Rapport från Vinir Gaedinkakeppni SM kval 16 maj

Date:

DSC_0473 (2)
Skelmir från Klevsvik med Hugo Sporrsäter

Vinir är en sammanslagning av Djarfur och Vaengur. Det här är vårt första verksamhetsår tillsammans som ny förening! Maj månad blev i år Vinirs mest intensiva tävlingsmånad. Vi gick ut starkt förra helgen (9 maj) med Vinir Open på Klevsviksbanan. En intensiv, men rolig dag. Den här helgen, 16 maj, fortsatte vi i god stil med Gaedingakeppni SM kval på Sävebanan. Nästa helg avslutar vi sviten med Lag SM uttagning på Säve, åter igen i Vinirs regi. Sen vilar vi oss ända till KM i September! Den ursprungliga planen var inte fullt så intensiv, utan vi planerade att ha GK kvalet 13 juni. Men vi beslutade att flytta tävlingen för att inte krocka med Backomes avelsvising som är förlagd till den helgen.

Tack vare våra duktiga tävlingsledare Ulrika Persson och Linnea Adler, vår suveräne sekreteriatsansvarige Mats Adler och alla duktiga, glada och uthålliga funktionärer så går det! Tillsammans kan vi.

Tävlingsdagen igår blev en blöt, men rolig tillställning. Regnet skulle komma vid 14-tiden enligt alla prognoser, med det ville göra entré redan tidigare, visade det sig. Sen regnade det på bra hela eftermiddagen, och som gräddepå moset så hade i lite härliga Säve-vindar på det. En och annan helikopter, grävmaskin och flygplan satte också färg på tillvaron.

Gaedingakeppni är en tempomässigt behaglig och bedömningsmässigt positiv tävlingsform där hästen framhävs, och det är hästen som tävlar. Ekipagen gör sin visning en och en, och man väljer själv gångartsföljd. Varje gångart visas på en långsida. Vid varje visning presenteras hästen med namn, ålder och härstamning. Finalerna rids på speakers kommando, då alla gångarter utom skritt och galopp visas i båda varven. Våra tålmodiga domare för dagen var Julius Petursson, Nina Bergholtz och Stina Hauschildt. Vi körde även två sportklasser (T3 och P2) och dessa dömdes av Julius Petursson, Malin Elmgren och Johannes Larsson.

Vi började tävlingsdagen med uttagning i B-flokk. Man kan säga att B-flokk motsvaras av sportens fyrgång. Efter diverse strykningar blev det 19 startande ekipage. Åtta ekipage gick vidare till B-final, som vanns av Anne Kruse och hennes fina Eldur frá Leysingjastödum II. Hon valde att inte rida A-final, utan tog glatt emot den vita rosetten. Åtta ekipage kvalificerade sig till A-final, och den vanns av fantastiskt vackre vita Garri frá Fitjum och Anna Funni Jonasson.

Nästa klass var GDT (Teenager). Ryttarna i den här klassen är mellan 13 och upp till 15 år. Då det från början var nio anmälda i den här klassen så var det planerat för final. Sedan föll ett par bort, vilket innebar att alla som red uttagningen också fick rida final! Om inte annat så blev det ju ett bra träningstillfälle för våra tonåringar, varav tre uppnådde SM-kvalpoäng. Finalen vanns av Gunnhildur frá Reykjavik och Rebecka Fritzell.

Sedan var det dags för uttagning i A-flokk, vilket motsvarar sportens femgång. Passen kan visas på ovalbanan, men bäst möjlighet att få full pott med poängen har man om man väljer att visa den på passbanan. Här hade vi tio startande. Sju ekipage tog sig vidare till A-final, vilken vanns av Kristall frá Búlandi, även han med Anna Funni Jonasson på ryggen.

Nu bröt vi av lite med en sportgren – T3. Efter strykningar kom 16 ekpage till start. Grenen vanns av Anna Funni Jonasson och Garri frá Fitjum. De hade med andra ord en bra dag!

Efter lunchen fortsatte vi med Gaedingagrenarna. I år har C-flokk blivit en officiell gren. Vi hade denna gren redan förra året på Djarfurs Gaedingatävling, men då var grenen ännu inte officiell. C-flokk är en ”lättklass” för vuxna. Man visar tre gångarter . Förra året var det två startande, och i år var vi tre! Det blev något av en intern Klevsvikskamp då alla ekipagen kom från Klevsvik. Förutom halvsyskonen Embla och Gaefa (båda sju år och efter Hergeir frá Þjótanda) med Ulrika Persson och Johanna Ahlström i sadeln så var det min gamle gentleman, Loki 19 år. Vann gjorde Johanna Ahlström och Gaefa Från Alaforsgård med knapp marginal
Jag vill gärna slå ett extra slag för denna gren då det är en bra introduktion för oss som gärna vill prova Gaedingakeppni men kanske inte har alla gångarter på plats.

Efter C-flokk var det dags för GDC (Children). I denna klass tävlar barn upp till 13 år. I år hade vi ett startande ekipage, Hugo Sporrsäter och Skelmir från Klevsvik, båda 11 år. De gjorde en fin visning och kvalade in till SM i september!

Här näst körde vi GDY (Young Rider), med två startande. Grenen vanns av Freyja frá Stóraðal med Amanda Hagberg i sadeln.

Dagens andra sportgren var P2. Här hade vi fem startande ekipage, och vi fick se flera riktigt fina passlöp! Klassen vanns av det meriterade ekipaget Vigdis Matthiasdottir på Vera frá Þóroddstöðum. Roligt att få se ett ekipage som tävlat på Landsmót på vår lilla tävling!

Med en liten men beklaglig försening avslutade vi dagen efter finalen i A-flokk, och då hade det nästan slutat regna också.

Om du vill lära dig mer om Gaedingakeppni så finns regler med mera på SIF:s hemsida: http://www.icelandichorse.se/Tävling/Gaedingakeppni.aspx

Alla resultat från Vinirs Gaedingatävling med SM-kval finns här: http://www.vinir.se/live/

Jag vill avsluta med att tacka alla som hjälpte till att göra detta till en fin tävlingsdag, trots att vädrets makter inte stod på vår sida. Bra jobbat allihopa!

Vid tangentbordet: Karin Andersson – stolt ordförande i Vinir Islandshästförening

DSC_0112

Share post:

Related articles

Bellas ridövning: Åttvolter och övergångar

Det här är en av mina favoritövningar just nu, som passar många olika ekipage på många olika nivåer....

Hovklapper på gatorna i centrala Reykjavik

På Island är hästar ett naturligt inslag i både vardag och kultur och på lördagen den 3 juni...

Så här skriver SIF Avel inför Avels-SM

I år kommer vi att få se ett avels-SM i samband med Sport-SM. Så här skriver SIF avel...