Toppekipage till Globen

Date:

 

Jóhann Skúlason kommer till Globen! Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se
Jóhann Skúlason kommer till Globen!!
Foto: Yvonne Benzian/Ishestnews

Inbjudna tävlingsryttare Island tölt tävling På Stockholm Horse Show den 29 november 2013

Jag har bjudit in värdseliten till att komma och tävla i tölt på Stockholm International Horse Show 2013, med tanke på temat ”Top Ten” från VM för islandshästar som avgick i Berlin i augusti i år.
VM för islandshästar rids vartannat år och eventet vandrar runt mellan länderna, sist det var i Sverige var 2005.
18 länder deltog med pompa och ståt, VM inledes med 400 hästar som tågade in genom Brandeburg Tor porten till VM platsen genom centrala Berlin till invigningen på VM arenan. Platsen var på en travbana mitt i Berlin Sportpherde Platz.
Jóhann R Skúlason,( Island) oslagbar världsmästare i tölt grenen T1, har gjort det igen, han vann stort med de högsta uttagningspoängen som nånsin utdelats hela 9.20 och i finalen fick han 9,61. På hästen Hnokki frá Fellskoti.
Jóhann har prenumererat på 1;a platsen på VM i tölt, har bara blivit slagen en gång under alla år, och har gång på gång med olika hästar tagit titeln.
Den första tävlingen på Globe Arena 1998 i tölt var även då Jóhann inbjuden som världsmästare och kommer nu tillbaka på den förmodligen sista tölt tävlingen på Globe Arena, återigen som världsmästare.
Sverige fick också en världsmästare som tog titeln i 5-gång för andra gången, Magnús Skúlason (ej bröder) Magnus har ett otaliga världsmästare titlar i både pass, stilpass och femgång , Magnús har också tackat ja till Stockholm International Horse Show att deltaga i tölten.
Nils Christian Larsen (Norge) som blev placerad 5:a i tölten på VM, var tippad etta i fyrgång men tyvärr tappade en sko och fick bryta i den grenen, kom igen starkt till tölt T1. Nils Christian är en av världens mest meriterade ryttare och har även tävlat på Globe Arena tidigare kommer med glädje tillbaka igen.
Danska ekipaget Isabelle Felsum med sin fantastiska Viktor från Disa, världs stjärna gjorde även bra ifrån sig på VM med placering 6 i Tölt T1 och 4;a i fyrgång. Har tackat ja !
Vår egen Svenska Mästare i tölt T1 deltog också på VM, slutade med 10;e placering i finalen. Unn Kroghen- Adalsteinsson ( fd Norsk) kommer också på den unga och lite orutinerade hingsten, som gjort över förväntan med fantastiska resultat, Hrafndynur frá Hákoti.
Vi har även en töltgren till som heter Tölt T2, som har lite andra moment än olika tempo i tölt, där huvudmomentet är enhandsfattning på lång tygel. Där har vi vår egen Svenska Mästarinna Camilla Hed på sin svenskfödda Thor från Järsta som placerade sig 4;a på VM.
Svenska Vignir Jónasson flerfaldig vinnare på Stockholm Horse Show och innehar även världsmästare titel kommer med sin svarta hingst Berserkúr frá Stykkisholmi. Vignir svensk mästare i 4-gång deltog också på VM med hästen Bragi frá Kópavogi, men tyvärr tog sig inte till final trots en mycket flott visning, då han hade lite otur i lottningen och fick starta väldigt tidigt i sina klasser.
Norska Stian Pedersen flerfaldig världsmästare är också inbjuden, har även han vunnit På Globe Arena tidigare, då med sin Jarl frá Midkrika, rider nu en son till sin gamla hingst. Tyvärr tog sig inte heller detta ekipage till final denna gång på VM.
Ja det var lite kort om de ekipage som är inbjudna hittills från VM och har tackat ja, tyvärr tackade silverplatsen i Tölt T1 nej, Karly Zingsheim ( Tyskland) vilket även Anna Stine Haugen ( Norge)bronsmedaljören också gjorde.
Vid pennan Ylva Hagander

Share post:

Related articles

Isländska barn samlade ihop pengar för att besöka SIHS

  26 barn från lokalföreningen Sprettur på Island har under ett helt års tid haft ett gemensamt mål. Att...

Ryttarhanden och dess inverkan på hästens halskotpelare – funderingar av Birgitta Järnåker

Vi har fått tillstånd att publicera en text skriven av Birgitta Helena Järnåker om ryttarhanden och dess inverkan...

Árni Björn Pálsson – Årets avelsvisare på Island

Det blev Árni Björn Pálsson som blev årets avelsryttare på Island, en titel han nu får för sjätte...

Fákshólar och Þúfur utsedda till Årets avelsgårdar

  Under helgen hölls den årliga isländska avelskonferensen i Reykjavik och det var lokalföreningen Fákur som var värd för...