Ett ögonblick Hinni Sigurdson – aktuell med ny online-utbildning för ekipage på alla nivåer

Date:

Foto: Andreas Gustafsson
Foto: Andreas Gustafsson

Ishestnews har fått en pratstund med Hinrik Þór”Hinni” Sigurdson, välkänd islandshästprofil i både Sverige och på Island. Hinni arbetar numera 50 procent som projektledare för en 2-årig ridutbildning, Reiðmaðurinn,på Lantbruksuniversitetet i Hvanneyri och håller ofta välbesökta och populära ridkurser runt om i Sverige.

Hinni och hans fru Betas företag Isländska Ridkonst har startat on-lineträning, något som visat sig ha stor efterfrågan.

– Tankar kring utbildning on-line är något jag burit med mig under flera år, förklarar Hinni. Jag har skrivit på materialet och skissat på olika upplägg för att kommunicera med mottagarna – eleverna – på ett bra och konstruktivt sätt.

Syftet med distansutbildningen är att ryttaren ska ha professionell hjälp och ett stöd när det behövs som mest – i vardagen!

– Under tre år har jag jobbat för att gå från idé till verklighet och nu är det dags för de första eleverna.

När Hinni gick ut med erbjudandet om distansutbildning på nätet förväntade han sig inte den enorma respons han fick.

– Från början tänkte jag att det största behovet fanns hos ungdomsryttarna men där hade jag fel, skrattar Hinni. Vi är otroligt förvånade över det behov som finns och samtidigt väldigt glada.

De som anmält sig till distansutbilningen kommer från alla nivåer, åldrar och skolor. Det är ryttare på hög tävlingsnivå, hobbyryttare och nybörjare.

– Det här är jätteroligt. Jag har svarat på mail konstant i några dagar.

Tanken är att man utbildar i grupper med högst 15 deltagare i varje grupp. Den första gruppen startar den 28 november och två veckor senare startar grupp två.

– Jag kommunicerar med eleverna via e-mail och varje elev får ett upplägg som är skräddarsytt. Jag coachar varje ekipage individuellt efter de behov de har. Varje grupp har också en privat Facebooksida där vi kan lägga upp bilder, filmer artiklar och annan inspiration för gruppen.

Hinni rider Vakandi frá Hóltsmula uatn huvudlag på Höstkonferensen 2012 Foto: Ishestnews.se
Hinni rider Vakandi frá Hóltsmula uatn huvudlag på Höstkonferensen 2012
Foto: Ishestnews.se

När man anmäler sig till utbildningen så skickar Hinni över ett omfattande och grundligt frågeformulär. Där finns bland andra frågor om gångarter, temperament, utbildningsnivå, hull, skoning och ryttarens kunskap. Andra frågor gäller var man har för träningsmöjligheter. Finns det ridbana, ridhus eller rider eleven alltid i naturen. Och hur ofta hinner man träna?

– Tillsammans sätter vi upp mål för varje ekipage, vad man önskar uppnå under de fyra veckor varje kursdel pågår och även långsiktiga mål.

På måndagen kommer jag att skicka ut förslag på träning, på söndagen skickar ryttaren in en rapport hur veckan varit. Så bollar vi tankar och jag föreslår ett nytt program.

Upplägget på fyra veckor bygger på vårt utbildnings- och träningssystem för struktur, motivation och målmedvetenhet.

Under den första veckan jobbar vi med grunder och avpändhet. Då introducerar vi även vårt sätt att tänka kring ridpassens struktur med uppvärmning, teknikträning och WOD (workout of the day)

Vecka två ligger fokus på sidvärtsrörelser, en häst som inte kan så mycket lär vi grunderna och med den mer erfarna förfinar man arbetet så att att hästen svarar på lätta hjälper.

Vecka tre är det dags att arbeta mycket med markarbete och vecka fyra använder vi alla övningarna tillsammans.

– Varefter ekipaget blir bättre arbetar vi efter samma system men höjer ribban.

Hinni förklarar också att han har en nära kontakt med veterinär och hovslagare för att bolla tankar och kunna ge sina elever bästa möjliga råd.

Ishestnews önskar Hinni lycka till och ser fram emot att följa det nya projektet

Foto: Andreas Gustafsson
Foto: Andreas Gustafsson

Share post:

Related articles

Sammansvetsat gäng är i full gång med att arrangera NM 2024. Fram till 1 mars kan du köpa rabatterade biljetter!

Planerar du att åka till NM 2024? I år är Danmark värdnation och tävlingarna går av stapeln i...

SIF Avel bjuder in till gratis Worldfengurwebinar den 4 mars

    WorldFengur, databasen där i stort sett hela världens islandshästar är registrerade är en magisk kunskapsbank, även för dig...

Film: Louise Löfgrens och Filippa Hellténs hela clinic från Eurohorse

  Vi har fått möjlighet att publicera Louise Löfgrens och Filippa Hellténs clinic från Eurohorse. Under clinicen visar och förklarar Louise och...

IceFoal- Ny officiell sajt för unghästmönstringar

    Den nya sajten IceFoal som är specialutformad för föl och unghästmönstringar laserades officiellt i veckan. Det är avelsledaren...