Ska du till Landsmót? Bästa hästfesten och I år kommer även sportgrenarna att vara med.

Date:

 

I år är det Landsmóts-år och är man på Island så märks det redan. Det förbereds, tränas och kvalas i varje vinpinad buske, i stallområdena och på gårdarna. Arrangörerna knåpar med både det ena och det andra. Bland intresserade världen över längtas det till att sitta “i brekkan” och se alla fantastiska visningar, hästarna som blir mer och mer fantastiska för varje år och känna stämningen bland islandshästarnas alldeles egna galashow i friskluften. Det svåraste är att välja vilken brekka man ska sitta i, den vid tävlingarna eller vid avelsbanan, för båda pågår parallellt och ofta får ryttarna i toppen raskt ta sig mellan banorna då de både tävlar och visar hästar. Sedan är det gårdsvisningar,  musik, föreläsningar, högtidligheter och massor av annat att hänga med på.

 

Enligt islänningarnas devis “allt löser sig” så lyckas arrangörerna få ihop det hela trots de två banorna, vilket vi fick se bevis på under förra Landsmót när dessutom torsdagens väder gjorde att tävlingarna och bedömningen kunde starta först 16 istället för tidigt på morgonen.

Happy human, happy horse!
Foto: Sabina Svenningsson

Landsmót går av stapeln 1-7 juli på banorna i stallområdet Vididalur i Reykjavik. Programmet är fullspäckat och nytt för i år är att sportgrenarna T2, V1, F1 och stilpass PP1 är tillagda till de sedvanliga gædingakeppnigrenarna samt Tölt T1 som alltid gått som sportgren.

Nu, Landsmót 2024, är vi tillbaka vid att söndagen blir den stora finaldagen, jämfört med de gånger den varit på lördagen och söndagen istället ägnats åt gårdsbesök och föreläsningar.

Reykjavik har sina för- och nackdelar. Fördelarna är många. Man kan bo i stan, om än dyrt (ja, hela Island är dyrt just nu för oss med en svag svensk krona), ha det fantastiska restaurangutbudet att tillgå och allt roligt som går att göra i Islands huvudstad.

Nackdelen är kanske att man inte är så nära naturen som i Hella eller uppe i norr. Men Reykjavik är kul och Landsmót är fantastiskt! Just go!! Det ska vi göra!

Programmet hittar du här!

Med staden i bakgrunden i Vididalur. Atlas frá Lýshóli är på bilden.
Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

 

 

 

Share post:

Related articles

Från energiskog, via en sommarhage, till fullfjädrad islandshästanläggning – läs om Marma Torp

Hur går det till när en sommarhage till två hästar förvandlas till en hel anläggning med nästan allt...

Frigg vårspurtade i strålande solsken på banan i Axevalla. 

Den 12 maj öppnade Islandshästföreningen Frigg portarna för en vårspurt på Axevalla-banan. Vädret gjorde ingen besviken och bjöd...

Náttfari från Gunvarbyn högst bedömd i Herning

I fredags startade avelsbedömningarna i Herning och där blev den svenskfödde hingsten Náttfari från Gunnvarbyn (e. Grimur frá Efsta-Seli u....

Majtävling på Sleipnirs ängar – en tradition som är en tävling för alla

Under Kristihimmelfärds dag hölls det enligt tradition Majtävling på Sleipnirs Ängar, strax utanför Genarp i Skåne. Cirka 100 startande...