Margaretehof Special är mycket mer än en tävling!

Date:

   – Margaretehof Special, 22-26 maj, blir en riktig ”herre-jössestävling”, en tävling för alla, säger Sabina Svärd när vi ringer upp för att höra mer. Det allra viktigaste med tävlingen är att alla ska trivas för Margaretehof Special ska vara mycket mer än en tävling.

Dessutom kommer Alendis att livestreama tävlingarna för första gången i Sverige.

Tankarna om Margaretehof special kom efter att flera medlemmar ur föreningen Áfram tillsammans åkte till Kronshof Special i Tyskland för att umgås och tävla. Kronshof Special är en riktig hästfest. Här umgås man och har roligt ihop.

   – Vi i Áfram blev sugna på att göra något liknande, något där alla ska kunna vara med. Vi kontaktade vår grannförening Ófeigur och frågade om de ville vara med att arrangera.

Det ville de och visionen blev en tävling där alla ska trivas, att tävlingarna ska vara gemytlig och glad. Det kommer att vara klasser för elitekipage, men också för dem som vill tävla för första gången och även barnklasser.

   – De lägre klasserna ska ha samma status som de högre, och målet är att alla ska ha trevligt även om man inte kommer till final eller får de poäng man trott. Allt kan hända på en tävling och efter man ridit så finns det massor av roligt att hitta på.

På kvällarna kommer trubadurer att underhålla och ett band är också bokat. Vid den mysiga food courten kan man äta gott och umgås. Yepp, till och med dans står på programmet.

27 hästar kommer till avelsbedömning.

På fredagen startar avelsbedömningarna med exteriörbedömning i ridhuset och sedan följer ridbedömningarna både fredag och lördag. Den öppna bedömningen sker på söndagen. Publiken kommer att få guidning i vad som händer under bedömningarnas gång.

Ett tiotal gårdar och avelshingstar kommer att presenteras på en utställning i ett tält vid banan.

Caspar kommer att föreläsa
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

Olika föreläsningar bjuder på kunskap. bland annat kommer Magnús Skúlason tala om hästvälfärd i samband med träning och tävling, Filippa Montan om sina erfarenheter kring att träna sina hästar på ett alternativt sätt och även Caspar Hegardt kommer att föreläsa. Agrias veterinär kommer att föreläsa om hästvälfärd och Heimir kommer att berätta mer om avel. Hovslagarskolan kommer att ha en workshop och så kommer det även att bli öppna intervjuer med framstående tävlingsryttare och uppfödare.

I Kids corner kommer det att finnas roliga saker att göra för besökande barn och alla kan hitta något i den gedigna marknadsgatan.

Att fler var sugna på hästfesten märktes när anmälningarna till Margaretehof Special trillade in så snabbt att alla platser var bokade efter två timmar. Likaså blev de tjugo platserna till avelsbedömningarna snabbt fyllda, arrangörerna lyckades öppna ytterligare några platser så nu är det 27 hästar som ska bedömas.

Hästvälfärd spelar en stor roll och man har en dedicerad hästvälfärdsgrupp.

   – Tanken kring hästvälfärden är att informera och hjälpa.

Vi kommer då och då ha domare vid framridningen och även i stallarna. Arrangörerna tittar också på att öka antalet hovbeslagskontroller och att ha dopingtester.  Likaså kommer miljön kring banan vara sådan att den inte stressar hästarna och volymen på musiken kommer att vara lagom hög. En annan faktor är att de flesta hästar får få starter på en och samma dag.

   – Vi har massor av sponsorer och kommer att dela ut priser till exempel bästa groom med den mest välskötta hästen, bäst horsemanship och annat utöver tävlingspriserna.

Ett tjugotal från Áfram och Ófeigur har varit med i arrangörsgruppen, liksom Viveca Montan och Sverrir

Vi på Ishestnews tänker att Margaretehof Special blir som ett svenskt Landsmót och jättejättekul!

Share post:

Related articles

Mamma Åsa och barnen Tage och Signe tävlar tillsammans – hela familjen driver Milåsa

Tänk att rida A-final med sin mamma som konkurrent. Det var vad 15-årige Tage Håkanson fick göra i...

Från energiskog, via en sommarhage, till fullfjädrad islandshästanläggning – läs om Marma Torp

Hur går det till när en sommarhage till två hästar förvandlas till en hel anläggning med nästan allt...

Frigg vårspurtade i strålande solsken på banan i Axevalla. 

Den 12 maj öppnade Islandshästföreningen Frigg portarna för en vårspurt på Axevalla-banan. Vädret gjorde ingen besviken och bjöd...

Náttfari från Gunvarbyn högst bedömd i Herning

I fredags startade avelsbedömningarna i Herning och där blev den svenskfödde hingsten Náttfari från Gunnvarbyn (e. Grimur frá Efsta-Seli u....