Årets Hingstfestival – Midas blev favoriten!

Date:

Så var årets Hingstfestival avklarad. Tack Idunn och Stenholmen för ett väl genomfört arrangemang. Ante Eklund öppnade festivalen med att hälsa publiken, ca 300, välkommen och presenterade dagens program. Vädret var bra, stämningen var på topp och bra ridning visades överlag av ryttarna!
Tänk vad mycket bra hingstar vi har i Sverige! Som första hingst in i manegen var förra årets favorithingst Kraftur frá Bringu som med sin utstrålning och stora rörelser i alla gångarter fick i gång publiken. Därefter kom de in en efter en, nämner några av dem. Kopar frá Sunnohvoli som visades med en mjuk och fin ridning av Elsa Teverud. Vaki från Österåker e: Garri frá Reykjavik visade upp en mycket fin trav. Leiknir från Lappdal visades tillsammans med avkomman Ljomi från Lappdal en 4-årig hingst som gjorde intryck.

Kraftur och Vignir Foto: Sofie Lahtinen Carlsson
Kraftur och Vignir
Foto: Sofie Lahtinen Carlsson

Så kom då hingsten som skulle bli årets favorit Midas frá Kaldbak med Nina Keskitalo, denna kraftfulla häst med stora rörelser som publiken föll för. Johan Häggberg med Snjall från Örvik som imponerade, likaså Dreki från Lind med sin underbara pass. Berserkur frá Stykkishólmi visades tillsammans med avkommor där den fina hingsten Ivan från Hammarby är utmärkande. Ægir från Skeppargården med Lotta Hegardt gjorde en fin visning med avkommor.

Midas och Nina i fin galopp Foto: Sofie Lahtinen Carlsson
Midas och Nina i fin galopp
Foto: Sofie Lahtinen Carlsson
Aegir och Lotta är glada! Foto: Sofie Lahtinen Carlsson
Aegir och Lotta är glada!
Foto: Sofie Lahtinen Carlsson

 

Snjall och Johan är också glada! Foto: Sofie Lahtinen Carlsson
Snjall och Johan är också glada!
Foto: Sofie Lahtinen Carlsson

Den eleganta hingsten Prins från Knutshyttan med en totalbedömning på 8,81 var vacker. Divar från Lindnäs, denna fina hingst visades snyggt och prydligt av Denni Hauksson. Söta Kynnir frá Feti reds fint av Thérèse Thengelsen. Isar frá Keldudal med Vignir i sadeln, fick i gång publiken och red en fartfylld pass ut ur manegen. En som sedan fick publiken att skratta och jubla var Garri frá Reykjavik som visades utan ryttare. Han brallade runt och visade att han tyckte om att showa för oss.

Den busige Garri och Marcus Ljungqvist Foto: Sofie Lahtinen Carlsson

 

Gumi frá Dallandi Foto: Sofie Lahtinen Carlsson
Gumi frá Dallandi
Foto: Sofie Lahtinen Carlsson

 

Gårdsvisningarna från de som fått priset årets avlare var mycket omtyckt. Gården Gunvarbyns Thorleifur Sigfusson red på en av sina fina avkommor till Nökkvi frá Vestra-Geldingaholti med ytterligare två som handhästar. Inne i ridhuset reds flera avkommor. Mest applåder fick gårdarna Knutshyttan och Stenholmen för sina fina visningar.

Thorleifur på Nökkvi med avkomma. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson
Thorleifur på Nökkvi med avkomma.
Foto: Sofie Lahtinen Carlsson

Betäckningsaktionen drog in pengar till avelslandslaget. 89.500:-  om jag räknat rätt!

Under dagen visade Denni Hauksson på Sjór frá Oddgeirshólum hur Tölt in Harmony rids medan Ia förklarade de olika nivåerna på bedömningsskalan.  Syftet med Tölt in Harmony är att göra vår sport hästvänligare och hästarna mer ridbara.

Sjór och Denni visar Tölt in Harmony Foto: Sofie Lahtinen Carlsson
Sjór och Denni visar Tölt in Harmony
Foto: Sofie Lahtinen Carlsson

Näst sist på dagen avslutades det med en töltfinal där finalisterna från lördagens tävling deltog. Vann gjorde Emma Möller Ljungqvist på Fjödur från Stenholmen.

Sedan var det dags att tillkännage årets favorithingst som då vanns av Midas frá Kaldbalk som hade stor konkurrens av Kraftur frá Bringu.

Jag hade gärna skrivit om alla hästarna men ni som inte var där får hålla till godo med detta, och ni får satsa på att komma till nästa hingstfestival!
Vi ser redan framemot nästa år!

Tack Margaretha Svahn för fin rapport från Stenholmen!

 

Share post:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related articles

Sammansvetsat gäng är i full gång med att arrangera NM 2024. Fram till 1 mars kan du köpa rabatterade biljetter!

Planerar du att åka till NM 2024? I år är Danmark värdnation och tävlingarna går av stapeln i...

SIF Avel bjuder in till gratis Worldfengurwebinar den 4 mars

    WorldFengur, databasen där i stort sett hela världens islandshästar är registrerade är en magisk kunskapsbank, även för dig...

Film: Louise Löfgrens och Filippa Hellténs hela clinic från Eurohorse

  Vi har fått möjlighet att publicera Louise Löfgrens och Filippa Hellténs clinic från Eurohorse. Under clinicen visar och förklarar Louise och...

IceFoal- Ny officiell sajt för unghästmönstringar

    Den nya sajten IceFoal som är specialutformad för föl och unghästmönstringar laserades officiellt i veckan. Det är avelsledaren...