Ny serie! God ridning och träning – vad innebär det egentligen? Utforska tillsammans med Ishestnews.

Date:

Helga Una fick ta emot FTs pris för god ridning och gott uppträdande med sina hästar på senaste Landsmót.
Foto:Sabina Svenningsson

God ridning och god hästträning. Vad är det egentligen? Vad står det för. Alla av oss som har häst vill såklart våra älskade hästar det allra bästa. Och utvecklingen mot en hästvänligare träning har gått med stormsteg, dels genom arbetet på Hólar, Wången och andra utbildningscentrum, dels genom influenser som klassisk äldre ridning, sitsträning, alternativa träningsmetoder och ett ifrågasättande om det här med ledarskap, vad det innebär och om det ens behövs. Många islandshästtränare brinner för god ridning och lyckas med konsten att träna hästar till en hög nivå på ett hästvänligt sätt. Hur gör de och hur tänker de?

De av oss som är lite äldre och ridit på turridning har nog alla hört att ”lyft händerna så töltar hästen”. Sedan dess har det hänt massor av positivt. Många av våra unga ryttare rider med en underbar känsla och känner av hästen. Men fortfarande kan vi alla se tillfällen när vi skulle önska något annat.

Den klassiska ridkonsten har gett influencer till god hästträning

Från andra länder kommer indikationer att allmänheten ifrågasätter ridning överhuvudtaget, något som tydligt syntes i en undersökning gjord av FEI. (Det kunde du läsa i vår intervju med Sara Nyman). I ett av våra grannländer diskuterar man kring tävlingshästarna och om det är ok att tävla med djur. Det här är tankegångar vi som rider bör ta hänsyn till och ha med oss i bakhuvudet.

En annan intervju där tankar kring det där med träning var med James Faulkner när när två av hans elever fått Feather Prize på SM förra året.

Lowa fick Feather Prize på förra årets SM.
Foto: Sabina Svenningsson

Vi på Ishestnews är intresserade av att lära oss och er, våra läsare, mer om det här. Vi kommer att göra intervjuer, läsa böcker, undersöka olika tankar, snacka med personer från olika yrkesgrupper och se om vi kan hitta en gemensam nämnare för det som vi hoppas kommer både hästarna och deras människor till gagn. Vi kommer att titta på hur hästen får möjlighet att hitta sin balans, bli stark, vara med på resan och ha kul tillsammans med oss.

Som vi alla vet leder många vägar till Rom, hur ska vi navigera och hur ska vi hitta det som passar just oss och vår häst? När vi brinner för något är det lätt att hävda att just vi har rätt, men vi tänker att vi ska ta till oss kunskap med ett öppet sinne.

Välkommen till att utforska tillsammans med oss!

Share post:

Related articles

SM, både sport och GK, flyttas till nya banor 2025

Tanken var, som de flesta av oss vet, att Sport-SM 2025 skulle gå av stapeln under SM-veckan i...

Intervju med Steinar Sigurbjörnsson – glädje, lekfullhet och coaching ger hästen kraft

  Steinar Sigurbjörnsson, som är uppvuxen i en häst- och tävlingsfamilj har valt en annan väg att träna hästar...

Wångens islandshästdagar invigs av Islands ambassadör

Wången välkomnar alla islandshästentusiaster till årets islandshästdagar 18–20 oktober 2024. Årets evenemang får en extra högtidlig start när...

Sommarcupen, ett givande samarbete mellan fyra lokalföreningar

Under sommaren har fyra lokalföreningar tillsammans anordnat Sommarcupen, en tävling med fyra uttagningstävlingar som i helgen kulminerat med...