Intervju med Johanna Asplund

Date:

Under ISICup Margaretehof var det många flotta ekipage med, men ett som stack ut lite extra var Johanna Asplund och den musblacka hingsten Bo∂i från Åleby som presterade både femgång, stilpass och tölt på en mycket hög och jämn nivå. Efter att ha ridit upp sig från B-final slutade Johanna och muskelpaketet Bo∂i på andra plats i femgången och vann även domarnas pris för god ridning. Nedan följer en intervju Johanna har gjort med Ishestnews.

Foto: Sofie Lahtinen Carlsson

Berätta lite om dig själv och vem du är!
Jag är uppväxt i Sundsvall men flyttade söderut för att jobba med hästar efter gymnasiet. Jag hade turen att hamna hos Vignir Jonasson och stannade där ngr år för att sedan gå islandshästutbildningen på Strömsholm. Där blev jag b-instruktör, c-tränare och lokalklubbsdomare. Nu driver jag tillsammans med Ida Larsson ett stall utanför Linköping där vi tar emot hästar på in/tillridning, försäljning samt träning inför visning. Jag har kurser och lektioner både hemma och borta samt att vi har hingsstation med Bodi från Åleby och snart även Vakandi från Askhagen.

Beskriv känslan efter helgen, blev tävlingen som du hade hoppats på?
Känslan efter helgens tävlingar är fantastisk! Jag hade som mål innan säsongen att rida på uppåt 7,50 i stilpass och få över 7 i femgång. Och nu uppnådde jag det redan nu. Tävlingen blev mycket bättre än jag hoppats på.

Foto: Sofie Lahtinen Carlsson

Hur ser din långsiktiga träning ut på hemmaplan? Har du någon träningsfilosofi?
Hemma tränar jag varierat med Bodi. Jag varvar ridning ute längs vägar och i skogen med ridning i paddock och att han får följa med som handhäst. Jag vill ha en uppmärksam häst som är lätt i handen och som tycker det är kul att jobba. Jag försöker göra det lätt för hästen att göra rätt.

Hur laddar du upp inför tävling på bästa sätt? Både träningsmässigt och mentalt?
Inför tävling försöker jag hitta det upplägget som passar just den hästen bäst. Med Bodi brukar jag rida lite lättare pass när det närmar sig tävling samt att han får vila sista dagen innan så han har energi till hela tävlingen. Mentalt brukar jag försöka sätta upp realistiska mål för vad vi kan prestera just då, mål som inte är beroende av vad andra gör eller presterar.

Beskriv Bo∂i lite för oss som inte känner honom.
Bodi är en 10 årig hingst som jag äger tillsammans med min syster och pappa. Vi har haft honom i fem år. Bodi är otroligt mjuk med hög ridbarhet och ett fantastiskt lynne. Han ställer upp på vad jag än ber om.

Vad har ni för mål den här säsongen?
Målet för säsongen är att prestera minst lika bra på sm som nu så får vi se hur långt det räcker.

Foto: Sofie Lahtinen Carlsson

Share post:

Related articles

SIF Avel bjuder in till gratis Worldfengurwebinar den 4 mars

    WorldFengur, databasen där i stort sett hela världens islandshästar är registrerade är en magisk kunskapsbank, även för dig...

Film: Louise Löfgrens och Filippa Hellténs hela clinic från Eurohorse

  Vi har fått möjlighet att publicera Louise Löfgrens och Filippa Hellténs clinic från Eurohorse. Under clinicen visar och förklarar Louise och...

IceFoal- Ny officiell sajt för unghästmönstringar

    Den nya sajten IceFoal som är specialutformad för föl och unghästmönstringar laserades officiellt i veckan. Det är avelsledaren...

2024 blir de unga förmågornas år för Máni Hilmarsson

Máni Hilmarsson behöver knappast någon presentation, förra året var ju ett super-år där han tillsammans med Gljátoppur frá...