Clara Ingmyr – en av åtta svenskar som ska till FEIF Youth Camp i juli

Date:

Clara och Idunn
Clara och Idunn

Clara Ingmyr, som fyller 15 år i år, gillar islandshästar. Hon tränar och tävlar på sin Idunn från Västerboda (e. Orri frá Thufu). Det är inte bara Clara som är intresserad, även mamma Monika tränar och föder upp både hästar och Golden Retriver på gården Nybygget i Barne-Åsaka, Nossebro.  Var tredje veckar åker Clara och Idunn den en och en halv timme långa vägen till Louise Löfgren för att träna. Innan Clara började rida Idunn tränade och tävlade hon med två andra hästar. Clara trivdes då inte riktigt med sin häst, Saegola. Då bytte mamma Monika och Clara hästar med varandra och då föll det på plats för båda.

– Jag är uppvuxen med islandshästar, berättar Clara. Vi bodde på Öckerö men när det blev för tätbebyggt för att hålla hästar där flyttade vi till Barne-Åsaka där vi tidigare haft sommarhus. Nu har vi tolv, tretton hästar säger Clara på det där där sättet som är så vanligt i islandshästvärlden. Man liksom tappar räkningen.

I år sökte Clara till FEIFs Youth Camp som kommer att gå av stapeln på Hólar i juli. De som ville vara med fick skicka in personliga brev på engelska och beskriva varför de ville åka till Youth Camp. Krav var goda ridkunskaper och att kunna, och våga, tala engelska. En referens från tränare eller ridlärare skulle också vara med.

Många unga islandsryttare sökte i år, så när Clara såg att hon var en av de åtta som kommit med blev det glädjedans. Eftersom inga kan ta med egna hästar till Island så får de låna. De svenska ryttarna startar därför några dagar innan lägret, tillsammans med ledarna Tanja Zabel och Yannike Bergkvist, och får prova hästar på gården Krókur där de får låna hästar av familjen Montan. Sen bär det av till Hólar där de olika ungdomslagen från de olika FEIF-länderna strålar samman under nio dagar.

– Där ska vi få träna i olika grupper, förklarar Clara. Jag tror att varje grupp består av flera olika nationaliteter så att vi får lära känna varandra.Efter tre och en halv träningsdag får hästarna vila och vi åka på utflykt.

Så börjar lagtävlingarna. Ishestnews frågar Clara vad som skulle vara hennes favoritgren.

– Eftersom jag tävlar femgång hemma skulle jag tycka att det vore kul att tävla i det. Terräng är också en favorit. Men så klart beror det ju på vad de andra i det svenska laget vill tävla i, säger Clara ödmjukt.

Clara var med på Lag-SM 2011 tävlandes för Landi, i ett lag från Jenny Carlanders ridskola och med nästan enbart ridskolehästar.

– Vårt mål var att inte komma sist och det klarade vi, skratttar Clara. Vi kom 9:a av 14 lag och med det var vi verkligen  jättenöjda.

Hon var också med på Lag-SM 2012 och kom då på en 8:e plats.

Island blir ett nytt resmål för Clara.

– Det ska bli jättespännande!

Ishestnews önskar Clara lycka till liksom de övriga i laget: Hanna Nordenfors, Hilde Klahr, Tomas d’Arcy, Stina Backerholm, Felicia Barchaeus, Isa Norén, Elin Karlsson samt reserverna Hannah Österberg, Ellen Åberg, Elina Hellman och Ida Adler.

bild 3

Share post:

Related articles

Spännande utbildningsseminarium på gång. Nya forskningstudier om ryttarens vikt och hästars påverkan på människor

  I januari 2024 kommer Isländska Ridsportförbundets (LH) utbildningskommitté och Horses of Iceland arrangera en serie onlineseminarium på temat ...

“Toppur mår bra, han är pigg och glad”- en pratstund med Jamila Berg

  Ishestnews har fått en pratstund med landslagsryttaren Jamila Berg som så oturligt fick avbryta sin A-final i tölt...

Sadlar – del 2: En sadel som passar ryttaren

I del 1 av vår artikelserie om sadlar koncentrerade vi oss på hur sadeln passar hästen. Nu är...

Isländska barn samlade ihop pengar för att besöka SIHS

  26 barn från lokalföreningen Sprettur på Island har under ett helt års tid haft ett gemensamt mål. Att...