Óskar fick 10.0 för arbetstölt

Óskar frá Blesastöðum och Artemisa
Foto: Hólmfridur Björnsdóttir

 

Just nu pågår Landsmótskval runt om på Island. I både avels och tävlingsklasserna måste alla hästar kvala för att kunna delta på Landsmót. I helgen sker de sista tävlingskvalen.
I avelsklasserna är det värt att nämna att Óskar frá Blesastöðum 1A har fått 10.0 för arbetstölt och Korgur frá Ingólfshvoli har fått en bedömning på 9.0 rakt igenom (förutom pass, 5.0) och 9.5 för arbetsgalopp och form under ryttare. Bägge hingstarna visades av välridande Artemisia Bertus. Femåriga Eldur frá Torfunesi höjde sin poäng rejält från sin fyraårs bedömning på 8.36 totalt som i fjol resulterade i silverplatsen på Landsmót. Häromdagen visades han av Mette Mannseth till 8.60 i totalpoäng som torde vara bland den är det högsta poängen någonsin för en 5-årig hingst. På stosidan har det svarta stoet Kolka frá Hákoti gjort det igen! Hon fick en fantastisk bedömning på 8.69 totalt med b la 9.5 för spirit och rygg och kors samt 9.0 för tölt, trav, form, hals,manke, bog och proportioner. Kolka vann den femåriga stoklassen på Landsmót 2011 och än så länge är hon det högst bedömda sexåriga stoet. Kolka visades av Hrefna María Ómarsdóttir.
På tävlingsfronten ligger Rökkvisonen Hrímnir frá Ósi i topp med ett B-flokks final på 9.17 i poäng riden av Guðmundur Björgvinsson. Det blir spännande att se om Hrímnir i år kan upprepa Rökkvis bedrift att vinna B-flokk på Landsmót.