De tre första böckerna om Knapamerki, det isländska systemet för utbildning i ridning och hästhållning, finns nu på engelska

Date:

 

På Lantbruksuniversitet Hólar har man utvecklat ett system med fem utbildningsnivåer kring islandshästen som kallas Knapamerki. På engelska har man valt att kalla systemet Icelandic Riding Levels. Det är ett omfattande system som innehåller det mesta kring islandshästen som skötsel, utrustning och ridning. Man kan även examineras i de olika delarna och meningen är att den som examinerats i alla de fem delarna är väl förberedd för att söka in på Hólar eller arbeta med hästar. 

Till systemet finns fem böcker utgivna och redan 2012 började man översätta dem till engelska. På Ishestnews kunde man läsa om det här.

Men så tog finansieringen av översättningsprojektet slut och utgivningen av studiematerialet på engelska fick avvakta. Nu är det äntligen dags och de tre första böckena finns att beställa för den som är intresserad. 

Bok 1 handlar om hästens beteende och instinkter, hur man håller häst och hanterar den å ett bra och säkert sätt, islandshästens gångarter, utrustning, ryttarens säte och hur man hanterar tyglarna samt övningar i longering och ryttarens träning. 

Bok 2 innehåller historia och bakgrund om aveln av den isländska hästen, samspelet mellan människa och häst, hjälperna och hur man använder dem korrekt, ridyta och hur man använder den på bästa sätt, arbete vid hand, gångarterna och hur man växlar gångart och uteritt.

Bok 3 fokuserar på utfodring och skötsel, exteriör och fysiskt välmående, en träningsbas, mer utvecklad insikt och gångarterna och hur man tränar, baskunskaper i dressyr och smidighetsövningar, ryttarens sits, cavalettiträning och hoppning.

Du kan läsa mer och även beställa böckerna här! Eller köpa dem på Peninn Eymundsson i Reykjavik eller Akureyri.

 

 

 

 

 

•
 

 

Share post:

Related articles

Bellas ridövning – en enkel variant på ett dressyrprogram

Den här veckan får ni ett dressyrprogram! Det här progamet är en lite enklare variant som innehåller skritt,...

Spännande utbildningsseminarium på gång. Nya forskningstudier om ryttarens vikt och hästars påverkan på människor

  I januari 2024 kommer Isländska Ridsportförbundets (LH) utbildningskommitté och Horses of Iceland arrangera en serie onlineseminarium på temat ...

“Toppur mår bra, han är pigg och glad”- en pratstund med Jamila Berg

  Ishestnews har fått en pratstund med landslagsryttaren Jamila Berg som så oturligt fick avbryta sin A-final i tölt...

Sadlar – del 2: En sadel som passar ryttaren

I del 1 av vår artikelserie om sadlar koncentrerade vi oss på hur sadeln passar hästen. Nu är...