Sommartävling i norr från en tävlingsledares perspektiv

Date:

abf
Jennifer Ödedryd på Halastjarna från Agersta, Bifrost som red sin första B-klass i både V3 & T3 som hon slutade i V3 på första plats.

Tävlingsledare Annika Hagstedt skriver:

Nyligen gick  Bifrosts sommartävling gått av stapeln på Sveriges nordligaste ovalbana, 10 mil norr om polcirkeln. Jag har för första gången klivit ut ur speakerbåset & tagit på mig rollen som tävlingsledareSom flitiga små myror har järngänget i Bifrost jobbat för att få allt att gå i lås. Anmälningar skall tas emot, filer till Icetest skall skapas, startordning skall lottas, programblad göras, listor till speaker, domare & sekreterare skall skrivas ut *PUH* Det är ett svettigt jobb.

Vi har de senaste året satt ett stoppdatum för efteranmälningar och byten av varv & grenar. Allt för att underlätta för för de som sitter & jobbar som galärslavar för att få allt att gå ihop.
Trots att vi kollar & dubbelkollar allt så sker det ändå misstag, men de är oftast bagateller.
Stallplatser skall fördelas, de flesta vill ha boxar men vi har en prioriteringsordning. Först hingstar sedan långväga gäster, efter detta går det in i turordning som man anmält att man vill ha box. Vi har jagat boxar på Småstallsområdet & försökt göra alla nöjda & glada. Mat till ryttarmiddagen skall bokas & information skall ut till de tävlande. Priser från sponsorer jagas och skall hämtas ut, sponsorernas loggor & länkar skall ut på hemsidan. Det skall fördelas ut ansvariga till de olika posterna som i sin tur ska jaga personal.
Som sagt ett svettigt men roligt jobb 🙂

cbf
Jennifer Öderyd på Assa från Tullus, Bifrost som kvalade till B-klas. Foto: Ronja Näckstam.

Det kryllar av aktivitet på tävlingsplatsen dagarna innan, det höga staketet som sitter runt hoppbanan skall ersättas med ett lågt staket så domarna kan se hästarna röra sig på banan & domarkurer skall bäras ut. Inlånat dressyrstaket ställs upp på utsidan av kortsidorna, passbanan ska byggas, traktorn som ska komma och slyröja går sönder och passbanan ser ut som en djungel, det ska handlas till fiket, priser sättas ut i prispåsar till de olika klasserna, musikanläggning skall kopplas in och ljudet testas, även mot datorn där de inne i sekretariatet ska kunna höra “plinget” som talar om hur länge ett moment pågår. Gäststallet skall saneras med Virkon & det skall spånas upp i boxarna & märkas ut med vilken häst som ska stå var.

På fredag förmiddag får vi besked att en domare eventuellt fått personliga förhinder och kanske inte kan hoppa på planet som skall gå från Arlanda 19,15.
PANIK! Kan vi få dispens? Tack och lov så ordnar saker upp sig och domaren beger sig till Arlanda för att stiga på planet.
Vi donar på i hettan & tar emot ekipage, kollar ryttarlicenser & vaccinationskort, tar emot betalningar & visar var deras hästar skall stå under helgen. Banan är öppen för träning & ekipage testar den inför morgondagens allvar. Musiken strålar ut från högtalarna & man känner att nu är det nära.
Då kommer telefonsamtalet till mig som tävlingsledare; “Planet i Stockholm kan inte lyfta, sprucken vindruta & punka. Domarna kommer i morgon vid 13-tiden” Vad annat att göra än att skratta!

aovalbana
Sveriges nordligaste ovalbana!

Ut med information till ekipage & funktionärer att tävlingen inte kommer att starta för än tidigast 14.00. Vi beslutar att köra veterinärbesiktningen 7,30 som planerat & lämna information till alla där. Tack & lov att vi valt att köra obligatorisk besiktning för alla hästar! Tidscheman skall räknas om, maten är beställd till 19.00 så vi beslutar att i stället för lunchpaus ha en middagspaus & sedan fortsätta, tävlingarna beräknas vara klara vid ca 22.00 på lördagskvällen. Det är inte bara den tryckande & ovanliga värmen som får oss att svettas den kvällen.

På lördag morgon försover jag mig!
Hoppade upp ur sängen, matade katter i reketfart medan jag klädde på mig & ringde & väckte Jessica.Tarzan strulade & ville inte riktigt äta, gissar att min stress smittade av sig.
Det var tryckande hett & svetten sprutade. Efter att ha fodrat & släppt ut hästar & bytt hagar till våra helggäster så tänkte jag åka hem & äta lite frukost & ta en dusch, tänkte, men jag kom mig inte hem för än vid 10.00. Skriva ut nya listor med tider & information. Räknade om tiderna på söndagens finaler eftersom vi fått in önskemål om att köra T1 & T3 B-klass i en final. Vi lyckades med lite pusslande få ihop det med.
Tillbaka ner & förbereda inför ryttarmöte 13.00. Strax efter detta så skulle Norrbottens radion komma & intervjua mig om tävlingarna & HästSam.

Nordnytt
(går bara att se till 9/6 2013)

14.00 kunde vi så sparka igång tävlingarna & de flöt nog på ganska bra. Jag har aldrig sett så lite av tävlingarna som jag gjorde i helgen! Jag hann knappt fota något heller, frågor & funderingar skulle svaras på, se till att allt flöt på som det skulle & att folk fick den hjälp de behövde. Man kan inte göra alla glada så en hel del skäll fick jag oxå, men det tillhör väl jobbet?

Det började givetvis mullra & regna när tävlingarna startade & jag som är så åskrädd fick bita ihop & bege mig ner på passrakan på ridstigen där första grenen som var P2 gick av stapeln. Det var en hel del strul innan första start kunde gå. Det var som sagt en djungel nere på passrakan & startdomaren fick hjälp att lösa situationen med att tidtagarna inte såg startflaggen för allt sly. Man tog helt enkelt & satte fast den med tape på en grep.
Tävlingarna flöt på bra & vi åt god middag på ridklubben innan vi fortsatte 20,30 & körde lite tölt i midnattsol. Vädret var mycket bättre nu, inget regn & härlig frisk luft & lite svalare vilket gynnade hästarna.
Vi funderar på om vi ska börja köra så här på varje sommartävling & göra dem lite mer exotiska & ridvänliga genom att köra dem kvällstid.

bbf
Kerstin Nilsson på Breki (inte med på bild, som hon dessutom valde i sista sekund eftersom hennes sto som hon skulle tävla blivit skadad) blev lovande senior & fick en motorsåg, Anki som delade ut priserna & Prins & Jessica Johansson som fick ett vackert swarowski träns. Foto: Annika Hagstedt.

Söndag & finaldag.
Nu fick jag verkligen springa!
Våran ordförande Cecilia delade ut rosetterna på banan efter varje klass men jag höll koll på prisbordet & det var inte så kul att lägga upp priser på ett blött bord i regnet. Jag slängde ut några regnponchosar över priserna & lyckades hålla dem något så när torra.

Ettan har första tjing att välja pris, sen tvåan osv. Med det fina prisbord vi har så är det ibland svåra val att göra…

dbf
Glada domare med sina fina Gellivare mössor, från vänster: Kicki Flanck, Thomas Manske, Caroline Agerhill, Gunilla Lindgren & Anna Jardelin. Foto: Annika Hagstedt

Då tävlingarna var över så fanns ingen tid att andas ut. Nu skulle allt göras bakvänt. Lågt staket bort, högt sättas tillbaka, ut med domarkurer & bort med dressyrstaket. Gäststallet kollas, fiket plockas ihop & städas, tillbaka med allt i rätt plastlåda, fiket städas ur, ja listan kan göras lång.
När allt detta är klart kör vi utlottning på vårat “funkis lotteri”
Det blir nästan alltid priser över så vi kör utlottning bland våra underbara funktionärer vars hjälp innebär att det går att genomföra en tävling! Vi har dessutom fått mycket hjälp utifrån vilket är guld värt!
Nu återstår en del jobb, listor med resultat skall rapporteras in till SIF, varningar, diskningar & kvalningar, resultatlistor till hemsidan skall fixas med mera.

När man äntligen dimper ner i soffan & andas ut så saknar man helt plötsligt allt & hade kunnat dra igång en ny tävling redan nästa helg

Tusen miljoner tack till alla underbara människor som lägger ner sin själ & hjärta för att vi ska kunna stressa & jobba som idioter utan lön en hel helg…
Ja, inte är det knäna det är fel på hos oss hästfolk.

Kompletta resultat från Bifrost Regional finns här. 

 

 

Share post:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related articles

Hästarna bryter isolering, ger glädje och egenvärde – Annas hästar både tävlar och jobbar med ungdomar

Den 6:e april tävlade Sæli frá Bakkakoti tölt på Rickebasta. Två dagar senare jobbade han som terapihäst i...

Falki Skistars – Vägen mot Lag-SM 2024. 

Lag-SM är en tävling för ungdomar mellan 13-21 år där man inte bara tävlar i gångartsgrenar utan även...

“Om vi förbättrar oss som ryttare förbättrar vi hästens möjlighet till prestation”. Madelen Johanson om sits och balans.

Förra året blev Madelen Johanson inbjuden att rida som demonstrationsryttare på en clinic med sin dressyrhäst Mr Bean....

Sverige runt på Islandshästens Dag!  Tips till 1 maj!

Ishestnews har dammsugit islandshäst-Sveriges hemsidor och sociala medier efter aktiviteter som anordnas under Internationella Islandshästens Dag den 1...