Mycket roligt på ett lyckat Landsmöte 2021

Date:

När dinosaurien erbjöd hästgodis så tyckte de flesta häästarna som testade miljöträningsbanan att den var ok.

Landsmötet 2021 på Axevalla travbana blev ett roligt och lyckat möte.

Ett 60-tal personer möttes.

   – Vi hade deltagare långt ifrån, till exempel från Skåne och Gävle, berättar en nöjd Rozitha Almgren, projektledare fär mötet som ordnades av SIFs Fritisdsektion.

   – Tyvärr kom bara 15 hästar, det berodde på att vi fick vänta så länge med att veta hur arrangemanget skulle gå till i och med covid-pandemin. 

Malin Schön hade med sig sin häst Exakt när hon visade hur man tränar med positiv förstärkning

En fördel med att få hästar var på plats var att alla kunde prova på det som erbjöds. Malin Schön höll clinics och lektioner i positiv förstärkning, Sara Rott hade med sin miljöträningsbana och Alexandra Strålenhielm visade hur hon tränar lastning och var också behjälplig för dem som hade svårt att lasta när de skulle fara hem.

Lastningsträningen var uppskattad

   – Lastningsträningen var uppskattad. Fritidshästarna är ju oftast inte lika vana som tävlingshästarna att åka iväg, förklarar Rozitha. Då var det ett gott stöd att veta att man skulle få hjälp med lastningen.

   – Några av hästarna var inte heller så vana vid att stå på box, flera blev lite stressade av den nya miljön. 

Tanja lagade inte bara god mat, hon höll passträning också

Rozitha berättar vidare att alla tränare som var på plats var noggranna med att känna av vad hästarna var redo för. Allt var lugnt och glatt. De flesta fritidshästar är kära familjemedlemmar. 

   – Genomgående var det fokus på hästen, inte på prestation!

Att hålla till på Axevalla visade sig vara lyckat. Flera aktiviteter var inne i körhallen och de som ville testa på TREC hade chansen i mitten av travbanan där man också visade hur ett tränat TREC-ekipage gör. 

VIP-lokalen blev en samlingslokal. Här var det föreläsningar, mat, fika och allmänt häng. God mat stod Tanja Zabel för.

Åse Ericson föreläste om SIFs och islandshästens historia

Det här vara bara några av alla de aktiviteter som stod på programmet. Där fanns även Alexanderteknik, andra föreläsningar och mycket annat.

   – En kritik vi fick till oss var att många önskade mer pauser och att aktiviteterna inte skulle gå omlott, så att alla kunde vara med på allt. Det här är såklart något vi lyssnar på, säger Rozitha, men det är svårt att få till ett tillräckligt bra och omfångsrikt program under så få dagar.

 

Stina Helmersson vet massor om Island och om islandshästen

Tanken är att Landsmötet ska återkomma vartannat år, och varva med Sverigeritten. Planen är att mötet ska växa och bli större.

   – Båda är koncept som Fritidssektionens ordförande Marie Svensson tillsammans med andra lagt ner ett oerhört arbete på, förklarar Rozitha.

 

 

 

Share post:

Related articles

Annie Ivarsdóttír och Jamila Berg har också tävlat på Landsmót

Idag fortsätter vi med intervjuerna av svenska Landsmótsryttare, Annie Ivarsdóttír och Jamila Berg. Annie åkte direkt från ett...

Att tävla på Landsmót – svenska ryttare berättar!

Att tävla på Landsmót är något av det största man kan vara med om som islandshästryttare och kraven...

Vinirs klubbmästare utsedda under Vinirs KM

I helgen gick föreningen Vinirs klubbmästerskap av stapeln på Klevsviks Gård. Ett 30-tal ekipage tävlade, de flesta deltog...

Resultat från Änghagas föl och unghästmönstring

  I helgen arrangerades en stor föl och unghästmönstring  av Änghaga och Helgagårdens islandshästar. Domare var Nina Bergholtz. Visningens...