Therese Löwenberg – på väg att bli domare

Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se
Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

Ishestnews har talats vid med Therese Löwenberg som är domaraspirant och gick bredvid Jenny Carlander på Kongurs tävling på Sävebanan. Therese har gått de tre stegen för att bli lokaldomare; Domarsekreterarkurs, Takt och gångartskurs och Lokalklubbsdomarutbildningen.

– Jag bestämde mig för att gå utbildningen för att jag ville lära mig vad domarna tittar på när jag tävlar, skrattar Therese.

Therese började med en domarsekreterarkurs 2013 och examinationen blir i år. Det finns två examinationstillfällen, ett i juni och ett i august, i Gävle Sandviken. Ett 40-tal aspiranter ska vara med.

Hos Therese finns tre islandshästar, alla unghästar.

– Jag har ridit hela livet, men började med islandshäst först 2008, förklarar Therese. Faktiskt började vi att importera två hästar och jag har hela tiden haft viljan att lära mig mer. Jag har tävlat lite grann men min häst skadade sig och finns tyvärr inte mer.

På frågan vad Therese själv tycker är viktigt som domare säger hon:

– Jag tycker om fin ridning och form på en nöjd häst och tycker det är viktigare än maxat tempo.  Man kan koncentrera sig på det som är hästens och ens egen styrka.

– De nya bedömningsreglerna är riktigt bra.

Ishestnews önskar Therese lycka till på examinationen.