FEIF Youth Country of the Year Award till SIFs ungdomssektion! Grattis alla ungdomar!

Date:

 

Jannike tar emot den ärovördiga bucklan ur Gundula Sharmans Hand (Gundula är ordförande i FEIF Youth Committee Foto: Jet Pelz
Jannike Bergkvist, ordförande i SIFs ungdomssektion tar emot den ärovördiga bucklan ur Gundula Sharmans Hand (Gundula är ordförande i FEIF Youth Committee. Läs motivationen! 
Foto: Jet Pelz

Under 2016 års FEIF konferens som gick av stapeln i helgen i Nederländerna, fick Svenska Islandshästförbundet ta emot det ärofyllda FEIF Youth Country of the Year Award. SIFs ordförande i ungdomssektionen, Jannike Bergkvist, var där som representant för det svenska ungdomsarbetet.

– Anledningarna till vårat framgångsrika ungdomsarbete är projektmedlen från HNS, fantastiska ungdomar och hårt ideellt arbete, förklarar Jannike.

Ett långsiktigt och aktivt arbete inom SIFs ungdomssektion

Jannike ger här en bakgrund till priset och berättar om det pågående arbetet:

”Hästnäringens Ungdomssatsning, HUS, finansieras via Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) genom totalisatoravtalet mellan staten och trav-/galoppsporten. Av HNS ekonomiska medel avsätts varje år ett belopp för ungdomsprojekt inom ridsport, trav, galopp, avel, Islands- och brukshästar.
Svenska islandshästförbundet beviljades i år 370 000 kr i projektmedel för att kunna genomföra projekt för förbundets medlemmar 0-26 år. Detta har medfört att ungdomssektionen har påbörjat ett gediget uppbyggnadsarbete för att nå en hållbar satsning på ungdomsverksamheten inom SIF. Rom byggdes inte på en dag, inte heller en stark ungdomssektion. Därför jobbar vi långsiktigt med att stärka ungdomsinflytandet inom förbundet och med aktiviteter som våra unga medlemmar uttryckt önskan om.

Ungdomssektionen har under året arbetat med att ta fram en lagledarutbildning som vänder sig i huvudsak till personer 18-26 år som är intresserade av att leda barn och ungdomar. Lämplig bakgrund är att deltagarna har gått t ex ULK Island, ung generation SIF eller har arrangerat ungdomsverksamhet i sin förening alternativt har/ska medverka vid Lag-SM som lagledare eller medhjälpare. En pilotutbildning hölls i december i Mölndal. Den var uppskattad och gav bra input till hur vi kan förbättra utbildningen inför 2016.

Förutom lagledarutbildningen har ungdomssektionen ordnat en rad aktiviteter runt om i landet som tex ett ungdomstält/ lounge på SM i Strömsholm, regionsmöten, ungdomsmöte på höstkonferensen, bemannat SIFs monter på SIHS. Ungdomssektionen är också ansvarig tillsammans med arrangerande klubb för sveriges största ungdomstävling för islandshästar, Lag-SM.

Att Sverige fick ta emot FEIF Youth Country of the Year Award 2015 är ett tecken på att vi är på rätt väg i vår ungdomssatsning och otroligt hedrande och inspirerande.

Inför 2016 är kalendern fullproppad med nya projekt och vi har via HNS och HUS erhållit nya projektmedel så vi kan förverkliga dem.

Håll ögonen öppna på SIFs hemsida och ungdomssektionen i Svenska Islandhästförbundets facebooksida så att ni inte missar något. Närmast i tiden ligger en utbildning som heter ”Unga ledare” som är en ledarskapsutbildning arrangerad av HNS dit vi skickar 6 deltagare.”

12714227_1143381179013935_1900178575_n

Share post:

Related articles

De kom, de sågs i passage, de segrade! Olil och Glampi vann kvällens gædingalist

Och inte bara passage utan även ökad tölt, samlad tölt, explosiv galopp och tillbaka till samling. I kvällens...

Islandshästens dag är tillbaka den 26 mars i Helsingborg

  Äntligen är det dags för Islandshästens dag i Helsingborg igen. Liksom många andra event fick tävlingen ställas in...

En pratstund med Jenny Mandal om Gædingalist. ”Grenen ska visa islandshästens genuina särart med uttrycksfulla rörelser och bra gångarter!”.

Som vi redan tidigare kunnat läsa har Gædingafimi bytt namn till Gædingalist. Om vi översätter till svenska så...

Sofia Hallin funderar – Känslig, lugn eller bara missförstådd häst och vad är skillnad mellan Sverige och Island?

Jag fick en fråga om vad som är dom största skillnaderna mellan hästarna som kommer från Island och...
sv_SESvenska