Intervju med islandshästprofilen Anne Fornstedt – FEIF-domare, instruktör, uppfödare och tränare.

Date:

 

Anne med sönerna Oskar och Isak
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

På gården Gullögla finns en guldskatt som kommer fram när det är fullmåne. Men försök inte att ta den, den vaktas av gårdens troll.

Namnet Gullögla härstammar just från guldskatten. På gården hittar vi numera också Anne Fornstedt, en islandshästprofil som många av oss känner till.

Anne är instruktör, FEIF-domare sedan 1999, C-tränare, med i uttagningskommittén för landslaget samt lärare i de olika domarutbildningarna samt i takt- och gångartskurser.

Anne har tidgare varit ordförande för Svenska islandshästförbundets tävlingsstyrelse och medlem i Svenska islandshästförbundets styrelse.

Dessutom har Anne varit framgångrik på tävlingsbanan. Hon har ridit 23 SM och har bland annat tre SM-guld och ett NM-silver. Anne har tävlat i landslaget flera gånger. Först med Kolskeggur frá Krossi 1990 och senare med Skjoni frá Skardi, Putti frá Tungu, Gumi frá Dallandi och Safir fra Kleiva. Skjoni och Putto o sportgrenar och Gumi och Safir i gaedingakeppni. Anne har dömt fyra VM och fem NM.

Fina framgångar med hingsten Safir frá Kleiva

Inte utan att vi blir nyfikna på en person med så många islandssträngar på sin lyra så vi ringde upp Anne för en intervju.

   – Jag har alltid varit hästintresserad, berättar Anne. Min moster hade ponny och halvblod och jag var bara fyra år när jag började på ridskola.

Annes pappas arbete gjorde att de flyttade längre norrut i Sverige och i Vemdalen träffade hon på Inger Karlströmer. Inger hade importerat ett gäng islandshästar och var en av pionjärerna bland de svenska islandshästuppfödarna.

   – Inger tog bland annat med oss till ett ridläger hos Peter Mesch, förklarar Anne. När jag blev lite äldre åkte jag till Island och arbetade hos Jóhann Fridgeirsson i Hofsos.

Där köpte Anne sin första egna islandshäst, Kolskeggur frá Krossi . Anne och Kolskeggur tävlade tillsammans på NM i Danmark 1990.

   – Ett tag tänkte jag att jag var tvungen att ha ”ett vanligt jobb” så jag pluggade till sjukgymnast på Karolinska och jobbade som det i 10 år.

Hela tiden längtade Anne tillbaka till stallet. 2007 födde hon sin yngste son Isak och gick sen aldrig tillbaka till jobbet efter mammaledigheten.

– Nu fick det bli hästar för hela slanten, skrattar Anne.

Stamstoet Hilda frá Árbae

Ett stort avelsintresse

Hon förklarar vidare att hon brinner för avel och att hon hållit hingststation de senaste tio åren. Varje år föds två-tre föl, ibland ännu fler.

   – Stona jag avlar på ska ha en stam och blod som jag gillar, förklarar Anne. Jag känner mina ston väl och väljer hingstar jag tänker passar.

   – Avel är det roligaste jag vet! Man väntar, vakar, fölet kommer ut, jag får se det växa upp och sedan börja träna det.

   – Jag hade tur och kunde grunda min avel på det fantastiska stoet Hilda frá Árbae (e. Sólon frá Hóli v/Dalvik u. Hnota frá Stóra-Hofi ue. Stigur frá Kjartanstödum).

Hilda var ett spontanköp och linjeavlad på Náttfari frá Ytra-Dalsgerdi).

Hilda, som är 21 år i år har gett väldigt bra avkommor med flera olika hingstar. Hon själv är liten och oansenlig men med ett fantastiskt lynne. Hennes avkommor blir stora och vackra. Hildas första avkomma, Kiljan från Klockargården, en moderlivsimport efter Keilir frá Midsitju, vann SM i 5-gång junior i år med Annes son Oskar Fornstedt i sadeln.

Ivan från Hammarby på VM 2017
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

Hildas mest kända avkomma är fyrgångshingsten Ivan från Hammarby (e. Berserkur frá Stykkisholmi) som är bedömd till 8.38 med 9.5 för galopp och helhetsintryck och 9.0 för tölt, trav, spirit och sakta tölt. Ivan är framgångsrikt tävlad av Vignir Jónasson. Vi har bland annat sett dem vinna VM 2015 i T2, Nordiska mästerskapstiteln med poängen 8.57 och flera andra tävlingar. I framtiden kommer vi att få se honom med Linda Tovek i sadeln.

   – Jag håller just på att rida in en helbror till Ivan, född 2014. Redan då han var ett litet embryo i magen så döpte vi honom till Ivanhoe men när det blev dags för hästpass fick jag nej från World Fengur.

Anne förklarar att hon aldrig brukar bråka om sådant men eftersom det finns islandshästar som heter Aragon, Lancelot och Excalibur som överklagade hon.

   – Men efter att ha fått nej även efter överklagandet så tänkte jag ”strunt samma”. Nu heter han Ivan II i passet och så kallar vi honom Ivanhoe. Vi har ridit honom hela våren och han är fantastiskt lovande och lik Ivan i rörelse och lynne.

   – Det känns lite skämmigt när vi anmäler honom till tävling som Ivan II, ungefär som att han är en blek kopia av sin framgångsrike bror.

Ivanhoe från Hammarby, eller Ivan II som han heter i World Fengur   Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

På gården finns också en helsyster till Ivan och Ivanhoe, Helga, född 2016. Två hästar från Annes uppfödning har vunnit sina klasser i Unghästchampionatet och blivit bästa 2- respektive 3-åring, nämligen Milla från Hammarby och Simon från Hammarby, båda efter Gumi frá Dallandi.

Anne rider in och tränar sina uppfödningar själv, med god hjälp från sönerna Oskar och Isak.

   – Det är otroligt roligt att rida in de hästar man fött upp själv, menar Anne. Från det att jag väljer hingst så har jag en bild framför mig hur avkomman kommer att bli och oftast måste jag säga att bilden stämmer.

Hon förklarar att hon jobbar med ledarskapet och att vara en trygg ledare.

– Det ska vara lätt och roligt för hästen, vi rider ut mycket med sällskap.

I Femgång F1J har Oskar Fornstedt och Kiljan från Klockargåden den högsta poängen 5.70
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

Sonen Oskar har ärvt mammas intresse. Han rider tre-fyra hästar varje dag och vill arbeta med hästar han med. Oskar har tävlat i svenska landslaget i tre år. 2016 tog han VM-silver på Putti frá Tungu och tre NM-brons. 2018 tre NM-brons i F1, P2 och femgångkombinationen med Kiljan från Klockargården. Nu har han fått låna Draumur frá Vorsabae, en son till Spuni frá Vesturkoti.

Även 11-årige Isak rider och har redan tävlat på två SM trots sin ringa ålder. Hans tävlingshäst heter Kolur från Attorp.

– Att mina söner rider är en stor hjälp, säger Anne. Och idag är det ett helt gäng killar som rider, det är så roligt.

På nya gården Gullögla finns fina träningsmöjligheter och oändligt med ridvägar. Gården ligger bara några kilometer från Tunabanan som är en anläggning med en mycket fin ovalbana och massor av aktiviteter. Bland annat har SM arrangerats här två gånger. Precis bredvid banan ligger Agersta med stort ridhus och ridsportbutik.

   – Tävlingsintresset är stort bland ungdomarna i området och vi ska försöka få ihop en tävligsgrupp under vintern, berättar Anne

   – I närheten bor många islandshästintresserade, det är roligt. Och vi kommer att fortsätta med vår verksamhet, precis som på Hammarby, avslutar Anne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share post:

Related articles

Island öppnar upp för seminexport

  Guðmundur Jón Viðarsson och familj på gården Skálakot på södra Island har under en längre tid arbetat med...

Mamma Åsa och barnen Tage och Signe tävlar tillsammans – hela familjen driver Milåsa

Tänk att rida A-final med sin mamma som konkurrent. Det var vad 15-årige Tage Håkanson fick göra i...

Från energiskog, via en sommarhage, till fullfjädrad islandshästanläggning – läs om Marma Torp

Hur går det till när en sommarhage till två hästar förvandlas till en hel anläggning med nästan allt...

Frigg vårspurtade i strålande solsken på banan i Axevalla. 

Den 12 maj öppnade Islandshästföreningen Frigg portarna för en vårspurt på Axevalla-banan. Vädret gjorde ingen besviken och bjöd...