Sara lär isländska barn att rida

Date:

sara
Sara med en av sina ridskolegrupper.

Svenska Sara Arnbro bor och verkar på sin gård Ysta Gerdi utanför Akureyri på norra Island. Där har hon startat en ridskola för barn som blivit mycket uppskattad. Dessutom bjöd Sara nu i helgen in flera syrianska flyktingfamiljer för att de skulle få prova rida. Ishestnews kontaktade Sara för att få veta mer om hennes ridskola och godhjärtade insats med flyktingarna.

Hur kom du på idén att starta en ridskola?

-Det här är en dröm som jag har gått med länge. Här i våran dal är det mycket mjölkbönder, men de flesta har hästar också. Däremot är det inte alla som har stall eller ridbanor, och därför rider bara barnen på sommaren. Jag ville ge barnen en chans att kunna träna på sin ridning hela året, precis som om man tränar fotboll eller dans. Ska man bli en bra fotbollsspelare räcker det inte om man sparkar lite boll på sommaren. Just nu kändes timingen rätt, vi har några trevliga ridhästar som behövde en uppgift.

sara5
Balansövning! Notera även de fiffiga tyglarna med olika färger på tygelstopparna. Och säkerthetstigbyglarna som har små “skenor” framtill som gör det omöjligt för en barnfot att glida igenom.

Barnen är mellan barnen är från 3 år till 15 år och Sara lägger stor vikt vid kontroll och balans. Alla får lära sig att kontrollera sin häst. Även de yngsta styr själva sina hästar, ingen leds.
-Det absolut viktigaste när man undervisar så små barn är att de har roligt och att de lär sig genom lek. Det ska vara roligt att rida! poängterar Sara som är utbildad ridinstruktör från Hólar.

Sara berättar vidare att hon låter barnen göra en hel del bollekar uppsuttet och att det är väldigt populärt. Då skrittar hästarna på spåret med lång tygel och jag kastar en boll till någon i ledet och han kastar tillbaka bollen till mig, eller så ska de kasta bollen i tunnor. Akrobatik till häst är även ett uppskattat inslag och ofta kommer barnen själva med idér som de vill prova på till häst. De har även tolkat med kälke efter häst, ridit barbacka, och ridit ut.

 

sara6
Det gäller att pricka rätt! Bollek till häst.

 

Vad använder du för typ av hästar?

-Hästarna jag har har väldigt olika bakgrund och ålder. De två äldsta är våra bästa vallhästar och är ganska villiga egentligen, men de sköter sig exemplariskt med barnen. Den äldsta är 20 år och han är född på gården. Sedan har jag två yngre hästar som också är födda på gården. Hästarna måste vara lugna men lyhörda. De får inte bli stressade av obalanserade ryttare eller snabba rörelser. Och helst inte ha för skumpig trav, berättar Sara.

 

sara4
Så här bra tyckte flyktingfamiljerna om ridningen!
sara2
Alla fick först bekanta sig med hästarna i lugn och ro.

Du har nu i helgen bjudit in syriska flyktingfamiljer för att de skulle få en “söndagsridtur”, berätta om det!

-Ja, i går bjöd jag hit alla de syriska flyktingarna som bor i Akureyri. De fick prova rida våra ridskolehästar. Jag tror nästan de vuxna hade roligare än barnen. Det var mycket skratt! Alla fick prova tölta och även fast de tyckte att hästarna var lite små och lurviga så var de väldigt imponerade av deras kapacitet, avslutar Sara och man kan inte annat än att imponeras av Saras godhjärtade  och medmänskliga initiativ och vi önskar henne all lycka till med sin ridskola i framtiden.

Share post:

Related articles

Rekordintresse för ny islandshästtävling – fokus på ungdomar och välgörenhet

Islandshästar, käpphästtävling, marknadsgata och lotteri till förmån för Min Stora dag när Hella Islandshästar och Nannarps Gård satsar...

Hästarna bryter isolering, ger glädje och egenvärde – Annas hästar både tävlar och jobbar med ungdomar

Den 6:e april tävlade Sæli frá Bakkakoti tölt på Rickebasta. Två dagar senare jobbade han som terapihäst i...

Falki Skistars – Vägen mot Lag-SM 2024. 

Lag-SM är en tävling för ungdomar mellan 13-21 år där man inte bara tävlar i gångartsgrenar utan även...

“Om vi förbättrar oss som ryttare förbättrar vi hästens möjlighet till prestation”. Madelen Johanson om sits och balans.

Förra året blev Madelen Johanson inbjuden att rida som demonstrationsryttare på en clinic med sin dressyrhäst Mr Bean....