Ridhästprofilen – nytt verktyg för att hjälpa köpare och säljare att få en beskrivning av varje häst

Date:

Alla vi som någonsin köpt en häst vet att det finns massor av kriterier som man söker hos sin blivande häst. Några vill ha en fantastisk tävlingshäst, någon annan söker en trygg töltsäker kompis, ytterligare någon vill vara med från början och hitta en unghäst av bra stam, någon annan vill ha en “lagom” häst att gå kurser med och kanske ställa upp på någon klubbtävling.

När man står inför saluannonserna ser nästan alla av oss hästar vi tycker verkar passa men hur sjutton vet man vad som döljer sig bakom beskrivningen. 

För att hjälpa till att beskriva en enskild häst har nu FEIF tagit fram ett test som också är översatt till svenska. Kanske kan man tänka att det är som en mentalbeskrivning på hund.

Tanken är att en godkänd tränare som har nivå II eller högre ska göra testet på hästen och fylla i beskrivningen. Testet är inte en kvalitetsbeskrivning utan ska ge en objektiv information av hästens karaktär som kan hjälpa köpare att hitta rätt och även hjälpa säljare att beskriva saluhästen på ett riktigt sätt. 

Testen borde också vara intressant för stoägare som letar efter en hingst med viss karaktär.

Övningarna i testet görs i olika miljöer. Den första delen av testet i stall och ridhus eller ovalbana, men de senare delarna i naturen eller på en ridväg. 

Det spelar ingen roll om omgivningen är välkänd för hästen, däremot måste  det dokumenteras om den är det. 

Testen är uppdelad i tre delar: 

  1. Hämta hästen, borsta, sadla, uppsittning och markarbete (ägare)
  2. Ridning, prov av gångarter, utbildningsnivå och samarbetsvilja (tränare)
  3. Övningar kopplade till hästens karaktär och reaktioner på händelser/saker (flugspray, rida ensam från gruppen, gå över vatten, öppna grind osv).

 

Här kan du se hela testet. Och här finns en lista över tränare i Sverige som är certifierade att genomföra testet

 

 

 

Share post:

Related articles

Resultat från Islandshästens Dag

    Här är alla resultat från Islandshästens Dag som arrangerades av Gandur islandshästförening i Helsingborg. Resultat Islandshästensdag 2024 Lättklass Barn:  Final Placering Ryttare...

Enastående final på Meistaradeildin

Igår var det finalkväll i Meistaradeildin. Den är uppdelad i två grenar, Tölt T1 och 100m pass. Nivån på...

Finalresultat från Rickebasta

Här hittar du alla resultat från Rickebastas "grand finale" dag i sin egen Mästarcup. Hobby vuxenlag Placering 1 Team Väsby Stuteri 2...

Specialerbjudande: Beställ den isländska hingstkatalogen via Ishestnews

Är du intresserad av avel och uppfödning? I morgon kommer den isländska hingstkatalogen ut och via oss på...