Grattis till Johanna Häggman, Sandra Jonsson, Elin Bösfall och Lisa Lantz Cronqvist! Nu med i Félag Tamningamanna efter 3 års studier på Hólar.

Date:

Grattis till de svenska tjejerna Johanna Häggman, Sandra Jonsson, Elin Bössfall och Lisa Lantz Cronqvist

Tack Emelie Althén och Lisa Lantz Cronqvist för reportage från en högtidlig dag!

Vårt gemensamma äventyr startade hösten 2014 under en Islandsresa i uppLEVAs regi. Detta var startskottet och efter ett halvårs arbete på gården Björg utanför Akureyri var det dags för Lisa Lantz Cronqvist att påbörja nästa äventyr på sagoön, 3 års studier vid universitet Hólar på norra Island! Dessa 3 år har innehållit stora utmaningar, fantastiska upplevelser och enormt mycket ny kunskap och nyttiga erfarenheter. Lördagen den 19 maj var det dags för Lisa och de övriga 16 eleverna att ta examen där de då äntligen fick sin kandidatexamen i ridning och ridundervisning. Fyra killar och tretton tjejer från Island, Sverige, Tyskland och USA fick på lördagseftermiddagen kläs i de blå FT ”Félag Tamningamanna”-kavajerna. Eleverna inledde lördagen med det sedvanliga FT-mötet där föreningen förklarade innebörden av medlemskapet. För att erhålla den blå kavajen med den röda kragen måste man avklara de tre åren på universitetet Hólar samt vara medlem i FT. Det är dock ingen skyldighet att gå med i föreningen även om man tar examen. Under lördagens avslutningsceremoni visade examenseleverna upp ett axplock av de prov och de kurser de under dessa tre år genomfört. Som åskådare fick man nu mer insyn i vad eleverna har fått göra under sina år på skolan. Intagningsprov, inridning av unghästar, ridprov, avelsvisning och mycket mer visades upp! Hela ceremonin inleddes med en imponerande kadrilj till tonerna av Queens ”I want to break free”. När uppvisningarna var klara kom hela klassen inridandes på banan iklädda vita ridbyxor, vit skjorta och slips för att ta emot de blå kavajerna. Samtliga elever red in till detta på de femgångshästar som de haft under sitt tredje och sista år på skolan. Som avslutning red de upp på kullen ovanför ovalbanan. En otroligt häftig och mäktig avslutning, flaggorna vajade i den friska vinden, höga snöklädda berg i bakgrunden och de blå kavajerna som lyste upp det i övrigt karga landskapet. Efter detta samlades alla uppe vid kyrkan för att ta de traditionsenliga bilderna tillsammans med lärarna och sina hästar. Under denna helg pågick även en WR-tävling på den nya ovalbanan som byggdes inför Landsmót 2016. Många fina ekipage deltog, däribland samtliga elever som nu tagit examen. Söndagens finaler och passgrenar fick skjutas upp till måndagen så det isländska vädret visade upp sig från sin sämre sida med stormvindar och snöfall. Nu är detta äventyr avslutat och nu väntar en spännande höst för Lisa och de andra som nu ska börja arbeta och utveckla sina verksamheter på Island och i en rad andra länder. Vi önskar alla examenselever STORT lycka till!

Häftigt och mäktigt
I want to break free!
Lisa Lantz Cronqvist och Drift frá Hólum
Snart kavajdags
Ett gäng stolta hästtränare

Share post:

Related articles

Rekordintresse för ny islandshästtävling – fokus på ungdomar och välgörenhet

Islandshästar, käpphästtävling, marknadsgata och lotteri till förmån för Min Stora dag när Hella Islandshästar och Nannarps Gård satsar...

Hästarna bryter isolering, ger glädje och egenvärde – Annas hästar både tävlar och jobbar med ungdomar

Den 6:e april tävlade Sæli frá Bakkakoti tölt på Rickebasta. Två dagar senare jobbade han som terapihäst i...

Falki Skistars – Vägen mot Lag-SM 2024. 

Lag-SM är en tävling för ungdomar mellan 13-21 år där man inte bara tävlar i gångartsgrenar utan även...

“Om vi förbättrar oss som ryttare förbättrar vi hästens möjlighet till prestation”. Madelen Johanson om sits och balans.

Förra året blev Madelen Johanson inbjuden att rida som demonstrationsryttare på en clinic med sin dressyrhäst Mr Bean....