Full fart på Fákar och Fjör

Date:

 

JONB6618ulla2
Detaljerna är viktiga. Hästen bär ett pärlhalsband!

Under den gångna helgen hölls den årliga ridhusshowen Fákar och Fjör i Akureyri på norra Island. Showen har vuxit i populäritet de senaste åren. Det är lokalföreningen Léttir som arrangerar showen och det ligger oändligt många timmars jobb bakom. Förutom de ekipage och nummer som blir särskilt inbjudna hålls särskilda uttagningar. I år deltog 60 hästar på dessa uttagningar och man valde ut 25 hästar som höll måtten att få delta.

På årets Fákar och Fjör var det drygt 130 hästar som deltog, 100 ryttare fanns på plats och att publikantalet låg på ca. 700 betalande och det var gratis för barn som är 12 år eller yngre. Förutom själva showen arrangerade Léttir tidigare under dagen både en salushow och en clinic med Þordís Erla Gunnarsdóttir i ridhuset och det var mycket uppskattat.

JONB8543Skjönn1
Fantastiska stoet Skjönn frá Skjálg tog långsidorna i fyra steg!

Under drygt 3,5 timmar bjöds det på en sprakande kavalkad av både imponerande och underhållande nummer, för det mesta i full fart där hästarna fick sträcka ut ordentligt. Allt från barnkadrilj till fartfylld speedpasstävling blandat med stjärnhingstar med över 9.00 för ridegenskaper och gårds och avkommevisningar. B la visades avkommegrupper till Moli frá Skridu, Gígjar frá Auðholtshjáleigu och Þristur frá Feti upp. Ridhuset  i Akureyri är Islands största med ett  manegemått på 70 x27 vilket gör att ryttarna väljer att rida i ett rätt maxat tempo för att inte “försvinna” på den stora ytan. Det kan vara i sin ordning om hästen klarar av det, som t ex syskonen Skjönn och Álmur frá Skjálg som båda var makalöst rumsliga och takstäkra i sina gångarter.
Medan andra hästar inte alltid klarade av det och det kändes som man i bland red över hästarnas förmåga. Annars var det en högklassig och imponerande show på alla sätt. Efteråt var det, på äkta isländskt vis, fest och sång lång fram på morgontimmarna.

JONB9182gisli-metta2
Gísli och Mette i ett bejublat passlöp på hingstarna Trymbill frá Stóra Ási och Hnokki frá Þúfum.

Mette Mannseth rider alltid i en klass för sig med mjukt lösgjorda hästar i fin form med karisma och kraft. Mette visade upp flera topphästar b la i ett fantastiskt passlöp där hon red sida vid sida med sin man Gísli Gíslason som red på sin hingst Trymbill frá Stóra Ási som har 10.0 för pass!

JONB8197Dívur
Imponerade stort gjorde Divorna som red en kadrilj av sällan skådat slag.

Divorna från Húnavatnssýslu bjöd på  en fartfylld, avancerad och bejublad kadrilj  med sina läckra klänningar och fina hästar. På Ishestnews Facebooksida kan man se ett filmklipp på Divorna. Det har setts av 15.376 (!) personer.

linnea
Svenska Linnea red skjortan av islänningarna och vann speedpassen på nytt rekord!

Speedpassen genom ridhuset vanns av svenska Linnea Brofeldt på sin bruna hingst Mötull frá Torfunesi och dessutom slog de nytt rekord på supersnabba 4.97 sek. Särskilt roligt avslut för Linnea som nu är på väg hem till Sverige tillsammans med Mötull.

skimmlar
Riktigt fint!

Skimmelnumret fick mycket applåder och det var nästan magiskt att se 8 kritvita skimmlar flyga fram sida vid sida, dessutom med medaljer runt halsen.

 

´takt
Även barnen fick visa upp sig.

Léttirs barn och ungdomsryttare levererande snygga och prydliga kadriljer

gunni
Gunnar håller tal.

Gunnar Arnason med familj från Auðholtshjáleigu delade ut ett nytt pris.
Ett hederspris till den ungdomsryttare i Akureyri-trakten som de tyckt vara en särskild god förebild för andra ungdomar genom god och representabel ridning. Det var Anna Kristín Fridriksdóttir som fick priset. Här på ständige följeslagare Gladur frá Grund. Tillsammans har de tränat hårt och nått goda resultat. B la har de tagit den högsta poängen någonsin på ryttarnärke nivå 5 och varit i final på Íslandsmót.

JONB9372gaumur2
Kvällens avslutningsnummer, Gaumur och Þordís.

Under kvällen presenterades tre hingstar med över 9.00 för ridegenskaper.  Ovannämde Trymbill frá Stóra Ási, Hrannar frá Flugumýri II och här ovan Gaumur frá Auðholtshjáleigu riden av Þordís Erla Gunnarsdóttir som avslutade Fákar och Fjör 2013. Och det är inte utan att man gick hem med känslan av att ha upplevt ett mini-Landsmót.

Share post:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related articles

– Målet är att jag ska sitta centrerat och kommunicera med små hjälper, förklarar Beatrice von Bodungen

Beatrice von Bodungen har med sin Hördur frá Varmadal gått från klarhet till klarhet. Under förra årets SM gjorde vi en...

Rekordintresse för ny islandshästtävling – fokus på ungdomar och välgörenhet

Islandshästar, käpphästtävling, marknadsgata och lotteri till förmån för Min Stora dag när Hella Islandshästar och Nannarps Gård satsar...

Hästarna bryter isolering, ger glädje och egenvärde – Annas hästar både tävlar och jobbar med ungdomar

Den 6:e april tävlade Sæli frá Bakkakoti tölt på Rickebasta. Två dagar senare jobbade han som terapihäst i...

Falki Skistars – Vägen mot Lag-SM 2024. 

Lag-SM är en tävling för ungdomar mellan 13-21 år där man inte bara tävlar i gångartsgrenar utan även...