Ett ögonblick Filippa och Olivia Helltén

Date:

Systrarna Helltén med sina nya stjärnor Foto: Johanna Berg
Systrarna Helltén med sina nya stjärnor
Foto: Johanna Berg
Systrarna Hellten, Oliva snart 15 år och Flippa 18 år.
Båda är uppväxta i villaområdet Mölnlycke. Som unga tjejer hade de inte en egen gård utan var inackorderade med sina hästar.
I början av ridintresset hade de en varsin shetlandsponny. Mamma Pernilla hade två islandshästar. 
Som barn spenderades stalltimmarna med att rida shettis, pyssla och mocka. Att ramla av sina ponnyns och rida barbacka i skogen gav dom bra balans och känsla.  Hästintresset har vuxit fram mer och mer och nu har de en egen gård med stort inackorderingsstall. 
Som 5- åring hade Oliva stort intresse för pyssel och skötsel av hästar, Filippa som även spelar tennis satsade mest på det vid ung ålder.
Flippas intresse växte mer och mer, när hon var 12 år utvecklades ridning till riktig träning. Istället för att åka häst, blev träningen mer utvecklad. Det blev roligt att få utvecklas tillsammans med hästen och få träna ordentligt. Hon började tävla på mamma Pernillas häst och fick så upp ögonen för tävling. Då blev det träning fem gånger i veckan och en mer seriös arbetsplan.
Olivia fick hänga med storasyster på tävlingar och fick så upp sitt intresse. Olivia har ett stort intresse för att träna hästar, umgås, horsemanship och nu komma ut och tävla.
Året 2009 fick familjen en ny häst, nämligen Raudskeggur ’’Skägget’’. Efter att ha sätt en Youtubevideo, på Raudskeggur blev familjen förälskad. Att få se en häst tölta på lång tygel med flott aktion fick familjen att smälta. Filippa blev förälskad i sin nya häst och började då tävla på högre nivå.  ’’Skägget’’ är Flippas stora läromästare som hon älskar över allt annat.
Krókur är Olivias nya tävlingshäst Foto: Johanna Berg
Krókur är Olivias nya tävlingshäst
Foto: Johanna Berg
Olivia fick träna ridskolehästen Sóli ’’Isidor’’, som hon utvecklades mycket med. Dom fick lära sig av varandra och blev ett tävlingsteam. Från att gå från 4,0 på säsongen och avsluta upp med 6,40 och rida sitt första SM, fick dom att känna mycket lycka! Det var också det som väckte Olivias intresse att börja tävla ännu mera!
I februari tidigare i år fick familjen Hellten syn på femgångshingsten Krókur. Familjen hade då diskuterat om en tävlingshäst till Olivia och mitt i allt fick de syn på läromästaren Krókur, en rutinerad hingst med fina gångarter. Olivia hade innan fått prova storasysters femgångshingst och fått upp ögonen för femgång. När Olivia provred Krókur satt hon med ett leende på läpparna under hela ridpasset. ’’Vilken fantastisk häst’’ var det enda som Olivia hade i sin tanke efter provridningen. Ett tillfälle dök upp och familjen köpte Krókur.
Olivia kunde inte vara mer nöjd med sin nya häst. ’
   –  Han är super rolig att rida och mycket gosig i boxen, berättar Olivia. Familjen är mycket stolt att ekipaget redan i år kunde delta på SM, efter så kort tid tillsammans. Allting är så nytt för Olivia, speciellt med femgång, hon ser fram emot att fortsätta träna och utvecklas tillsammans med Krókur! ’
   – Att redan kunna delta på SM har varit fantastiskt, jag känner honom knappt och vi lär oss hela tiden’. Krókur och Olivia är Svensk Mästare i Stilpass Juniorer.
Filippa hade under hösten mycket i skolan och hade därför ingen plan på att köpa ny häst. Hon ville lägga mycket tid och fokus på skolan, träningen och sina unghästar hemma på gården. Under samma veva som Raudskeggur blev skadad skickade Linda Tommelstad, på Island, en video på fantastiska Máni. Ett mejl med en Youtube film och texten ’’Den här hästen skulle passa dig perfekt’’ fick Filippa att tänka om. Filippa kunde inte sluta kolla på filmklippet och var helt såld på hästen.
   – Jag är ung, och jag kan ta det lugnt sen, det är ju det här jag vill satsa på, det var tanken som fick mig att bestämma mig, förklarar Filippa. Familjen stöttade henne och hon är så tacksam att Máni kom till deras ägo under hösten 2013. Utan att ha provat hästen, kom Máni hem till gården. Som det flesta hästar blir efter resan från Island, var han trött. Han fick då vila några veckor och sedan satte hon igång honom. I början var det svårt att hitta alla knappar, men efter mer tid tillsammans blev Máni hennes bästa vän och gav henne stor ridglädje!
Att Filippa och Máni redan kunde tävla SM har bara varit roligt! I början av säsongen var det många tankar    – Undra hur det ska gå, men sedan gick det bättre och bättre.
Idag ligger Filippa och Máni trea i A finalen i T1 YR.
Både Olivia och Filippa är så tacksamma för sin fantastiska familj, som ställer upp på dem i vått och torrt. De vill också hälsa ett stort tack till Stjarni och Linda Tommelstad.
   – Vi kunde inte fått bättre hästar!
Filippa och Máni Foto: Johanna Berg
Filippa och Máni
Foto: Johanna Berg

Share post:

Related articles

Hästarna bryter isolering, ger glädje och egenvärde – Annas hästar både tävlar och jobbar med ungdomar

Den 6:e april tävlade Sæli frá Bakkakoti tölt på Rickebasta. Två dagar senare jobbade han som terapihäst i...

Falki Skistars – Vägen mot Lag-SM 2024. 

Lag-SM är en tävling för ungdomar mellan 13-21 år där man inte bara tävlar i gångartsgrenar utan även...

“Om vi förbättrar oss som ryttare förbättrar vi hästens möjlighet till prestation”. Madelen Johanson om sits och balans.

Förra året blev Madelen Johanson inbjuden att rida som demonstrationsryttare på en clinic med sin dressyrhäst Mr Bean....

Sverige runt på Islandshästens Dag!  Tips till 1 maj!

Ishestnews har dammsugit islandshäst-Sveriges hemsidor och sociala medier efter aktiviteter som anordnas under Internationella Islandshästens Dag den 1...