Unn och Hrafndynur -ett ekipage att räkna med.

Date:

Se när de vann Töltfinalen på Strömsholm!

På Västsvenska Mästerskapen och på Strömsholmstävlingarna kunde vi se Unn Kroghen Adalsteinsson och hennes nya tävlingshäst, hingsten Hrafndynur frá Hákoti dansa in på förstaplatsen i tölt och placera sig högt även i 4-gång. Så klart att man blir nyfiken. Ishestnews ringer upp Unn för att höra mer.
Tack också till Birtingur-Roan som låter oss njuta av fin film från Töltfinalen på Strömsholm.

Hej Unn, berätta mer om din nya tävlingshäst
– Jag är så lycklig över honom. På Landsmót 2012 satt jag och talade med Eva Husbom och när jag sa att jag blev så ridsugen av att se alla fina hästar men samtidigt inte hade råd att köpa en bra häst så sa Eva ”Jag kan köpa en häst åt dig!”.

Unn och Eva letade länge, hästen skulle kosta med måtta och ändå vara tillräckligt bra. Så hittade de Hrafndynur (e. Dynjandi frá Hákoti en Dynur frá Hvammi-avkomma som även han tävlas Sverige).
– Hrafndynur passar mig perfekt, säger Unn lyckligt, han är en jättefin häst. Jag är så tacksam att få möjlighet att vara med honom.

Hrafndynur är bara 8 år och inte tävlad så mycket på Island. Han startades några gånger i T2 och i 4-gång av Gudmundur Björgvinsson. Hingsten är visad med 8.02 aom 4-gångare med 8.5 för tölt och trav och idel 9:or för galopp, spirit och helhetsintryck.
– Han är orutinerad som tävlingshäst och behöver lära sig hur man gör, förklarar Unn. Hrafndynur kom i oktober förra året och jag vill inte gå för fort fram. Jag vill varken pusha honom eller stressa, det är viktigt att vi blir ett team.

Ändå har det gått fantastiskt bra?
– Ja, verkligen, allt har gått över förväntan, skrattar Unn. Vår första tävling tillsammans var VSM, vi åkte dit för att träna och kanske lyckas kvala till SM. Så vann vi Tölten och kom på andra plats i 4-gången. Jag blev dubbellycklig!
– På Strömsholm gick det lika bra. Först vann jag B-finalen i 4-gång men bestämde mig för att sats på Tölten i stället för att rida med i A-final.

På Strömsholm gick alla finaler samma dag och Unn tyckte det var väl tufft mot hästen.
Det visade sig vara rätt beslut eftersom ekipaget knep förstaplatsen.
– Det är inte så lätt att värma upp i Lilla Ridhuset på Strömsholm. Inför 4-gången kände jag att Hrafndynur inte var med mig helt och hållet. Han var duktig men kan mycket mer. Innan Tölten värmde jag i stället upp på passbanan, då blev han glad.

Vad är dina mål för framtiden?
– Vi ska tävla på SM så bra som möjligt, säger Unn. Jag har ingen förväntan att vi kommer med till Berlin, däremot kan vi kanske ändå komma med i Svenska Landslaget. Det är fantastiskt spännande, man vet aldrig hur det blir.

Berätta mer om Hrafndynur
– Han är en mycket speciell häst, och som med alla hästar är det viktigt att han tycker det är roligt att tävla. Jag håller på att lära mig honom och se hur vi kan få det bästa samarbetet och hur jag kan få honom att trivas. Man blir glad av att sitta på honom, det är fantastiskt!
– Att vinna är inte det viktigaste i livet. Jag är kristen och har Gud med mig, det betyder mycket. Det ger perspektiv i livet, jag försöker vara sund, frisk och ha roligt i vardagen. Alla jag möter betyder mycket för mig. Sen är jag stolt över att ha kunskap med mig. Det räcker inte att bara ha en bra häst, man måste kunna förvalta talangen.
Vi på Ishestnews önskar Unn lycka till!

Share post:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related articles

Ska du till Landsmót? Bästa hästfesten och I år kommer även sportgrenarna att vara med.

  I år är det Landsmóts-år och är man på Island så märks det redan. Det förbereds, tränas och...

– Att bli arg på rädslan är som att hälla bensin på elden, säger Linda-Marie Lundqvist, legitimerad pyskolog

Linda-Marie Lundqvist har jobbat med islandshästar, gått ett år på Hólar och är legitimerad psykolog. Efter en ridolycka...

– Målet är att jag ska sitta centrerat och kommunicera med små hjälper, förklarar Beatrice von Bodungen

Beatrice von Bodungen har med sin Hördur frá Varmadal gått från klarhet till klarhet. Under förra årets SM gjorde vi en...

Rekordintresse för ny islandshästtävling – fokus på ungdomar och välgörenhet

Islandshästar, käpphästtävling, marknadsgata och lotteri till förmån för Min Stora dag när Hella Islandshästar och Nannarps Gård satsar...