Vatnagarpar – en bok om vattenhjältar då och nu

En iskall glaciärflod.
En iskall glaciärflod.

Förr i tiden, innan det fanns broar över glaciärfloderna och de strömma vattendragen på Island, var det svårt och ibland riktigt farligt att korsa de här vattnet till häst. Men det var just vad modiga män och lika modiga hästar gjorde för att dela ut post och komma med nyheter till de som bodde på avlägset belägna platser. Posten delades ut tre gånger om året under stora umbäranden och strapatser. De isländska brevbärare och deras karavan av hästar kommer förhoppningsvis inte att bli bortglömda i första taget.

För nu finns det en bok dedicerad till just dessa modiga män och till glaciärfloderna i södra Island. I den har fotografen och hästjournalisten Jens Einarsson i text och bild följt åtta män och deras hästar som följt postmännens väg genom att 2009 rida från Höfn i Hornafjördur på östra Island till Selfoss i sydästra Island. Till minne av brevbärarna har männen och hästarna bland annat korsat 17 iskalla floder.

Boken, som är översatt till tre språk (isländska, tyska och engelska)  i samma upplaga, är utgiven av tidningen Eidfaxi. Den innehåller berättelser både från då- och nutid och fina fotografier från ritten 2009.

Ifall du är intresserad av boken kan du beställa den från Eidfaxi (eydis@vb.is).

Boken kostar 35 Euro + frakt.

Flod1

Författaren och fotografen Jens Einarsson
Författaren och fotografen Jens Einarsson