Litfagra förlorade sin mamma och de hittade ingen amma. Istället fick hon en ny mamma.

Date:

En alldeles nyfödd Litlafagra med sin mamma.
Foto: Privat

Lilla Litfagra från gården Gölhult utanför Vimmberby har haft osedvanlig otur i sitt månadskorta liv. Som nyfödd blev hon sjuk, hon hade alldeles för få antikroppar. Distriktsveterinären kom och lyckades hjälpa det lilla fölet. Föga anade de att de skulle ses igen efter bara några veckor. Då var det mamma, stoet Litla-Von från Gölhult som fått åka till Skara Djursjukhus med en kraftig bukinflammation och troligt läckage i tarmen. Det gick så illa att familjen, som består av Eva, hennes man Bengt och Bengts dotter, tillika Evas bonusdotter Lina Jansson, fick åka hem utan stoet och med en nu föräldralös Litfagra. Fölet var på dagen en månad gammalt.

 

   – Veterinärerna på Skara rådde oss att försöka hitta en amma. Om vi inte skulle hitta någon berättade de om en metod där man tar ett annat sto som tidigare haft föl och ger henne hormonbehandling.

Familjen försökte desperat hitta en amma men när de inte lyckades tog de kontakt med Distriktsveterinären igen. Mamma Litla-Von dog på fredagen och nu var det redan onsdag. Veterinären som jobbade under helgen var själv gravid och då får man inte behandla med de här hormonerna. Nu kom i stället samma veterinär som hjälpt det lilla fölet innan. Det var första gången hon utförde en sådan behandling men sa att hon skulle göra allt hon kunde.

Lina stryker noggrant ut Perlas svett över Litlafagra
Foto: Privat

   – Vi funderade på om det gått för många dagar emellan och om fölet skulle glömt hur man gör när man diar, förklarar Eva. Vi matade henne med mjölkersättning från Krafft var tredje timme, hon drack ur en hink.

“Stoet som de skulle försöka sammanföra Litfagra med skulle ha haft föl tidigare och hon skulle varken sett eller hört fölet innan”

Inför att veterinären skulle komma fick familjen lära sig att stoet som de skulle försöka sammanföra Litfagra med skulle ha haft föl tidigare och att hon varken skulle sett eller hört fölet innan.

   – Veterinären betonade verkligen att det här var extremt viktigt.

Stoet de valde att försöka med heter Perla från Kvarnbacka Gård och hon gick på sommarbete en bra bit från gården. Hon hade fått två föl, det sista för fem år sedan.

Själva behandlingen startade med att veterinären gav Perla smärtlindring, för då börjar hästen att svettas. Nu gnuggade de stoet med handdukar och sprang sedan till fölungen och gned noggrant in det med Perlas svett.

Sedan fick Perla en spruta med hormoner som påverkade kroppen att tro att hon fölat samt oxytocin som eventuellt skulle kunna få i gång en viss mjölkproduktion. Sammanlagt fick Perla tre sprutor med olika hormoner.

Perla låg och vilade när hon fick träffa fölet första gången
Foto. Privat

Bengt och Lina gick och hämtade det lilla fölet och när de kom med henne låg Perla och vilade.

   – Perla gnäggade omedelbart till fölet, reste sig och hälsade. När Litfagra gick fram och sög på Perlas juver, då var lyckan total, i den situation vi var i kunde det inte bli bättre, säger Eva känslosamt.

Det visade sig att Perla hade fått lite lite mjölk, kanske finns en chans att det blir mer när Litfagra diar, men oavsett så får fölet mjölk ur sin bunke var tredje timme dygnet runt.

Fölet gick direkt fram och “diade” Perla
Foto: Privat

   – Vi ger henne så gärna mjölken, nu får hon tryggheten, uppfostran och kärleken från en ”mamma”.

Eva förklarar att de var fundersamma på vad som skulle hända när sprutorna började gå ur Perlas kropp. De passade tyst stoet för att vara beredda att gå emellan. Men de hade inte behövt oroa sig, Perla slickar och sköter Litfagra med bravur.

   – När vi skulle gå in och mocka i boxen och Perla ställde sig mellan skottkärran och fölet, då visste vi att hon tagit till sig Litlafagra som sitt eget föl.

Eva berättar att mjölkersättningen är ganska så dyr.

   – För första gången någonsin hade vi tagit en föl-försäkring och det är vi mycket glada för. Den betalade ut tre tusen kronor för mjölken och det är en god hjälp.

Eva heter egentligen Eva-Karin och stoet Litla-Von ägdes av bonusdottern Lina.

   ­– Jag tyckte så synd om henne, att först förlora sitt fina sto och sedan drabbas av allt. Men nu är vi så glada för att Perla tagit till sig Litfagra. Nu önskar vi och tror att allt går bra!

Eva med Perla och Litfagra
Foto: Privat

Share post:

Related articles

Hingstvalet: Visir från Tavelsjö är Änghagas val 2024

Spuni frá Vesturkot-sonen Visir från Tavelsjö kommer att stå på station hos Juliane Klink och Pia Burman på Änghaga Islandshästar...

Årets bild?

Ridhusshower och uppvisningar är både vanligt och populärt inslag på Island så här på vårkanten innan utomhussäsongen drar...

Vårhälsning från Vallfari

  1 maj är islandshästens officiella dag och vi fick en härlig vårhälsning från södra Stockholm där stallarna Hemfosa,...

Sitsen som verktyg för ökat samspel och prestation! Intervju med Anna Stenbeck.

När Beatrice von Bodungen berättade om den hjälp både hon och Hördur fått av Anna Stenbeck så ville...