Ishestnews har läst: Boken Old Breeding Lines – intressant för alla som lära sig mer om vår hästras

Date:

1606 Breeding lines Umschlag Titel

Ishestnews har läst boken ”Old breeding lines”, av Caroline Kerstin Mende, eller Karólína som hon kallas på Island, där hon också bor. Old Breeding lines är en bok som är extra spännande för alla oss som håller på med avel men också för dig som är allmänt intresserad av islandshästen. Linjerna som Karólína beskriver är Svaðastaðir, Sauðárkrókur, Kolkuós, Kirkjubær, Hornafjörður samt Hindisvik – namn som de flesta av våra nutida ridhästar har i sin stamtavla. Det finns många bilder i boken som illustrerar avelslinjerna och även isländskt hästliv från både förr och idag.

Det är intressant att få följa de olika linjerna och lära sig mer om hur, och varför, de uppstått. Vissa av linjerna har uppkommit av geografiska skäl, de har utvecklats i isolerade områden som man bara kunde ta sig till och från i bra väder. Man avlade på de hästar som klarade av de ofta tuffa villkoren och som just det området krävde. I vissa isolerade områden släppte man helt sonika både hingstar och ston, de fick dela upp sig i flockar efter eget huvud.

Andra linjer har blivit till genom någon uppfödare och hästavlares syn vad som är en riktigt bra ridhäst, en gaedingur. Till exempel kunde ”intelligens” vara ett avelsmål. ”Romersk huvudform” ett annat. Linjeavel och i vissa fall inavel var vanligt, ibland parades både hel- eller halvsyskon.

Transportmedel för hela familjen Foto från Héraðsskjalasafn AusturHúnavatnssýslu
Transportmedel för hela familjen
Foto från Héraðsskjalasafn AusturHúnavatnssýslu
Sveinn Guðmundsson och den fantastiska stammodern Ragnars-Brúnka frá Þrastarstöðum/Sauðárkróki född 1937 Foto: Från Sauðákróks-Hestar. Privat
Sveinn Guðmundsson och den fantastiska stammodern Ragnars-Brúnka frá Þrastarstöðum/Sauðárkróki född 1937 Foto: Från Sauðárkróks-Hestar. Privat

I faktarutor får vi läsa om vilka egenskaper som räknas som speciella för området, likaså får vi en presentation av hästar som haft stort inflytande på aveln och det finns även massor att läsa om dem i texten.

Det är roligt att lära känna människorna bakom aveln, till exempel den kände Sveinn Guðmundsson från Sauðárkrókur, och hans alldeles speciella känsla för hästar. Många anekdoter finns med i Old Breeding Lines

Karólína ger oss också en inblick i isländskt hästliv, något som vi alltid ska ha med oss och förstå när vi umgås med vår hästras. I de flesta länder säger man ”ryttare” om oss som håller på med hästar, på Island kallas vi ”Hestamenn”, eller hästmänniskor.

Vi får lära oss hur hästhållningen på Island ser ut idag, skillnaderna mellan nord- och sydlandet och annat isländskt som alltid är bra att ha med i tanken även när vi bor i Sverige.

I boken finns också exempel på hur olika linjer, eller enskilda hästar påverkat aveln i Tyskland (Caroline Mende är tyska, men bor på norra Island). Det är intressant även för oss i Sverige, t ex genom Týr vom Rappenhof med många avkommor i vårt avlånga land.

Ishestnews vill gärna rekommendera Old Breeding Lines till dig som är det minsta intresserad av rasen. Boken ges ut av Verlag Alpha Umi och här kan man också beställa boken.

 

Två representanter för Sauðárkrókur av idag. Dagfari fra Sauðárkróki med Guðmundur Sveinsson.
Två representanter för Sauðárkrókur av idag. Dagfari fra Sauðárkróki med Guðmundur Sveinsson. Foto: Från Sauðákróks-Hestar. Privat
Vardag idag Foto: Katrin Mugalla
Vardag idag. Rent av författarinnan själv!  Foto: Katrin Mugalla

 

De områden som är med i boken och som tillika har haft en stor betydelse för aveln
De områden som är med i boken och som tillika har haft en stor betydelse för aveln

 

 

Share post:

Related articles

Intervju med Camilla Hed om FEIF-seminariet som fokuserade på nya teorier och tankar om form, hästens rörelser och hur ryttaren påverkar.

24– 27 mars var det dags för det årliga FEIF-seminariet, denna gång för instruktörer, tränare och domare gemensamt....

Reportage från den inspirerande hästfestivalen på Sundabakki med föreläsningar, clinic, hingstar och annan inspiration

  Lördagen satt vi bänkade i det ljusa ridhuset på Sundabakki. Det var dags för Hästfestival. När Vignir Jónasson...

De kom, de sågs i passage, de segrade! Olil och Glampi vann kvällens gædingalist

Och inte bara passage utan även ökad tölt, samlad tölt, explosiv galopp och tillbaka till samling. I kvällens...

Islandshästens dag är tillbaka den 26 mars i Helsingborg

  Äntligen är det dags för Islandshästens dag i Helsingborg igen. Liksom många andra event fick tävlingen ställas in...
sv_SESvenska