Lag-SM på Margaretehof – duktiga ungdomar, hästar och en rejäl laganda

Date:

Hingstar på rad Foto: Julia Honkavaara
Hingstar på rad
Foto: Julia Honkavaara

Då var årets lag SM över och vilken helg det varit nere i Margaretehof Islandshästar i Everöd! Så många fina hästar och unga ryttare på ett och samma ställe är nog ovanligt. 86 ekipage har tävlat under helgen tillsammans med ett hav av åskådare och andra djur. Det har även varit så mycket känslor som sprudlat under helgen som varit, allt ifrån nervositet till glädje! Men, trots nervositet så har alla haft humöret på topp och alla har haft en sån himla bra laganda som märks på långa vägar.  Hejaramsor och gratulationer efter och under ritter.

På fredagen fick vi se fyra av Margaretehofs hingstar bland annat Hrói frá Flekkudal (skimmel) och Gandur frá Garðsá (brun). En show som fick alla att tappa hakan och dregla av förtjusning! Vi fick även höra ett tal av SIFs ordförande Göran Montan och sedan hördes Sveriges nationalsång i högtalarna. Vi fick ju självklart se flera fina ekipage rida FS2 (dressyr), T5 (tölt) samt CR1 (terräng).
Vinnare av FS2 blev Hanna Nordestedt på Vorbodi från Väbylund som rider för Strokkur.
Vinnare av T5 blev Amanda Svensson på Teisti från Kullen som rider för Ofeigur.
Vinnare av CR1 blev Lydia Carlson på Gormur frá Storú-Ásgeirsá som rider för Ofeigur.

Sedan blev det helt plötsligt lördag och lördagen började med färgsprakande markarbetsshower från alla lag för då var det dags för FS3 (visning av häst vid hand). Vissa hade lärt sina hästar fräcka tricks och andra gjorde harmoniska shower och visade hur följsamma deras hästar är. Efter dessa shower så drog sig alla vidare mot ovalbanan där det var dags för F2 (femgång) och hej och hå vilka fina passhästar ungdomarna i sverige har! Snabba och så snygga!
Efter lunchen drog fyrgången och töltgrenarna igång, och det var i ordningen V3 (fyrgång), T6 (tölt med lös tygel) och T7 (bastölt). Och sista grenen på denna dag var TR1 (trail) där alla visade att deras hästar kunde behålla lugnet när de gick över pallar, drog en påse med burkar och töltade slalom med enhandsfattning (de här är bara några få av de uppgifter de skulle utföra).
På kvällen var det ryttarfest där det bjöds på mat, musik och ett tillfälle att bara slappna av och inte tänka på tävlingen, utan att mingla med de andra lagen och få en härlig gemenskap!
Vinnare av FS3 blev Emily Edwards på Tekla från Hemmestorp som rider för Dyggir Youth.

Vinnare av P4 blev Rebecca Fritzell på Freydis från Solbacka som rider för Sigur White Angels
Vinnare av F2 blev Lisa Anundi på Efni från Lönneberga som rider för Tenglagårdens Eddor.
Vinnare av V3 blev Frida Lindholm på Hatid frá Gunnarsholti som rider för Sigur White Angels.
Vinnare av T6 blev Ida Alaiso på Flottur från Anneberg som rider för Sigur White Angels.
Vinnare av T7 blev Astrid Brunnström (reserv) på Gleda från Kullen som rider för Ofeigur.
Vinnare av TR1 blev Malin Sass på Leistur frá Stóra-Dal som rider för Forsens Eddor.

Rebecca Fritzell på Freydis från Solbacka i pass. Foto: Julia Honkavaara
Rebecca Fritzell på Freydis från Solbacka i pass. De tävlade för Sigurs White Angels och vann speedpassen P4 på tiden 7.11
Foto: Julia Honkavaara

Dag tre och den sista dagen på tävlingshelgen var väl den alla kanske mest längtat till! Det var nämligen dags för lagshowerna lite senare på dagen efter att V4 (special fyrgång) och FR2 (flagglopp) hade utförts. Och för att förklara specialfyrgången på ett lättare sätt så är det övergångarna som domarna bedömmer, alltså från t ex skritt till tölt och från tölt till skritt. Efter den spännande fyrgången så blev det återigen en fartfylld gren, nämligen flaggloppet som nog fick flera hår i nacken att resa sig hos publiken. Fartfyllt, roligt och precision är tre ord att förklara grenen. Och fort gick det verkligen!
Sedan kom då äntligen lagshowerna! Här har lagen själva satt ihop ett program som de ska visa i fem minuter för domarna och alla i laget ska vara med, och de får sitta till häst eller vara på marken eller blandat. Ovh det som gör lagshowerna ännu roligare är att alla har en stor fantasi och alla klär ut sig till något speciellt tema som de då själva valt. Vi fick till exempel se Snövit, cowboys och indianer som slogs, Shrek tittade förbi och vi fick se en helt vanlig dag i Mumintrollens vardag.
Vinnare av V4 blev Beatrice von Bodungen på Seifur frá Strönd som rider för Avaldi.
Vinnare av FR2 blev Emmi Svärd på Demba från Kruagården som rider för Ofeigur.
Vinnarlaget av lagshowen blev Ofeigur.

Sedan blev det dags för prisutdelning på ovalbanan. Man kunde nästan ta en kniv och skära i i luften, så tät var spänningen. Man riktigt såg hur alla nästan höll andan när alla lag stod och väntade ivrigt.  Så var det dags! Efter att ha berättat om placeringarna upp till tolfte placeringen så var det dags för trean, tvåan och ettan att koras.
På plats 3 kom Forsens Eddor.
På plats 2 kom Sigur White Angels.
Och sist, men absolut inte minst, så vann Ofeigur lag Sm 2014 för andra året i rad, stort grattis!

Så nu har alla ungdomar med föräldrar, vänner och släkt åkt hemåt med, mest troligt, röda ansikten och armar och en härlig känsla i kroppen, det är ju inte dåligt att vara med i Sveriges topp 15 ungdomslag!

Tack Julia Honkavaara för text och bilder!

Stallarna Foto: Julia Honkavaara
Stallarna
Foto: Julia Honkavaara

 

Invigningen Foto: Julia Honkavaara
Invigningen
Foto: Julia Honkavaara

2241

Share post:

Related articles

Ska du till Landsmót? Bästa hästfesten och I år kommer även sportgrenarna att vara med.

  I år är det Landsmóts-år och är man på Island så märks det redan. Det förbereds, tränas och...

– Att bli arg på rädslan är som att hälla bensin på elden, säger Linda-Marie Lundqvist, legitimerad pyskolog

Linda-Marie Lundqvist har jobbat med islandshästar, gått ett år på Hólar och är legitimerad psykolog. Efter en ridolycka...

– Målet är att jag ska sitta centrerat och kommunicera med små hjälper, förklarar Beatrice von Bodungen

Beatrice von Bodungen har med sin Hördur frá Varmadal gått från klarhet till klarhet. Under förra årets SM gjorde vi en...

Rekordintresse för ny islandshästtävling – fokus på ungdomar och välgörenhet

Islandshästar, käpphästtävling, marknadsgata och lotteri till förmån för Min Stora dag när Hella Islandshästar och Nannarps Gård satsar...