Jackan som avslöjar ryttarens snedhet och obalans

Date:

 

Foto: Karin Wåhlin.

Jag och min islandshäst Jupiter från Ådalen tränar för Karin Wåhlin som är lärare i Straightness training. Jupiter aka Juppe har en permanent bogskada så vi tränar mycket från marken för att stärka honom och få honom liksidig. Men – nu har jag också vågat mig upp på Juppe. Och det spelar ingen roll i hela världen om hästen är hur liksidig som helst om inte ryttaren är det.
På senaste lektionen för Karin hade hon med sig en jacka som hon tyckte att jag skulle prova, en jacka från visualise sportswear. Jackan har revärer som löper längs axellinjen, längs armarna och som markerar ryggradslinjen både på framsidan och baksidan av ryttarens kropp. Hu.

Det finns inte en chans att prata sig ur en felaktig sits eller en obalans. För mig som vanlig motionsryttare och dessutom en motionsryttare som är snudd på skräckslagen för att utsätta sin häst för något som kan vara skadligt (jag vet, då borde jag inte sitta upp över huvud taget, men jag tror ni fattar) var det oerhört spännande att prova jackan. Tack vare att Karin tog bilder på mig också så kunde jag titta på mig själv efteråt och faktiskt riktigt förstå med hjälp av bilderna vad en höft som spjärnar emot kan ställa till med. Eller axlar som inte följer med i volten, eller en midja som helt plötsligt svajar istället för att vridas. Jackan hjälpte mig att förstå vad jag ska jobba extra med.
En budgetvariant är förstås att själv tejpa linjerna på till exempel en fleecejacka.
Karin tycker det är intressant att se hur hela ryttarkroppen sitter. Jackan köpte hon av en sadelutprovare som använt den för att visa för kunder att det inte varit något större fel varken på sadel eller häst. Med hjälp av en tejpmarkering i sadeln blir det oerhört tydligt var ryttaren har sin tyngdpunkt.

För Karin kan det också vara intressant att se om ryttaren håller en arm böjd o den andra rak. Eftersom markeringarna finns på armar, rygg och mage blir det också en väldigt tredimensionell upplevelse av hur ryttaren använder sin kropp. Det går att följa med i ekipagets rörelser.
– Du var så begåvad när du använde jackan, sträckte upp dig som värsta dressyrryttaren och rättade till dig själv när du kände att något var fel. Jag tror jackan kan hjälpa till att öka medvetandet hos ryttaren utan att jag behöver tjata, säger Karin Wåhlin.

Textförfattare: Bettina Bäck, journalist och islandshästryttare.

Share post:

Related articles

Spännande utbildningsseminarium på gång. Nya forskningstudier om ryttarens vikt och hästars påverkan på människor

  I januari 2024 kommer Isländska Ridsportförbundets (LH) utbildningskommitté och Horses of Iceland arrangera en serie onlineseminarium på temat ...

“Toppur mår bra, han är pigg och glad”- en pratstund med Jamila Berg

  Ishestnews har fått en pratstund med landslagsryttaren Jamila Berg som så oturligt fick avbryta sin A-final i tölt...

Sadlar – del 2: En sadel som passar ryttaren

I del 1 av vår artikelserie om sadlar koncentrerade vi oss på hur sadeln passar hästen. Nu är...

Isländska barn samlade ihop pengar för att besöka SIHS

  26 barn från lokalföreningen Sprettur på Island har under ett helt års tid haft ett gemensamt mål. Att...