Ett ögonblick…..Johanna Asplund

Date:

 

adiva
Johanna på sin Diva. Foto: Ingrid Fahlén.

…. som just blivit godkänd C-tränare.

Vad innebär en C-tränarexamen och vad krävs för att få avlägga en sådan?
-En C-tränarexamen (unghästtränare) är det första steget i SIF:s tränarutbildning. För att göra ett C-tränarprov krävs det att man har fyllt 20 år vid provets början och att man har deltagit på en endagars utbildning där man går igenom provet som SIF anordnar. Man ska även vara ridledare för islandshäst, ha tappskokompetens och ha gått grundkursen i avel.

Jag har gått på islandshästutbildningen på Strömsholm och då hade vi först en unghäst på skolan under våren som vi red in på tio veckor och nu har vi varit på praktik och haft sex veckor på oss att rida in fyra unghästar men vi behövde bara visa tre av dem. Det går till så att dem av SIF utsedda examinatorerna kommer och besiktar unghästarna, som enbart får vara grundhanterade (ledbara) i början av perioden. De kollar hästens skick och vilka förutsättningar de har, gångarter m.m. Sedan tränar man hästarna själv och efter sex veckor kommer examinatorerna tillbaka och kollar hur det har gått. Då ska man kunna visa hästarna ridna, examinatorerna ska provrida hästarna, de ska kunna gå som handhäst och man ska kunna longera hästarna och visa några övningar från marken.

Hur går själva examinationen till och var den svår?

-Jag tycker att det som har varit svårast är att hela tiden ha tidspressen på sig. Man får inte stressa upp sig för det är oftast då det uppstår missförstånd mellan häst och tränare.

Vilka hästar har du haft på utbildningen?
-De hästar jag har haft på provet var Diva från Asplunda – E: Jór frá Kjartansstödum U: Gjöf frá Magnússkógum UE: Hersir frá Oddhóli ett fyraårigt sto. Henne hade jag under våren på skolan.
Nu på praktiken har jag haft Tyra från Rån – E: Skýr från Lindnäs U: Fjödur frá Enni UE: Kveikur frá Midsitju, fyraårigt sto.
Esmeralda från Hammarby – E: Berserkur frá Stykkisholmi U: Moa från Hammarby UE: Taktur från Örvik, fyraårigt sto
Seidur från Musö – E: Jór frá Kjartansstödum U: Orrusta frá Arbakka UE: Kolfinnur frá Kvíarhóli, fyraårig valack
Aron från Hammarby – E: Hrekkur från Hålåsen U: Dimma frá Holtsmula UE: Lettir frá Saudárkróki, fyraårig valack.

Vilka var examinatorer?

-Examinatorer var Helene Blom och Johan Häggberg

Vad har du för planer för den närmaste tiden?

-Nu har jag precis flyttat till Marie-Louise “Märtha” Persson i Strängnäs där jag kommer att driva eget. Jag kommer att ta emot hästar på in/tillridning, hålla lektioner/kurser och ha lite avel med min egna hingst Bodi från Åleby.
Jag hoppas att kunna börja visa hästar på avelsbedömningar och tävla framöver.

agjof

Grattis och lycka till i framtiden

-Tack så mycket, avslutar den välridande Sundsvalltjejen som på det senaste åren uppmärksammats för sin fina och mjuka ridstil när hon framgångsrikt  ridit sitt skimmelsto Gjöf frá Magnússkógum som numera går i avel.

 

 

Share post:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related articles

Hästarna bryter isolering, ger glädje och egenvärde – Annas hästar både tävlar och jobbar med ungdomar

Den 6:e april tävlade Sæli frá Bakkakoti tölt på Rickebasta. Två dagar senare jobbade han som terapihäst i...

Falki Skistars – Vägen mot Lag-SM 2024. 

Lag-SM är en tävling för ungdomar mellan 13-21 år där man inte bara tävlar i gångartsgrenar utan även...

“Om vi förbättrar oss som ryttare förbättrar vi hästens möjlighet till prestation”. Madelen Johanson om sits och balans.

Förra året blev Madelen Johanson inbjuden att rida som demonstrationsryttare på en clinic med sin dressyrhäst Mr Bean....

Sverige runt på Islandshästens Dag!  Tips till 1 maj!

Ishestnews har dammsugit islandshäst-Sveriges hemsidor och sociala medier efter aktiviteter som anordnas under Internationella Islandshästens Dag den 1...