Ny SHF-rapport

Date:

Foto: Sandra Marin

 

Ny SHF-rapport om aktuell hästforskning

Vad gör vi när avmaskningen inte längre fungerar för våra hästar? På vilket sätt kan man bäst mäta avelsframsteg och hur motverkas inavel inom vissa raser?

Dessa viktiga frågor och fler därtill presenteras i nytt nummer av Senaste nytt från hästforskning som ges ut av Stiftelsen Hästforskning.

Den populärvetenskapliga rapporten har i nr 1 2012 avel och hästhållning som tema.  Alla artiklarna handlar om avrapporterade forskningsprojekt som finansierats av SHF, Stiftelsen Hästforskning.

Forskningsprojekten som presenteras i nr 1 2012 går också att läsa i pdf-format via SHF:s hemsida www.hastforskning.se samt på kunskapssajten www.hastsverige.se som SHF är en av initiativtagarna till.

SHF finansierar 27 pågående forskningsprojekt i Sverige och Norge. I höstas valdes 14 projekt ut av 62 nya ansökningar. Totalt inkom 89 ansökningar, vilket var rekordartat många.

Inför framtiden är det osäkert hur den svenska hästforskningen kommer att finansieras.  Den statliga medfinansieringen upphör efter 2012 då statens återföring av miljöskatter upphör.

 FAKTA om SHF:

Stiftelsen Hästforskning bildades 2004 av Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) i samverkan med AB Trav och Galopp (ATG), Agria Djurförsäkring och Stiftelsen Lantbruksforskning (SLF).  ATG, Agria och SLF sammanförde då sina forskningsmedel för häst och har hittills avsatt cirka sju miljoner kronor per år till SHF. Den svenska staten har via forskningsrådet Formas anslagit minst lika mycket, dvs. SHF har erhållit minst 14 miljoner kronor per år att fördela till olika forskningsprojekt.

Under 2009 inledde Sverige och Norge ett samarbete gällande hästforskning för att lyfta nordiska samverkansprojekt.

Länk till Senaste nytt från hästforskningen (pdf) http://www.nshorse.se/polopoly_fs/1.57309.1333002545!/forskningsnytt_1_2012.pdf

För mer information:

Peter Kallings, forskningschef Stiftelsen Hästforskning

08-627 20 11, 070-527 20 11  peter.kallings@nshorse.se

 

 

 

Share post:

Related articles

Sammansvetsat gäng är i full gång med att arrangera NM 2024. Fram till 1 mars kan du köpa rabatterade biljetter!

Planerar du att åka till NM 2024? I år är Danmark värdnation och tävlingarna går av stapeln i...

SIF Avel bjuder in till gratis Worldfengurwebinar den 4 mars

    WorldFengur, databasen där i stort sett hela världens islandshästar är registrerade är en magisk kunskapsbank, även för dig...

Film: Louise Löfgrens och Filippa Hellténs hela clinic från Eurohorse

  Vi har fått möjlighet att publicera Louise Löfgrens och Filippa Hellténs clinic från Eurohorse. Under clinicen visar och förklarar Louise och...

IceFoal- Ny officiell sajt för unghästmönstringar

    Den nya sajten IceFoal som är specialutformad för föl och unghästmönstringar laserades officiellt i veckan. Det är avelsledaren...