda klubben Skeid.
Vi startade med en Passclinic i påskhelgen med träning och prova på tävling. Solen värmde både oss och tussilago och blåsippor bland fjolårsgräset. 55 personer och 16 hästar hade anmält sig till dagen,

som leddes av Jenny Mandal med mikrofon i handen, och som pratade engagerat om pass som den gångart som fulländar Islandshäst-ridningen.
Därefter hade vi tre lyckade tävlingar under 2015 med en bästa tid på 22,32 sekunder 250 m pass med Thorvaldur Árnason/Thyrnir från Knubbo.
Vår målsättning i Passklubben Skeið är, att vi utvecklar många duktiga passryttare i Sverige. Och har därför planerat en tävling per månad i år.

Eva Telne och Isey från Ådalen
Eva Telne och Isey från Ådalen  Foto: Margareta Eklund
Ante Eklund och Dimmalimm från Rolsta
Ante Eklund och Dimmalimm från Rolsta  Foto: Margareta Eklund
Titti Juhlin och Lyra från Lind
Titti Juhlin och Lyra från Lind   Foto: Margareta Eklund

Logga färg 3 Liten

Share post:

Related articles

Sammansvetsat gäng är i full gång med att arrangera NM 2024. Fram till 1 mars kan du köpa rabatterade biljetter!

Planerar du att åka till NM 2024? I år är Danmark värdnation och tävlingarna går av stapeln i...

SIF Avel bjuder in till gratis Worldfengurwebinar den 4 mars

    WorldFengur, databasen där i stort sett hela världens islandshästar är registrerade är en magisk kunskapsbank, även för dig...

Film: Louise Löfgrens och Filippa Hellténs hela clinic från Eurohorse

  Vi har fått möjlighet att publicera Louise Löfgrens och Filippa Hellténs clinic från Eurohorse. Under clinicen visar och förklarar Louise och...

IceFoal- Ny officiell sajt för unghästmönstringar

    Den nya sajten IceFoal som är specialutformad för föl och unghästmönstringar laserades officiellt i veckan. Det är avelsledaren...