Stjärnspäckad islandshästtävling på SIHS

Gudmundur Einarsson och sagohästen Döggvi frá Ytri-Baegisá kommer till Friends Arena även i år! Foto: Jessica Stene.

Fredagens islandshästtävling bjuder på ett stjärnspäckat startfält med idel VM-ryttare. Det blir en tuff kamp om vinsten i International Icelandic 5-gate Competition.

En som definitivt kommer att vara med och slåss om segern är 25-åriga Lisa Schüger från Tyskland. Lisa är tre gånger tysk mästare och red A-final med sin fyrgångshäst på VM i Herning i somras. Till Friends Arena har hon med sig sin femgångshäst, 8-årige Bassi frá Efri-Fitjum.

I tävlingen visas femgångshästarna upp i enskilt program i tölt, trav och pass. Domarna tittar bland annat på lösgjordhet, acceptans av hjälperna, utstrålning, övergångar, harmoni och schwung.

I år blir det ännu lättare för publiken att följa den fartfyllda tävlingen. På plats nere på banan finns rutinerade VM-speakern Henning Drath för att kommentera ritterna och vägleda publiken.

Startfält International Icelandic 5-gate Competition:

Julie Christiansen, Danmark

Lisa Schüger, Tyskland

Teitur Arnáson, Island

Magnus Skulason, Sverige

Josefin Birkebro, Sverige

Vignir Jonasson, Sverige

Gudmundur Einarsson, Sverige

Jessica Rydin, Sverige

Så går det till:
Ryttaren rider ut i valfritt varv, startar på kortsidan, rider ett varv i tölt, ett varv i trav och sedan två passläggningar.

Poäng: 0-100% (0-10) i alla tre momenten, dubbla poäng i tölt och pass. Totalen delas med 5. Ingen final utan placering direkt. Högst poäng vinner.
Prispengar: 10 000 kr i första pris. Totalt 25 000 kr i prispotten.

Domare: Olil Amble, Johan Häggberg, Peter Häggberg och Anne Fornstedt.
Sponsor: Krafft

Islandshästarna visar också upp sig i ett shownummer under lördagens matiné.

Se hela fredags program och köp biljett här