asd

Orka Islandshästsällskap – ny förening på G

Date:

Jannike Moström. Johan Andersson och hästen Fela

En helt ny islandshästförening håller på att se dagens ljus i Boråstrakten. En förening som vill ha ett rikt utbud av aktiviteter för alla som gillar islandshästar. Förening heter ”Orka Islandshästsällskap”.  Orka översatt till svenska betyder energi, och det är det föreningen verkligen vill bidra med. Vi har fått en pratstund med Jenny Werneholm och Johan Andersson som är två av initiativtagarna.

Jenny och Johan har tidigare varit aktiva i styrelsen i den befintliga Borås-föreningen Fákur men har på senare tid känt att det finns plats för ett komplement. I och med Orka kommer de båda föreningarna tillsammans få ett större upptagningsområde. Upplevelsen är att Fákur sträcker sig västerut från Borås, Orka kommer att sträcka sig mer åt öster där det finns ett stort område som inte nås, men så klart är alla från hela Sverige välkomna att vara med.

 Styrelsen i den nystartade föreningen är ordförande Johan Andersson, kassör Jannike Moström, sekreterare Jenny Werneholm, ledamöter Patrik Andersson och Britt-Mari Dahlberg, suppleant Tove Griph.

   – De senaste två åren har vi lärt oss så mycket om föreningar och anslutningen till Riksidrottsförbundet så vi kände att vi ville starta en modern förening med massor av aktiviteter och en bredd på det vi kan göra tillsammans. Majoriteten av förbundets medlemmar består av fritidsryttare och det är viktigt att de känner att det finns mycket roligt för dem.

   – Vi har än så länge bara fått positiva kommentarer på vår uppstart och vi tror att vi tillsammans med Fákur kan göra ett bra jobb för alla islandshästintresserade i området och även nationellt.

Jenny delar ut pris till Tove på RIngo

Jenny berättar att Borås Stad på sikt arbetar med att hitta nya ytor för Borås Fältrittklubb, där Fákur för många år sedan hade en bana innan den togs bort. Eftersom Västra Götalandsbanan, en ny järnvägssträckning, är projekterad att gå över fältrittklubbens marker så kommer en förändring behöva ske, även om det är ett antal år bort så har man redan kontaktat kommunen för att få en möjlighet att vara delaktig i en eventuell planeringsfas.

   – Under sista året vi var aktiva i Fákurs styrelse så gjorde vi en skrivelse till kommunen där vi tog upp att ett nytt område för fältrittklubben även har enorm potential att samla även övriga hästgrenar som verkar inom kommunen. Western, islandshästar, körning och andra grenar som egentligen har samma basbehov, men med vissa anpassningar för att det ska fungera för respektive gren.

Flera månader efter skrivelsen skickats in så blev Jenny kontaktad av Fritid och Folkhälsa från Borås Stad som informerade om att en flytt av fältrittklubben inte är aktuell inom en snar framtid, men att de gärna ville träffa oss för att få höra om vilka behov vi som rider islandshäst faktiskt har. Då den nuvarande banan som finns i närområdet är en gammal grusplan utan både el och vatten, så var det inte svårt att göra en lista över vad som skulle göra livet lättare.

   – För vår del så önskar vi ju rätt enkla saker, förklarar Jenny, som en toalett, framdragen el och kanske vatten, men med en fullt fungerande ovalbana som vi gav som vårt drömscenario.

Johan och Patrik röjer

Kommunen reagerade positivt och Johan, Jenny och Fákurs ordförande Anna fick komma och berätta mer. Ett av förslagen var att låta banan till exempel få ta del av stenmjöl som kanske skrapas av någon annanstans.

   – ”Oj, vi hade egentligen ingen aning om vad ni med islandshäst gör”, menade de från kommunen och blev jätteglada när vi förklarade att vi gärna är med och jobbar med en eventuell samlingsplats.

Än så länge är föreningen skapad och alla handlingar som behövs är inskickade till SIF. Trots att föreningen bara funnits i några dagar har den redan 20 medlemmar. Än så länge finns en sida på Facebook och ett Instagram-konto där intresserade kan nå föreningen.

Föreningen arbetar nu på att rekrytera medlemmar, skapa en hemsida och har redan kontaktat RF-SISU Västra Götaland för att bli kopplade till en idrottskonsulent. Ett första ordinarie årsmöte planeras under februari 2024 där en styrelse för första verksamhetsåret ska väljas.

Britt-Mari

För de som vill starta en ny förening så tipsar Orkas styrelse om ett besök på SIFs hemsida där det finns en bra guide för hur man gör och även tips om var man kan läsa mer. Ju fler det blir i gemenskapen kring islandshästen, desto mer möjligheter blir det.

   – Det känns bra att kunna starta med en helt ny förening utan något som helst bagage, säger Johan och vi kommer jobba hårt på gemenskap. Vi ska vara ”allas förening” och vara ett bra gäng som binds ihop av att vi har kul. Idag ser ju föreningslivet väldigt annorlunda ut än vad det gjorde förr, det finns mer som konkurrerar om medlemmarnas engagemang.

   – Nu väntar vi på att få vårt organisationsnummer och att bli godkända av SIF och RF. Sen kör vi, avslutar Jenny.

Share post:

Related articles

Ny högt bedömd hingst till familjen Williams

På Landsmót beundrade vi hingsten Safír frá Hlíðarenda (e. Skarpur frá Kýrholti u. Therna frá Hlidarenda ue. Thristur frá...

LM 2024: Några röster om Landsmót

  Nu är Landsmót över för denna gång och det har varit en fullmatad, härlig och inspirerande vecka. Ishestnews...

Bildsvep från Falsterbo Horse Shows Icelandic Power

Här kommer ett bildsvep på några av ekipagen som tävlade på Falsterbo Horse Show. Man ser verkligen hur...

Falsterbo Horse Show: – Neptúnus är en häst med något alldeles extra! Josefin efter onsdagens vinst.

Josefin Falkman med Neptúnus frá Lækjamóti II segrade i onsdagens öppna klass tölt. Här berättar Josefin för Hippsons Ida Lindemann. –...