Tölt on Ice tillbaka i Kungsbacka Ishall – succétävlingen för islandshästar åter på isen 1-2 april

Date:

Två världsmästare i tölt möts igen – Vignir Jónason och Jóhann R Skúlason under uttagningen på 2015 års Tölt on Ice (foto: Treell Photo)
Två världsmästare i tölt möts igen – Vignir Jónason och Jóhann R Skúlason under uttagningen på 2015 års Tölt on Ice (foto: Treell Photo)

Efter förra årets succé för tävlingen Tölt on Ice är det nu dags att åter välkomna den nordiska ryttareliten inom islandshästsporten till Kungsbacka den 1-2 april. Startfältet i år är ännu starkare, och tävlingen har utökats med en spännande kvaltävling på fredagen.

Även om det mesta gick bra förra året har man lärt sig en del och gjort vissa förändringar, allt för att göra Tölt on Ice ännu mer spännande. Redan på fredagskvällen drar man igång med en kvaltävling, där östkusten möter västkusten och deltagarna slåss om plats i lördagens huvudtävling. Även här kommer många toppryttare på SM-nivå, som t ex Eva-Karin Bengtsson, Helena Kroghen Adalsteinsson och Marcus Ljungqvist. Det är stort tryck på tävlingen och detta är ett sätt att ge fler ryttare chansen att visa sina fina hästar. Publiken får möjlighet att ha en riktig hästhelg, inte minst de som rest långt. Intresset från sponsorerna och utställarna från förra året har varit stort och så gott som alla är med igen.

Det var en fantastisk stämning i ishallen förra året, och jag kan fortfarande känna den energi som fanns mellan ryttare och publik, säger Carina Andersson, tävlingsledare. Vi har utvärderat förra årets tävling och även om det mesta var bra redan då har vi försökt förnya oss för att höja nivån ytterligare.

Startlistan i elitklassen innehåller bara kända namn från VM och den nordiska ryttareliten. Jóhann Rúnar Skúlason kommer tillbaka för att försvara sin titel, men både Bernt Severinsen och Vignir Jónason som var tvåa och trea förra året kommer tillbaka för att få revansch. Den här gången är det Vignir som innehar en världsmästartitel i tölt, från VM i Herning förra året. Elitklassen innehåller ett 40-tal toppnamn, varav många som deltog i VM, t ex världsmästaren i femgång (F1) Julie Christiansen, Nils Christian Larsen och Magnús Skúlason.

Det kommer också många extremt duktiga Young Rider-ryttare. Här hittar man flera unga världsmästare, som vår världsmästare i fyrgång, Pierre Sandsten-Hoyos, världsmästaren i
speedpass Moa Runnqvist samt världsmästaren i tölt Caroline Poulsen från Danmark.

– Vi hoppas att alla tar chansen att se de här fina ekipagen nu när de tävlar här på västkusten, särskilt om man kanske inte hade möjlighet att åka till VM i Danmark i höstas eller kommer till Landsmót på Island i sommar. Vi är verkligen glada och stolta över att ha så många toppnamn på Tölt on Ice, säger Carina Andersson.

I år tävlar vuxna både i Tölt och Show fyrgång. Lördagens tävlingar startar mitt på dagen, och det blir en intensiv eftermiddag. Den som vill kan också avrunda med en ryttarfest full av överraskningar.

Jóhann R Skúlason segrade i 2015 års Tölt on Ice på sin fantastiska häst Hnokki frá Fellskoti (foto: Treell Photo)
Jóhann R Skúlason segrade i 2015 års Tölt on Ice på sin fantastiska häst Hnokki frá Fellskoti (foto: Treell Photo)
FAKTA:
Tölt on Ice, 1-2 april i Kungsbacka ishall (2 mil söder om Göteborg)
För mer information, se www.toltonice.com
Biljetter säljs genom Ticnet, www.ticnet.se
Biljetter till fredag 1 april 18:00-21:30, kvaltävling, kostar 100 kr
Biljetter till lördag 2 april 10:00-20:00, huvudtävling, kostar 200 kr
Kombinerad biljett för båda dagarna kostar 250 kr.
image003

Share post:

Related articles

– Målet är att jag ska sitta centrerat och kommunicera med små hjälper, förklarar Beatrice von Bodungen

Beatrice von Bodungen har med sin Hördur frá Varmadal gått från klarhet till klarhet. Under förra årets SM gjorde vi en...

Rekordintresse för ny islandshästtävling – fokus på ungdomar och välgörenhet

Islandshästar, käpphästtävling, marknadsgata och lotteri till förmån för Min Stora dag när Hella Islandshästar och Nannarps Gård satsar...

Hästarna bryter isolering, ger glädje och egenvärde – Annas hästar både tävlar och jobbar med ungdomar

Den 6:e april tävlade Sæli frá Bakkakoti tölt på Rickebasta. Två dagar senare jobbade han som terapihäst i...

Falki Skistars – Vägen mot Lag-SM 2024. 

Lag-SM är en tävling för ungdomar mellan 13-21 år där man inte bara tävlar i gångartsgrenar utan även...