Distansritt för islandshästar i Roslagen

Date:

 

Distans Fengur
Distansritt-en tävling för alla!
Nu är det dags för den femte distansritten för islandshästar i Sverige! Det är en populär tävlingsform, öppen för alla, unga som gamla, motionärer som tävlingssugna. Alla är välkomna.  Och inga krav på ryttarna. Distansritt är också en mycket populär tävlingsgren på Island, där började man för över 20 år sedan. I år är det FlygandePass och Stormur som arrangerar höstens distansritt. Vi har fått uppdraget av Icelandair och andra isländska företag. Banan är ca 2 mil lång och det blir fina priser.
NÄR? Lördagen den 6 september med incheckning och veterinärkontroll kl 0800 – 0900
Första start kl 0930. Prisutdelning ca 1300.VAR? Lovisedal i Roslagen. Cirka 6 mil norr om Stockholm.Begränsat antal deltagare (ca 40)

Syftet med denna ”tävlingsform” är främst att man ska lära sig förstå hur uthållig och tålig den isländska hästen är.REGLER

1. Hästen måste vara väl tränad och inte yngre än 7 år. Hästen måste vara välskodd och
frisk.

2. Ryttaren får när som helst sitta av och leda hästen eller rasta den. Ryttaren måste rida över start- och mållinjen.

3. Om hästen visar tecken på att vara halt, sjuk eller väldigt trött under ritten är det ryttarens skyldighet att sitta av och vid behov tillkalla hjälp. Om hästen tappar en sko blir den genast diskvalificerad.

4. Samma person måste rida hästen från start till mål.

5. Om man kommer på någon av ryttarna med att behandla sin häst illa, att slå den med piskan för att få den att gå framåt eller liknande, så blir ekipaget diskvlificerat.

6. Ryttaren måste följa de markeringar för ridvägen som satts ut och, i de fall en funktionär finns utmed vägen, se till att denne har lagt märke till häst och ryttare.

7. Före tävlingen så kontrollerar en veterinär alla hästar.. Då lyssnar man på puls och lungor. De tittar efter sår, tecken på hälta och att skorna sitter ordentligt. Veterinären kan underkänna hästen redan före starten om hon/han hittar något fel eller ge straffpoäng (se nedan).

8. SENAST 30 minuter efter målgång blir hästen åter undersökt av veterinär. Om du missar tiden blir hästen diskvalificerad.

9. STRAFFPOÄNG. Kan ges både före och efter ritten.
a) PULS 56 – 57 slag 1 straffpoäng
60 – 64 slag 2 ”
65 – 68 slag 3 ”
Mer än 68 slag Ekipaget diskvalificeras

Om en häst får 5 eller fler straffpoäng blir den diskvalificerad.

För anmälan och mer information klicka in här.
>

Share post:

Related articles

Sammansvetsat gäng är i full gång med att arrangera NM 2024. Fram till 1 mars kan du köpa rabatterade biljetter!

Planerar du att åka till NM 2024? I år är Danmark värdnation och tävlingarna går av stapeln i...

SIF Avel bjuder in till gratis Worldfengurwebinar den 4 mars

    WorldFengur, databasen där i stort sett hela världens islandshästar är registrerade är en magisk kunskapsbank, även för dig...

Film: Louise Löfgrens och Filippa Hellténs hela clinic från Eurohorse

  Vi har fått möjlighet att publicera Louise Löfgrens och Filippa Hellténs clinic från Eurohorse. Under clinicen visar och förklarar Louise och...

IceFoal- Ny officiell sajt för unghästmönstringar

    Den nya sajten IceFoal som är specialutformad för föl och unghästmönstringar laserades officiellt i veckan. Det är avelsledaren...