Uppdatering från TS

Date:

 

Glada vänner, Elsa Teverud och Isa Norén.
Foto: Mette Sattrup

Alla WR-statusar på tävlingar under 2020 är inställda, i samtliga FEIF-länder.

De Nivå 1-tävlingar (Sport) som inte kunnat genomföras i år, kommer inför 2021, i första hand, att erbjudas de som skulle arrangerat tävlingarna i år. Om någon av dessa avstår, kommer andra arrangörer vara välkomna att söka istället.

Vad gäller SM och GKSM har vi (SIFs styrelse, SM-gruppen och TS i samråd) valt att följa FHM:s strikta riktlinjer om 50 personer per event, för att det inte ska uppstå några tveksamheter, eller tråkiga konsekvenser. Vi har varit i kontakt med FHM och direktiven därifrån har varit mycket tydliga. Ett SM är, onekligen, ett stort arrangemang – även om man gör det så litet som möjligt. Vi har haft både intentionen, viljan och kreativiteten att genomföra framförallt GKSM, men vi har helt enkelt fått NEJ från FHM, oavsett vem, var och hur arrangemanget görs.

Kval till SM o GKSM 2021
Två godkända kvalritter behövs, ett resultat som är max 24-månader gammalt och ett som är max 12-månader (fram till anmälningstidens utgång). Samma kvalgränser gäller som för 2020 års SM.

Alla kommer tävla i de åldersklasser de hör hemma. Några har önskat att få tävla ett extra år i sin åldersklass, eftersom de inte kunnat tävla sin sista YR- eller Juniorsäsong. Det är inte aktuellt, dels förflyttar vi enbart problematiken, då de som gör sitt sista (riktiga) YR/Junior-år 2021, tvingas konkurrera om finalplatser med de som egentligen borde vara seniorer eller YR, dvs vi flyttar bara Svarte-Petter till nästa årskull – vi löser ingenting. Dels kan vi heller inte enskilt i Sverige mixtra med åldersklasser.

Vi får också frågor om hur man ska tänka när man arrangerar en tävling. För tävlingar där man räknar med att ligga kring 50 personer, är TS direktiv att ta kontakt med den lokala polismyndigheten, som sköter tillsynen av arrangemangen. Olika polisdistrikt verkar ha lite olika syn på hur man ska räkna de 50 personerna på ett arrangemang, så det är klokt att ha en dialog med dem innan.

För övrigt gäller såklart att ni applicerar sunt förnuft och uppmanar deltagarna till eget ansvar, samt gör en riskbedömning enligt FHMs riktlinjer – så kan ni säkert arrangera bra, om än något annorlunda, tävlingar under hösten.

/Tävlingssektionen

Skribent: Lisa Teverud

Share post:

Related articles

– Målet är att jag ska sitta centrerat och kommunicera med små hjälper, förklarar Beatrice von Bodungen

Beatrice von Bodungen har med sin Hördur frá Varmadal gått från klarhet till klarhet. Under förra årets SM gjorde vi en...

Rekordintresse för ny islandshästtävling – fokus på ungdomar och välgörenhet

Islandshästar, käpphästtävling, marknadsgata och lotteri till förmån för Min Stora dag när Hella Islandshästar och Nannarps Gård satsar...

Hästarna bryter isolering, ger glädje och egenvärde – Annas hästar både tävlar och jobbar med ungdomar

Den 6:e april tävlade Sæli frá Bakkakoti tölt på Rickebasta. Två dagar senare jobbade han som terapihäst i...

Falki Skistars – Vägen mot Lag-SM 2024. 

Lag-SM är en tävling för ungdomar mellan 13-21 år där man inte bara tävlar i gångartsgrenar utan även...