Bilder och referat från Gæðingakeppni SM

Date:

 

DSC_0499

alma feykir4

Gæðingakeppni-SM 2014 har precis avslutats på Romme, i Romme Islandshästförenings regi. Det var en mycket intensiv helg, med 180 startande ekipage på tre dagar. Raderna av husvagnar och hästtransporter var långa bakom stallarna och överallt rådde febril aktivitet.

På fredagsmorgonen drog det hela igång med B- flokk där vi fick se många otroligt fina uttagningar! Ledare i klassen blev Josefin Norrestam och Axjón från Stormsund med poängen 8,444 efter en väldigt fin ritt! Inte långt efter låg Berglind Rósa Guðmundsdóttir med Milla från Ammor på poängen 8,360, och tätt därefter Fredrik Sandberg med Svali frá þorlakshöfn på 8,330.

Dagen fortsatte sedan med klasserna för de lite yngre deltagarna. I GDC- som är klassen för barn, kammade Matilda Husbom med sin skäck Ótur fra Lille Nörregård hem 8,106 poäng och tog därmed ledningen inför finalerna. Tätt efter Matilda låg Moa Karlsson med Teitur från Bäsna på poängen 8,088. Moa tävlade även Svipur från Ådalen och hamnade på sjätteplats och måste därmed välja häst till finalen. Trea inför söndagens a-final placerade sig Alma Ýr Jökullsdottir Kellin med Feykir från Knutshyttan, som även tog fjärdeplatsen med Jóra från Musö. Även hon hade nu ett svårt val inför söndagens final, vilken av hästarna ska man välja?

Nästa klass var en GDT, där tonåringarna skulle göra upp om äran. Här var poängen jämna när resultatlistan lästes upp. Hannah Österberg med Sveipur frá Hrisdal ledde med poängen 8,095, tätt följd av Thomas D’Arcy på Stigur frá Skriðu- 8,040 och Olivia Helltén på Sokki frá Bakkakoti- 8,020.

När vi vaknade på lördagen låg hela Romme i ett tätt dimmsjok. Man såg knappt handen framför sig, och ett tag var det så illa så folket i speakertornet fick sina poäng från domare 5 som var längst bort, via walki talki. De såg nämligen inte poängen i dimman. Jag såg inte mycket genom kameran heller, så ett tag fick man nästan fota på chans. Framåt förmiddagen började solen ta sig igenom och värma upp tävlingsplatsen och frusna åskådare.

Först ut var GDY- Young rider. Dimman verkade inte bekymra ryttarna som tillsammans med sina hästar samlade in fina poäng. Ledande tre i klassen efter uttagningen blev Emma Larson med Lómur frá Studlum – 8,264, Karin Gilberg med Auður från Mackmyra – 8,204 samt Cecilia Hellberg med Blæja frá Skáney – 8,166.

Efter lunchen var det dags för A-flokk! Här blev det verkligen åka av vill jag lova!! Ryttarna kunde välja att gå ut på passbanan och lägga sin pass, vilket alla gjorde. Vignir Jónasson drog på rejält och låg etta med Ísar frá Keldudal på poängen 8,602, och tvåa med Mozart från Sundsberg på 8,340. På tredje plats inför finalen klämde Elsa Teverud med Biða frá Ríp in sig bland seniorerna med poängen 8,278!

Humöret var på topp på kvällen när ryttarfesten drog igång i travrestaurangen. Runt 200 personer samlades och åt tacobuffé, lyssnade på trubadur och hade trevligt! Undertecknad hade dock ett större sömnbehov än andra, så något skvaller från festen kan jag tyvärr inte bjuda på.

Slutligen kom då söndagen, den stora finaldagen! Den började med strålande sol och en klarblå himmel, precis som det ska vara en dag som denna.
B-finalerna avverkades på förmiddagen i ett hyfsat tempo och relativt tidigt var läktaren på långsidan full med publik och hejarklackar. Prisbordet dukades upp med rosetter och häststatyer, humöret var på topp. Redan i GDC såg vi var ambitionsnivån låg, o det var högt!

Alma och Feykir gick ut hårt och bara ökade! Det var en fröjd att se denna lilla tjej sitta mitt i all man och glida runt i tölt på ovalen! De tog hem finalen på poängen 8,325, Feykir fick även pris för bästa svenskfödda häst i finalen av “Made in Sweden”!
Tätt efter Alma placerade sig Filippa Jähder på Sigtyr från Mackmyra på 8,125 och på en tredjeplats Matilda Husbom på Ótur fra Lille Nörregård på 8,110. Det var mycket stolta föräldrar i publiken kan jag intyga!

I tonårskategorin ökade inte bara åldern, utan även poängen! Det var jubel på läktaren, hejarklackar, flaggor och hög stämning. Med höga poäng för både trav samt sits och inverkan kammade Pierre Sandsten Hoyos hem guldet på 8,465. Silvret gick till Jack Eriksson på Yggdrasil från Jarde- 8,325 och bronset gick till Elsa Teverud, denna gången på Kopar frá Sunnuhvvoli- 8,295.

Sen blev det dags för young riders, och här gick det undan! Karin Gilberg och Auður från Mackmyra körde gasen i botten under den ökade tölten och varvade ekipage på ekipage i en rasande fart. Denna tölten och viljan tog dem till en bronsplats med poängen 8,188. Segrade gjorde Emma Larsson och Lómur frá Studlum-8,320. Silvret tog Cecilia Hellberg på Blæja frá Skáney på 8,300.

Näst sista finalen för dagen var B-flokk. Josefin Norrestam och Axjón från Stormsund ledde in i finalen, och den ledningen behöll de och när den ökade tölten drog igång och ekipaget varvade de andra gång på gång stod det rätt klart att vi hade en segrare då tävlingens första och enda 9,00 delades ut!! Axjón visade en fantastisk ökad tölt och Josefin strålade som en sol på ryggen. Det var en mycket värdig segrare som höll ledning från uttagning till prisutdelning! Slutpoängen blev 8,571. Silvret knep Berglind Rósa Guðmundsdóttir på Milla från Ammor- 8,500, och Vignir Jonasson med Sómi frá Kvistum kammade hem bronsmedaljen på poängen 8,494.

Så kom den till sist, finalen i A-flokk. Eftersom Vignir hade både Ísar och Mozart in i final, så red han Ísar själv och Lovisa Enblom red Mozart. Tyvärr ville sig inte passen för de sistnämnda, men Ísar gasade på fint på passbanan och ekipaget tog hem segern i klassen på poängen 8,671! Silvret gick till Daníel Ingi Smárason och Græðir frá Dalbæ och så kom Elsa Teverud och smällde in bronset med sin Biða frá Ríp på 8,396!

Sammanfattningsvis så har helgen varit helt underbar! Vädret visade sig från sin bästa sida, så när som på några droppar regn på fredagen och dimman på lördagsmorgonen. Tävlingsledning och funktionärer har varit effektiva och glada, publiken var på plats, hästarna var fantastiska och det hela var en mycket trevlig tillställning! Jag säger grattis till alla medaljörer, och även till er som inte nådde ända fram. Ett SM är ett SM, och det är en bedrift att deltaga!

Bakom tangentbordet och kameran:

Zanna Hofvander, Zannasfoto.se

 

emma larsson lomur felicia barchaeus kain frida kyndill helena  silfri jack elsa josefin axjon2 josefin axjon4 jökull vordis karin gilberg audur pierre falki Vignir Isar viktor

 

 

Share post:

Related articles

Ska du till Landsmót? Bästa hästfesten och I år kommer även sportgrenarna att vara med.

  I år är det Landsmóts-år och är man på Island så märks det redan. Det förbereds, tränas och...

– Att bli arg på rädslan är som att hälla bensin på elden, säger Linda-Marie Lundqvist, legitimerad pyskolog

Linda-Marie Lundqvist har jobbat med islandshästar, gått ett år på Hólar och är legitimerad psykolog. Efter en ridolycka...

– Målet är att jag ska sitta centrerat och kommunicera med små hjälper, förklarar Beatrice von Bodungen

Beatrice von Bodungen har med sin Hördur frá Varmadal gått från klarhet till klarhet. Under förra årets SM gjorde vi en...

Rekordintresse för ny islandshästtävling – fokus på ungdomar och välgörenhet

Islandshästar, käpphästtävling, marknadsgata och lotteri till förmån för Min Stora dag när Hella Islandshästar och Nannarps Gård satsar...