Veterinärstudent Julia bloggar: Intensiva dagar på veterinärprogrammet

Date:

 

Veterinärhögskolans nya byggnad Foto: Julia Ling
Veterinärhögskolans nya byggnad

Hej igen! Hösten är här på riktigt nu och det är dryga månaden kvar till jullovet. Tiden går väldigt fort under terminerna och det måste ha att göra med att det alltid finns något att göra. Plugga kan man så klart göra dygnet runt om man för känner det, då det finns kursböcker och litteratur så det både räcker och blir över. Livet i studentstaden Uppsala är å andra sidan som gjort för raka motsatsen – att pausa. Pausa pluggandet alltså. Här i stan händer det alltid något och det är det som gör studentlivet så roligt. Dessutom studentrabatt på det mesta!

 

Här hade det varit passande att flika in med ett klyschigt uttryck som ”tiden går fort när man har roligt”, men förtillfället är tillvaron kanske inte just rolig. Vi i årskurs 2 har tentaperiod och har under veckan skrivit två tentor – parasitologi och virologi. Om några dagar är det dags för bakteriologitentan och sedan får vi andas ut i en dag innan det är dags att påbörja nästa kurs. Intensiva dagar, minst sagt.

 

Det har varit mycket att hålla i huvudet de senaste dagarna och det är dessutom en utmaning att hålla motivationen uppe för att orka läsa koncentrerat i många dagar under en tentaperiod. De tre första åren på utbildningen är rent teoretiska år. Tempot är ganska högt, liksom på de flesta högskoleutbildningar och när motivationen ibland lyser med sin frånvaro gäller det att se det stora målet framför sig. Eftersom jag är nördig kan jag ibland se framför mig när vi står där och rektaliserar hästar om några år. ? Och ja, då kommer allt tragglande av bakterie- och virussjukdomar vara värt det!

Hästar i sig är för övrigt en stor energikälla för mig i vardagen, där tror jag att många känner igen sig. Ett bra ridpass i ridhuset eller tölt längs en lång grusväg är som gjort för att man ska piggna till.

På tal om bakterier, så brukar vi skämta om att det måste vara enkelt att läsa till läkare och då bara ha ett däggdjur att fokusera på. Vad sägs om bakterien Pasteurella multocida subsp. Multocida som orsakar nyssjuka hos gris, lunginflammation och luftvägsinfektion hos idisslare, gris och gnagare och dessutom septikemi och juverinflammation hos nötkreatur och fågelkolera hos fjäderfä?

Bilderna visar delar av universitetet. Vi som började på SLU år 2014 fick äran att inviga alldeles nya lokaler. Trots en grå november och många tentor så är det en fräsch och inspirerande skolmiljö att vistas i.

 

/Julia

 

Skickades från E-post för Windows 10

Share post:

Related articles

Intervju med Camilla Hed om FEIF-seminariet som fokuserade på nya teorier och tankar om form, hästens rörelser och hur ryttaren påverkar.

24– 27 mars var det dags för det årliga FEIF-seminariet, denna gång för instruktörer, tränare och domare gemensamt....

Reportage från den inspirerande hästfestivalen på Sundabakki med föreläsningar, clinic, hingstar och annan inspiration

  Lördagen satt vi bänkade i det ljusa ridhuset på Sundabakki. Det var dags för Hästfestival. När Vignir Jónasson...

De kom, de sågs i passage, de segrade! Olil och Glampi vann kvällens gædingalist

Och inte bara passage utan även ökad tölt, samlad tölt, explosiv galopp och tillbaka till samling. I kvällens...

Islandshästens dag är tillbaka den 26 mars i Helsingborg

  Äntligen är det dags för Islandshästens dag i Helsingborg igen. Liksom många andra event fick tävlingen ställas in...
sv_SESvenska