Toppekipage på årets Östsvenska mästerskap

Date:

Alla åtta ekipage i söndagens A-final i fyrgång. Segrade gjorde Helena Kroghen Adalsteinsdottir

Tack Johanna Wingstrand för reportage från ÖSM

Årets ÖSM på Stenholmen utanför Linköping inleddes under torsdagen i strålande sol. Över 200 ekipage var anmälda och många av Sveriges bästa ekipage deltog. Tävlingarna började med passlöp tidigt på morgonen där Åsa Nevander Holmén knep segern i både P1 och P3 med sina hästar Blængur och Lykill, Blængur och Åsas snabbaste tid i P1 var 22.32 och Lykills snabbaste tid i P3 var 15.25. Speedpassen bjöd publiken på några riktigt snabba tider, Daniel Ingi Smárason visade upp två otrolig A-löp tillsammans med Hulda från Margaretehof, snabbaste tiden blev 7,36 och seger. Även i Stilpass var poängen höga, trots att den första startgruppen tvingades kämpa i ösregn. Vann gjorde Magnus Skúlason med sin egenuppfödda Valsa från Brösarpsgården. 

Årets A-final i fyrgång bjöd på spänning med hela åtta stycken ekipage inne på banan. Vann gjorde till slut Helena Kroghen Adalsteinsdottir med sin Kavaler frá Kleiva efter en mycket jämn visning med poängen 7.43. I Tölt T1 var Erlingur Erlingsson och hingsten Herjólfur frá Ragnheiðarstöðum överlägsna i både uttagning och final, och vann med fina poängen 8.33. Finalen i T2 var däremot jämn men vann gjorde åter igen Magnus Skúlason, denna gång med Skírnir från Skipaskaga.

Det var dock inte bara seniorerna som gjorde bra ifrån sig på årets ÖSM, även ungdomarna visade mycket flotta prestationer. Charlotta Rydin med hingsten Roði frá Garði tog ledningens både V1 och T1 efter uttagningar. Efter finalerna stod de som segrare i V1 med fina poängen 7.07. I tölt finalen blev ekipaget tyvärr diskat och vann gjorde istället Nathalie Silverberg- Edh med Tristan från Jarde på 6.94. I femgången vann Elsa Teverud med sin Kópar frá Sunnuhvoli med 6.71 och i T2 vann Felicia Barchaeus och Káinn frá Flugumýri II med 6.46. 

Även i passgrenarna gjorde ungdomarna bra ifrån sig. Elsa tog ytterligare en förstaplats i P1 tillsammans med stoet Bida fre Ríp på den fina tiden 23.11. Snabbast i P2 var Elise Harryson på Lija från Horsaga. De spräckte 8:an och vann med 7.92. I PP1 tog Hampus Tedefalk första platsen med sin häst Sigur från Uranäs 1 på 6.00,

Allra sist bland seniorernas finalen, och allra sist på söndag kväll, gick årets final i femgång. Daniel Ingi Smárason tillsammans med Felix från Änghaga låg på en femte plats inför sista momentet men efter att ha visat upp tre mycket fina passläggningar vann de på poängen 6.86. 

Sammanfattningsvis var det en helg med lyckade tävlingar och många ekipage visade upp hur de ligger till i tävlingsformen. Det kommer troligen bli ett spännande Svenskt Mästerskap i år! 

Vinnarna i två-grenarna var:

V2: Josefin Birkebro med Tristan frá Hásæti 6.83

F2: Mette Lund Lindberg med Ástmey från Silverkedjan 6.24

T3: Mette Lund Lindberg med Ára från Skáneyland 6.56

T4: Hulda Tingström med Fengsæll frá Holtsmúla 1 5.50

Share post:

Related articles

De kom, de sågs i passage, de segrade! Olil och Glampi vann kvällens gædingalist

Och inte bara passage utan även ökad tölt, samlad tölt, explosiv galopp och tillbaka till samling. I kvällens...

Islandshästens dag är tillbaka den 26 mars i Helsingborg

  Äntligen är det dags för Islandshästens dag i Helsingborg igen. Liksom många andra event fick tävlingen ställas in...

En pratstund med Jenny Mandal om Gædingalist. ”Grenen ska visa islandshästens genuina särart med uttrycksfulla rörelser och bra gångarter!”.

Som vi redan tidigare kunnat läsa har Gædingafimi bytt namn till Gædingalist. Om vi översätter till svenska så...

Sofia Hallin funderar – Känslig, lugn eller bara missförstådd häst och vad är skillnad mellan Sverige och Island?

Jag fick en fråga om vad som är dom största skillnaderna mellan hästarna som kommer från Island och...
sv_SESvenska