TREC – En sport för alla

Date:

 

TREC-domaren Ulrika Granroth. Foto: Sandra Marin/Ishestnews.

TREC är något som blir allt mer populärt i Sverige och till helgen arrangerar lokalföreningen Meistari en TREC-clinic (både teoretisk och praktisk) på Ödegården i Linköping. Clinicen kommer hållas av Ulrika Granroth som är pionjär, arrangör och domare inom TREC-sporten i Sverige. Ishestnews fick en pratstund med Ulrika och passade på att fråga mer om TREC och dess innebörd.

TREC-tävling. Foto: Ulrika Granroth.

Vad är TREC och hur rider man?

-TREC  står för  Technique Randonnee Equestre de Competition och kan enkelt översättas till tävling i uteritt. Sporten består av tre olika faser, orienteringsridning på idealtid, hinderteknikbana och ett gångartstest, berättar Ulrika. – Orienteringsfasen rids enligt en på karta i förväg markerad ridväg/bana på idealtid som ryttaren inte vet i förväg. Man får bara en rekommenderad hastighet att hålla, vid kontroller utmed sträckan byter man hastighet, växlar mellan 5-12 km/tim beroende på klassens svårighetsgrad. Alla ryttare får 240 poäng vid starten. Sedan får ryttaren avdrag för olika fel, t ex att man missar en kontroll, har en tappsko eller rider fel väg, förklarar Ulrika och fortsätter: – Hinderbanan har 5-16 fasta hinder beroende på svårighetsgrad och ryttaren samlar poäng, 10 poäng per hinder får man. Vissa hinder kan man välja att avstå och då missar man bara de 10 poängen. En del hinder är designade så att man ta sig igenom både uppsuttet eller vid hand. Alla hinder har in och uflaggning och det är till stor del en objekiv bedömning. Exempel på hinder är : labyrint, bro, trappa, slalom, korridor och låga grenar. -Gångartstestet går ut på att man rider en 100-150 m lång sträcka med god sikt. Banan kan vara rak eller hästskoformad och den ska vara 2-2,2 m bred. Banan går både på tid som ger poäng enligt tabell. 30 poäng är max per gångart. Första sträckan ska ryttaren visa hästen i så långsam galopp som möjligt för att sedan visa upp hästen i skritt så fort som möjligt. Vi försöker ha islandsfolk som kan och förstår gångarter som dömer i dessa grenar med tanke på att t.ex. femgångshästarna ofta har en lite flack galopp, säger Ulrika.

Från en svensk TREC-tävling. Lägg märke til hästens trevliga bakbenssteg och överlinje. Foto: Ulrika Granroth.

Vad är det som är så bra med TREC?

-Alla kan vara med. Oavsett hästras, ålder, tävlingserfarenhet eller häst. t.o.m unghästar, det är en ypperlig miljöträning för dem. TREC är utvecklande både ridmässigt och miljömässigt och dessutom är det ett mycket trevligt sätt att umgås och rida någon annanstans än hemma. Ofta håller man tävlingarna som ett två dagars event. Än så länge finns det inte utpräglade TREC tävlingar för bara islandshästar men de arrangeras ofta av SIF-kopplade föreningar. SIF har en egen TREC-sektion och den första officiella utbildningen i Sverige hölls 2008, avslutar Ulrika.

Två riktigt unga TREC-deltagare. Foto: Ulrika Granroth.

Är du mer nyfiken på TREC? Varmt välkommen att delta på informationsclinic om TREC på Ödegårdens Ridanläggning i Gammalkil utanför Linköping. Instruktören Ulrika Granroth kommer hit och visar och berättar vad TREC innehåller och hur det går till. Lite om hur du kan träna och det kommer även att finnas möjlighet att själv prova på olika moment. Anmäl då dig och din häst när du anmäler dig till clinicen. Om du vill läsa mer om TREC kan du titta in på www.trecsverige.se. Tid: Start klockan 16:00 i ridhuset där visas hinder och gångartstest. Därefter information om hur orienteringen fungerar samt bildvisning under tiden vi fikar. Efter detta prova på i ridhuset. Pris: 100 kr för medlemmar i Meistari, 150 kr för icke medlemmar. Det går bra att betala på plats eller till vårt bankgiro 861-1857 Fika ingår i priset. Anmälan Anmälan senast 14 oktober till anmalan@meistari.se, glöm inte att ange eventuella allergier. Ange om du vill prova på med din häst utan extra kostnad. Begränsat antal platser, först till kvarn. Frågor Frågor om aktiviteten kan ställas till anmalan@meistari.se eller till Anna Häll på 073-968 93 59. På Ödegårdens Ridanläggning finns möjlighet att hyra box/hage samt övernatta, kontakta Madelen Johanson för mer information om detta på odegarden1@live.se, se även www.odegarden.se.

VARMT VÄLKOMNA ÖNSKAR MEISTARI!

Share post:

Related articles

Hos Malin bygger man hästarnas kropp och knopp genom motion i flock. 

Springa fritt utan ryttare är nyttigt och roligt för hästarna. Filmat av Anette Alsterå För Malin Jacobsson som driver Stall...

Gammal är äldst! Och bäst! Eyrún Ýr och 18-årige Hrannar vann Meistaradeildins femgång

De kom sist in till finalen med lite strul i passläggningarna men i finalen visade de var skåpet...

Uttagningskriterierna för Svenska islandshästförbundets landslagstrupp är nu klara

Uttagningskriterierna för Svenska Islandshästförbundets landslagstrupp 2024 är nu klara. Uttagningarna av landslagsgruppen organiseras och genomförs av Uttagningskommittén (UK)...

Sammansvetsat gäng är i full gång med att arrangera NM 2024. Fram till 1 mars kan du köpa rabatterade biljetter!

Planerar du att åka till NM 2024? I år är Danmark värdnation och tävlingarna går av stapeln i...