Forskningsstudie visar hur ryttaren påverkar islandshästens tölt

Date:

En nyligen publicerad studie indikerar att ryttarens förmåga att sitta rakt över hästen och till exempel inte vika sig i midjan påverkar kvaliteten på tölt. Studien visar också att de undersökta ekipagen genomgående presterade bättre i vänster varv än i höger varv.

– Jag bestämde mig för att undersöka hur ryttarens förmåga att sitta och rida symmetriskt påverkade hästens tölt. Detta eftersom jag i tävlingssammanhang tycker mig ha sett att många ryttare, även på elitnivå, inte klarar av att balansera den egna tyngdpunkten mitt över hästens tyngdpunkt, säger Joanna Sätter, hippolog och hästlärare på Wången samt huvudförfattare till artikeln.

Studien genomfördes som en masteruppsats inom magisterprogrammet
”Prestationsoptimering med inriktning elitidrott” vid Mittuniversitetet. Resultaten har publicerats i en artikel i tidskriften PLoS ONE.

RYTTARE MÄTTES MED TRYCK- OCH 3D-SENSORER

I studien har ryttarna ridit två olika hästar vid två olika tillfällen i valfritt tempo i tölt. De red ett vänstervarv och ett högervarv där kvaliteten på tölten mättes. Detta samtidigt som ryttarnas avvikelser i sidled i bäcken och bröstkorg registrerades med hjälp av en 3D-dräkt samt trycksensorer i ryttarens skor.

– Det vi kunde se var att det finns individuella skillnader i prestation beroende på om ryttaren rör sig mycket eller lite. Hästarnas prestation i tölt varierade alltså beroende på olika ryttares rörelsemönster, någon häst presterade bättre vid mindre rörelse hos ryttaren och någon häst uppvisade en bättre tölt vid mer rörelse hos ryttaren, säger Joanna Sätter.

I studien fann man också att ekipagen presterade bättre i vänster varv jämfört med höger varv oavsett ryttarens sits.

Här kan du läsa hela artikeln: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0287748

Share post:

Related articles

Sist ut av svenskarna som ridit Landsmót – Eyvindur Mandal och Sandra Stefánsson

De två sista i vår presentation av svenska ryttare som ridit Landsmót är Eyvindur Mandal och Ishestnews egna Sandra Stefánsson. Ifall...

Missa inte Hippologprogrammets liveclinic med Eyjólfur Isólfsson

Den 14 oktober har Hippologprogrammet, Sveriges enda universitetsutbildning inriktad på häst, en liveclinic via Facebook med adjungerad professor...

Hugo och Tindra-Li gick SIFs avelsvisarkurs för unga

Den 15 september samlades tolv ungdomar på Stenholmen för att gå SIFs avelsvisarkurs för unga, steg 1. Deltagarna...

Sofia Bengtsson och Frida Dahlén har tävlat på Landsmót i storm och regn på tvären

Nu fortsätter vår serie med svenska ryttare som ridit Landsmót med Sofia Bengtsson och Frida Dahlén, som båda fått känna på...