Free Porn

Ett ögonblick….Charlotta Gripenstam

Date:

 

Charlotta Gripenstam. Foto: Seline Rasmussen.

som är i Frankrike och jobbar med ett nytt projekt, PCIF, (Promotion du Cheval Islandais en France) som handlar om att marknadsföra islandshästen där.

Hur började detta och vad är det ni gör?

Tanken började runt 2011 när mina chefer Ingibjörg Kristjansdóttir och Ólafur Ólafsson bestämde sig för att starta en mindre träningsstation här i Frankrike med sin egen avel, efter lite undersökningar märkte vi att intresset och rasen finns i Frankrike men det är bristande kunskap och då började iden till PCIF att formas. Målet med projektet PCIF är att sprida Islandshästen så mycket som det möjligt, med hjälp av vår marknadsförings ansvarige Charlotte Robouan (Fransyska) har vi lagt upp en plan och strategi för vad som ska hända och vad som är viktigast. Projektet började i April och första målet var tidningen Cheval Pratique som är den störta allmänna tidningen om ridning i Frankrike. De publicerade artikeln om islandshästen i aug/sep tidningen och åker nu till Island för att skriva om får och hästinsamlingen. Vi jobbade även hårt för att få Equidia att göra ett program, ( en TV kanal som bara sänder program om hästar i alla former) detta lyckades och i september var tv teamet på plats tillsammans med världsmästare i voltige. Alla hade en otroligt trevlig resa och de red tillsammans i många dagar. Detta blir ett inslag som kommer sändas i December och är ca 1 timme långt.

Nästa steg är shower, där är vi just nu inbokade på 3 st stora event. 6 oktober på en trav och galopp race bana, 2000 besökare. 30 nov- 3 dec Show i Equita Lyon 130 000 besökare, många arenor och shower, höga klasser dressyr och hoppning och western, alla raser representerade och massor av shopping. 30 nov-8 dec Show i Salon du Paris 150 000 besökare (det störta tävling och show arrangemanget i Frankrike) samma upplägg som Lyon showen. Här kommer vi finnas presenterade i demos och uppvisningar varje dag och även erbjuda att besökare får prova hästen med vår vägledning.

Just nu jobbar jag mycket för att knyta kontakter nära oss. Det har underlättat enormt med artikeln för då har folk själv hört av sig. Jag har jobbat här i Frankrike sedan början av 2012 och det är först nu som jag ser lite ljusglimtar av att detta kommer att funka. Det finns ca 6000 islandshästar i Frankrike (inte alla är registrerade) Men rasen har inte utvecklats så som i Skandinavien och Tyskland. Antagligen pga. kultur och språk, det är inte många Isländska tränare som flyttar till Frankrike och tränar hästar vilket är synd för det finns intresse och massor av möjligheter för en ny marknad.

Tredje och kanske störta jobbet i vårt projekt är att låna ut hästar till Pony klubbar(ridskolor) Vi har ett leasing kontrakt klubben betalar bara för att ha hästen och får använda den så mycket dem vill, hittills är detta mycket populärt och våra hästar är otroligt uppskattade. Detta är inte för att Ponny klubben ska köpa Islandshästar utan för att allmänheten ska se att den finns och sen bli mer intresserade.

Från stallet. Foto: purcheval
Gården under uppbyggnad. Foto: Charlotta Gripenstam.

 Hur ser en typisk arbetsdag ut?

Vi har ca 25 hästar i träning på 2 1/2 person, det är blandade åldrar och utbildning på våra hästar, en del ska säljas en del tävlas, en del tränas för utlåning till Ponny klubbar. Vi jobbar vanliga “häst” dagar börjar träna vid 9 och håller på tills vi är klara, målet är kl 18 men som många vet är detta en livsstil och inte ett timjobb.

På gården har vi just nu boxar till 26 hästar och några större där det kan stå fler hästar tillsammans, ett till stall ska inredas och där blir 10 boxar till för 12 hästar. Vi har “isländskt” hag-system med grus hagar utanför stallarna och sen gräs hagar när vädret tillåter. Jag jobbar givetvis inte bara med att träna hästar utan även allt pappers arbete, material, annonsering och planering tillsammans med Charlotte. Innan allt material är färdigt så som flyers, hemsida etc är det mycket jobb att börja marknadsföringen.

AX4C8328-1024x682
Undervisning. Foto: purecheval

 Vad har islandshästen för möjligheter i Frankrike?

Islandshästen är som många vet en allsidig häst de kan göra det mesta som en annan ras utan tölt och pass också kan. Det som många blir mest förvånade över förutom gångarterna är deras karaktär och psyke. Det är otroligt uppskattat och folk blir begeistrade av denna lilla häst. Frankrike är en hopp nation det finns nästan 1 miljon hästar här och vart du än åker så ser du hästar. Givetvis vill långt ifrån alla hoppa och tävla i hoppning utan mest vill man umgås i stallet rida en tur i skogen och ha gemenskapen och naturen nära. Därför är vi övertygade om att med rätt hjälp kommer rasen att slå igenom precis som den gjort i grannlandet Tyskland.

afr
Hylur frá Midhrauni e: Alfur frá Selfossi u: Fjödur frá Bjarnanesi.och Charlotta på Island. Hylur är en 5-årig femgångshingst bedömd till 7.98. Han ska exporteras till Frankrike i höst.

Hur ser det ut med marknaden, vilken typ av hästar efterfrågas i Frankrike?

Hästen som efterfrågas är familjhästen precis som i alla länder där rasen har slagit igenom har det varit första steget innan kurs och tävlings hästen. Typiska situationen är: Mamma 40 års åldern som red som ung, slutade rida för att det är stora hästar och lite läskigt. Så vill barnen börja rida och då kan mamma följa med på en Islandshäst utan att få ont i kroppen eller känna obehag, helt plötsligt har hela familjen islandshästar, känner ni igen detta?

cfrank
Från tävlingsbanan. Foto: Seline Rasmussen

Hur ser föreningslivet/tävlings och avelsbiten ut?

Föreningen har lite problem med direkta mål och strategi för att nå målen, givetvis är pengar och resurser och erfarenhet ett hinder men vi hoppas kunna hjälpa till! Tävlingarna är få och på låg nivå tänk er Sverige för 30 år sedan, det finns en oval bana i hela Frankrike och den hade sin första WR i somras! Samma problem är det med aveln, det är få topp hingstar och ston och dålig kunskap.
Jag är säker på att det kommer att utvecklas snabbt med rätt handledning och klara mål så kommer Islandshästen att ta över Frankrike med storm.

Share post:

Related articles

Christina med Nori vann T2. Beatrice och Hördur på andra plats.

Ledande Hans Christian Løwes häst Falinn fra Vivildgård blev övertaggad i finalen och de valde att utgå. Istället...

Junioren Saga med Snekkja vann T2 för Juniorer och young rider

Det är fascinerande att se hur stabilt hästarna går i tygelsläppet i A-finalen i T2 junior och young...

Kraftfullt beskriver A-finalen i T1. Vinst till Katie och Salvar!

Katie Sundin Brumpton med Salvar frá Klukku gjorde en fantastisk final i T1. Vilken kraft. Så snyggt! De fick hela 8.83...

Danmark tog segern i T1 Young rider genom Mathilde oxh Taktur

Eftermiddagens första final var A-finalen i Tölt T1 YR. Vinsten gick till Mathilde Storgaard Mehlsen med Taktur frá Vakurstödum med poängen 7.28....