Eyjólfur Isólfsson blir adjungerad professor i ridkonst vid SLU

Date:

Från en clinic med Eyjólfur i Skåne Foto: Ishestnews.se

Den isländske ryttaren och tränaren Eyjólfur Ìsólfsson blir från 1 september 2019 adjungerad professor i ridkonst vid SLU. Professuren har särskild koppling till islandshästridning.

Eyjólfur Ìsólfsson har sin bakgrund i Islands ledande hästsportcenter Hólar, där han varit lärare och verkat som lektor. Han har fem gånger blivit isländsk champion och är “Master Trainer”, den högsta tränarnivån på Island.

Eyjólfur Ìsólfsson har producerat uppskattade utbildningsmaterial och är internationellt flitigt utnyttjad för kurser i islandshästridning. Han börjar sin anställning som adjungerad professor på hippologenheten vid SLU på 10 procent av heltid den 1 september.

Anställningen har möjliggjorts tack vare finansiering av Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS). HNS finansierar även de två adjungerade professurer i ridkonst som inrättades vid SLU 2011. Då utsågs de internationellt välkända ridsportprofilerna Kyra Kyrklund (inriktning dressyr) och Jan Jönsson (inriktning unghästutbildning och coachning) till professorer i ridkonst på 10–20 procent.

Nu har turen kommit till en förstärkning av hippologutbildningens islandshästinriktning. Islandshästridningen är den hästsportgren som ökat mest i landet under de senaste decennierna. Idag finns ca 30 000 islandshästar, vilket innebär att rasen är den tredje största i Sverige. Islandshästen används för såväl fritids- och turridning som inom tävlingsverksamhet som bland annat bygger på att hästen har tölt som en speciell gångart.

I och med att islandshästsporten har vuxit så kraftigt finns ett stort behov av välutbildade ridlärare och tränare. Hippologutbildningen vid SLU har därför sedan 2010 en inriktning mot islandshästridning på Hästnäringens riksanläggning Wången i Jämtland. Denna inriktning får nu en välbehövlig förstärkning genom engagemanget av en av de internationellt absolut främsta tränarna och utbildarna av islandshästar och deras ryttare.

Foto: Andreas Hejndorf

Share post:

Related articles

Premiär för lyckad inomhustävling – Merkur Grand Tölt

Idag fick Kungsbacka Ridklubb ett ovanligt besök i och med islandshästföreningen Merkurs inomhustävling Merkur Grand Tölt. Cirka 55...

– Eftersom Hördur numera har en bra grund så försöker vi rida färre pass, men att varje pass är av kvalitet.

Ingen glömmer väl förra sommaren när Beatrice von Bodungen Thelin tillsammans med Hördur frá Varmadal och sitt första år som senior...

Adalheidur och Flóvent tog segern i Meistaradeildins gædingalist.

Är det här årets roligaste tävling? Utan tvekan är det åtminstone en av dem. Att få njuta av...

– Det blir ryttarens jobb att motstå instinkten, det krävs tankekraft, säger Fanny Kristoffersson

När Fanny Kristoffersson skulle skriva sitt examensarbete inför kandidatexamen från Hippologutbildningen på Wången var hon osäker på vad...