Sverige blir värdnation för Nordiska Mästerskapen för islandshästar 2020

Date:

Nordiska Mästerskapen kommer att hållas i Norrköping vecka 31 vilket är den 27 juli till 2 augusti. Beskedet om att Sverige arrangerar NM 2020 kom i helgen och nu har även datumet satts. Detta efter att Finland tidigare i oktober meddelat att de skulle avstå från att arrangera nästa års NM.

Tävlingsbanan på Himmelstalund i Norrköping är van vid Mästerskap man har tidigare haft två VM och flertalet SM men detta är banans första Nordiska Mästerskap. Under 2020 kommer man utöver NM att arrangera både Sport- och Gaedingakeppni-SM i Norrköping.

– Vi ser fram emot att arrangera ännu ett mästerskap här i Norrköping. Vi har ett rutinerat gäng, som kommer från hela Sverige, med vana från flertalet SM, NM och VM som kommer att ingå i organisationen kring nästa års NM. Vi ser mängder av fördelar att få ha alla tre mästerskap på en och samma plats här i Norrköping nästa år, säger Lena Andersson, projektledare för organisationen av NM 2020.

Nordiska Mästerskapen skulle egentligen hållas i Finland nästa år men på grund av förseningar i bygget av tävlingsarenan var de tvungna att avstå värdskapet. Frågan gick sedan i turordning till Danmark, Norge och sist Sverige.

Detta är inte första gången Sverige går in som värdnation i sista minuten. Sverige arrangerade NM istället för Finland även 2018, den gången hölls tävlingarna på Margaretehof i Skåne.

– Även om det är kort om tid inför nästa års NM känns det tryggt och väldigt roligt med den organisation vi har att få arrangera tävlingarna. Det är viktigt att dessa mästerskap blir av, för vår sport, alla nordiska tävlingsryttare men också alla framtidsmöjligheter som de skapar för våra medlemmar och förbund, säger Anna Rydberg, ordförande i Svenska Islandshästförbundet.

Datum för alla mästerskap 2020

Nordiska Mästerskapen – 27 juli – 2 augusti

Sport-SM – vecka 26

Gaedingakeppni-SM – vecka 36

Share post:

Related articles

Island öppnar upp för seminexport

  Guðmundur Jón Viðarsson och familj på gården Skálakot på södra Island har under en längre tid arbetat med...

Mamma Åsa och barnen Tage och Signe tävlar tillsammans – hela familjen driver Milåsa

Tänk att rida A-final med sin mamma som konkurrent. Det var vad 15-årige Tage Håkanson fick göra i...

Från energiskog, via en sommarhage, till fullfjädrad islandshästanläggning – läs om Marma Torp

Hur går det till när en sommarhage till två hästar förvandlas till en hel anläggning med nästan allt...

Frigg vårspurtade i strålande solsken på banan i Axevalla. 

Den 12 maj öppnade Islandshästföreningen Frigg portarna för en vårspurt på Axevalla-banan. Vädret gjorde ingen besviken och bjöd...