Islandshästföreningen Odinns Vinter Cup – ett nytt sätt att tävla

Date:

Mirjam och Benni
Foto: Martina Persson

Föreningen Odinn som har sitt upptagningsområde i Dalarna har i år en rolig tävling, en Vintercup med fyra olika deltävlingar.

Ishestnews har fått en pratstund med Mirjam Horn, ordförande och tävlingsansvarig i klubben.

   – Vi var många i klubben som var sugna på att tävla men även i år ställer ju covid till det för oss. 

Vad gör de i Odinn då? Jo, de uppfinner en ny tävlingsform.

   – På SIFs ordförandekonferens 2021 fick vi ställa oss upp, representanter för klubbarna från norr till söder. Vi i Odinn var nummer fem eller sex från norr, så vår klubb ligger ganska avlägset. Och det är 35 mil mellan klubbens norra och södra upptagningsområde.

I Odinn finns bara en domare så man var tvungen att hitta på något annorlunda. Man valde att göra fyra deltävlingar. 

Tävling 1 handlar om kommunikation. Det finns två grenar, ett med ridvägar, både raka och böjda spår som skulle visas i skritt och sedan tölt eller trav.

Den andra grenen var V4 där man bedömer övergångar som övergångar till trav, galoppfattningar och annat. Det är själva ridningen som bedöms istället för hur lashig hästen är. 

Tävlingen sker på “corona-vis” där de tävlande skickar in filmer på sig själva. Malin Schön är domare och det har gått att skicka in sina filmer tills just idag.

Samling i ridhuset
Foto: Martina Persson

Tävling 2 hade tölt som tema och gick av stapeln idag, den 6 december. Ekipagen tävlade i ridhus en och en och på speakers kommando. Domarsekreteraren var på plats i ridhuset medan domaren Nina Bergholtz befann sig 400 km därifrån. En person filmade inifrån ridhuset så att hon kunde döma. Grenarna var T8 och T5.

   – Det var verkligen jättekul, berättar Mirjam och det visade sig vara ett bra sätt att tävla på.

Nio ekipage passade på att tävla och Mirjam vann båda grenarna tillsammans med Benni från Knutshyttan. 

Anna Dufström med Höfdingi från Dahla var med och tävlade
Foto: Martina Persson

Nästa tävling, nr 3, kommer att handla om gångarter. Där kommer man att kunna tävla i V5 och F2 och  även den här tävlingen kommer att vara i ridhus. Planen är att domaren Frida Lindström ska vara på plats.

   – Eftersom Odinn täcker en så stor geografisk yta har vi gjort så att dagens tävling har gått i Leksand långt norrut och tävling 3 kommer att vara i södra Dalarna, närmare bestämt i Stora Skedvi utanför Säter, förklarar Mirjam

Planen är sedan att tävling fyra ska vara som en vanlig tävling med två domare, uttagning och finaler. 

Odinns Vinter Cup visar att man med uppfinningsrikedom och kreativitet kan hålla roliga tävlingar trots märkliga tider. Visst låter det kul?

 

 

Share post:

Related articles

Premiär för lyckad inomhustävling – Merkur Grand Tölt

Idag fick Kungsbacka Ridklubb ett ovanligt besök i och med islandshästföreningen Merkurs inomhustävling Merkur Grand Tölt. Cirka 55...

– Eftersom Hördur numera har en bra grund så försöker vi rida färre pass, men att varje pass är av kvalitet.

Ingen glömmer väl förra sommaren när Beatrice von Bodungen Thelin tillsammans med Hördur frá Varmadal och sitt första år som senior...

Adalheidur och Flóvent tog segern i Meistaradeildins gædingalist.

Är det här årets roligaste tävling? Utan tvekan är det åtminstone en av dem. Att få njuta av...

– Det blir ryttarens jobb att motstå instinkten, det krävs tankekraft, säger Fanny Kristoffersson

När Fanny Kristoffersson skulle skriva sitt examensarbete inför kandidatexamen från Hippologutbildningen på Wången var hon osäker på vad...