Att tro på det man gör…

Date:

Þoka och Tóti på Landsmót 2002.
Tone Kolnes delar ut pris. Foto: Eiríkur Jónsson.

Den här artikeln publicerades i sin helhet i  Islandshästen hösten 2002. Lägger ut delar av den här, för nu med facit i hand, är det både roligt och inspirerade att se Þoka frá Hólum´s framgångar som avelssto i yttersta världsklass.

“Þoka var omdiskuterad”

Under 2001-2002 arbetade Þórarinn Eymundsson hos Ólafur H. Einarsson på gården Hvoll, där han i huvudsak tränade ston och hingstar för avelsvisning.
Tóti, som Þórarinn oftast kallas till vardags,  visade b la  det gulbruna stoet Þoka frá Hólum (e:Vafi frá Kyrholti u: Þrá frá Hólum) på sommarens Landsmót där Þoka tog medalj av ädlaste valör. Þoka vann sin klass 7-åriga och äldre ston och hon blev den högst bedömda avelshästen med 8.64 i totalpoäng.
Þoka visades första gången som 5-åring på Landsmót 1998 och även då vann hon sin klass. Hon fick höga poäng för exteriör (8.48) men nådde dock inte första klasspoäng för ridegenskaper och det hördes kritiska  röster från islänningarna om att ”hon var långsam och  “att hon vann endast p.g.a sina höga exteriörpoäng”.

Vägen till framgång

Hösten 2001 ville Hólar sälja Þoka och hon köptes då av svenske Ingar Jensen och Tóti började träna henne i november samma år.
– När jag fick Þoka på träning var hon mycket välriden av tränarna på Hólar,
Egill Þórarinsson och Eyjólfur Ísólfsson.
Jag hade först problem att hitta ett bett som passade henne eftersom hon har en grund gom. Jag  jobbade henne mycket i markarbete till en början, med tömkörning i samlad skritt och förberedande töltträning från marken. Hon är stor och lång med mycket sväv i gångarterna och det är svårare att samla i hop en sådan häst enbart ur sadeln. I februari året därpå kände jag vilken kapacitet hon hade. Jag sa då att hon hade möjlighet att få mellan 8.50-8.70 för ridegenskaper, men var många som starkt tvivlade på det.
Vid avelsvisningen i Hafnarfjörður i maj visade ekipaget vad vinterns träning ådstakommit. Þoka kvalade då in till Landsmót, med 8.59 för ridegenskaper.
På Landsmót höjdes hennes poäng till 8.64 för ridegenskaper och hon fick exakt samma poäng för exteriör, med b la 9.5 för hals, manke, bog.
–  Det var en fantastisk känsla att få ta emot pris för högst bedömda avelshästen.
Då kändes det att vinterns alla svettiga timmar hade gett resultat och det stärkte min tro på att målmedveten uppbyggnad och träning lönar sig.
Jag är tacksam över att ha lärt känna en sådan häst som Þoka.
Och det kändes tillfredställande att lämna över henne till Ingar och Inga och veta att Þoka själv var nöjd och i psykisk balans, att jag inte hade tagit ut henne för mycket. Þoka har, liksom de flesta “gæðingar” en stark karaktär. Hon är en riktig primadonna med stort självförtroende, säger Tóti och skrattar.
Þoka har nu gått till avel och kommer att stanna på Island, men  kanske kommer någon av Þoka´s avkommor kunna beskådas i Sverige i framtiden?

Þokas avkommor

Þokas dotter Þora frá Prestsbæ (e: Orri frá Þúfu) har erhållit 10.0 för pass och världens högsta BLUP. Foto: saurbaer.is

Share post:

Related articles

– Att bli arg på rädslan är som att hälla bensin på elden, säger Linda-Marie Lundqvist, legitimerad pyskolog

Linda-Marie Lundqvist har jobbat med islandshästar, gått ett år på Hólar och är legitimerad psykolog. Efter en ridolycka...

– Målet är att jag ska sitta centrerat och kommunicera med små hjälper, förklarar Beatrice von Bodungen

Beatrice von Bodungen har med sin Hördur frá Varmadal gått från klarhet till klarhet. Under förra årets SM gjorde vi en...

Rekordintresse för ny islandshästtävling – fokus på ungdomar och välgörenhet

Islandshästar, käpphästtävling, marknadsgata och lotteri till förmån för Min Stora dag när Hella Islandshästar och Nannarps Gård satsar...

Hästarna bryter isolering, ger glädje och egenvärde – Annas hästar både tävlar och jobbar med ungdomar

Den 6:e april tävlade Sæli frá Bakkakoti tölt på Rickebasta. Två dagar senare jobbade han som terapihäst i...