Monika gjorde ett eget experiment – fäste en gps i 29-åriga Menjas svans

Date:

Monika och hennes Menja

När Ishestnews fick läsa om ett experiment som Monika Hurtig som bor i Östhammar gjort med sin ena islandssto så blev vi intresserade. Monika hade fäst en GPS i svansen på sitt sto Menja för att se hur hon rörde sig i lösdriften över dygnet. Vi ringde upp Monika som berättar mer.

 

Anledningen till experimentet var att Monika har ett gammalt sto, Menja, som är 29 år och inte vill bli riden längre.

   – Jag hade så dåligt samvete över att hon kanske rörde sig för lite, berättar Monika. Vi hade köpt en gps till vår hund och så kom jag på idén att fästa den i Menjas svans för att se hur det egenligen låg till.

   – Min man och jag hade väldigt roligt när vi följde Menja i hagen via våra iPads, skrattar Monika. Hon var inte alls så stilla som vi trodde.

Monika fäste gps´en med ett gummiband i Menjas svans

Monika fäste gps´en i Menjas svans 13.00 och den mätte stoets rörelser i hagen tills 04.17 på natten då batteriet tog slut. Menja går med ytterligare två islandshästar i en 3 hektar stor hage.

   – Under den här tiden gick hon hela 7.6 kilometer, hade batteriet räckt hela dygnet hade det blivit över 1 mil. Jag hade inte laddat gps´en, det ska jag göra när jag kollar på mina yngre hästar.

Från midnatt och fram tills batteriet tog slut rörde sig Menja mindre, bara 1.3 kilometer. På bilden över Menjas rörelser kan man också se att hon bitvis hänger kring ligghallen och där det finns foderrester.

   – Jag blev väldigt glad över att få ytterligare ett bevis för att hästar mår bra av att leva ett naturligt liv där de kan röra sig dygnet runt, avslutar Monika.

Så här röde sig Menja från 13.00 till04.17.

Share post:

Related articles

Hovklapper på gatorna i centrala Reykjavik

På Island är hästar ett naturligt inslag i både vardag och kultur och på lördagen den 3 juni...

Så här skriver SIF Avel inför Avels-SM

I år kommer vi att få se ett avels-SM i samband med Sport-SM. Så här skriver SIF avel...

Rommes finaldag – härliga finaler med fina poäng

Som ni redan läst så gjorde Stjáni och Óskar en fantastisk A-final i T1 på Romme idag. Men...