Haffi Gislason har ställt frågor till uppfödare på Island

Date:

 

Haffi

Apropå de senaste dagarnas diskussioner kring SIF Avel så skrev Haffi Gislason ett inlägg som vi på Ishestnews har fått tillåtelse att publicera. Haffi har undersökt hur uppfödare på Island resonerar. 

På grund av den härliga diskussionen som pågår angående SIF Avels förändringsförslag har jag ställt några frågor till många framgångsrika uppfödare på Island. Och när jag säger framgångsrik då uppfattas det som en uppfödare som har lyckats med att avla fram hästar som är lätta att sälja på grund av deras kapacitet. Dessa är:
A. Uppfödare av islandshäst som har blivit kända i media på grund av de har fått priser för högt bedömda individer antingen hingstar eller ston på avelsbedömningar
B. Uppfödare som är icke kända för prestationer med sina hästar men är framgångsrika för att de har lyckas avla fram lätt töltade hästar som är enkla att rida och passar till större del av det som marknaden söker efter dvs allmänna ridhästar som är tänkta för det ändamålet att vara ridhäst för en fritidsryttare eller tävlingshäst


C. Uppfödare som sysslar med det på fritidsbasis och har 1 eller 2 ston i avel 


Gemensamt med alla dessa är att de


1. BRINNER för att skapa något alldeles speciellt som de själva tror på. 


2. De har en medvetenhet att de vill förbättra sina hästar med avel


3. De använder sina egna kunskaper sam tar del av andras kunskaper till att förbättra hästens gångarter samt exteriör 


4.  De använder bedömda ston i sin avel eller icke bedömda ston om de verkligen KÄNNER att det stoet har något speciellt


5.  De tar bort sina ston ur avel om den inte levererar någon förbättring samt slaktar bort individer som har tydliga defekter som gör att användbarheten blir sämre eller rentav dålig (dåliga hovar, lynne t.ex) 


6.  Vid val av hingstar på sina ston då har de gemensamt att de försöker att hitta en hingst som matchar deras idé hur de vill att avkomman ska vara. OBS här kommer min förvåning de använder gärna yngre obeprövade som de själva tycker lovande när de har sett de med ögat.


7.  Alla tycker att de har den möjligheten att de kan VÄLJA vad de vill använda och att de vet att det finns mångfald och gott med utbud av olika blodslinjer som gör att de kan prova sig fram. 


8. Ingen av dem använde BLUP i sin beslutsfattning av hingstval men tittar på den med jämförelse i tanken. 


Jag själv är ingen uppfödare men jag är född och uppvuxen med islandshästar och jag känner väldigt många uppfödare som vet vad de vill och de har lyckas för att de kan välja själva hur de skapar sitt eget konstverk. Om jag hade egen avel här i Sverige då skulle jag jätte gärna vilja använda unghingstar som jag gillar. Jag skulle kunna tänka mig att titta runt på alla de olika uppfödarna i hela Sverige som vill något med sin avel och se vad de har lovande i sin flock. Men jag skulle också vilja använda en flott bedömd hingst som jag gillar. Men det viktigaste är att jag vill välja själv. Och ni seriösa uppfödare , jag antar att ni vill välja själva också?

Share post:

Related articles

Reportage från den inspirerande hästfestivalen på Sundabakki med föreläsningar, clinic, hingstar och annan inspiration

  Lördagen satt vi bänkade i det ljusa ridhuset på Sundabakki. Det var dags för Hästfestival. När Vignir Jónasson...

De kom, de sågs i passage, de segrade! Olil och Glampi vann kvällens gædingalist

Och inte bara passage utan även ökad tölt, samlad tölt, explosiv galopp och tillbaka till samling. I kvällens...

Islandshästens dag är tillbaka den 26 mars i Helsingborg

  Äntligen är det dags för Islandshästens dag i Helsingborg igen. Liksom många andra event fick tävlingen ställas in...

En pratstund med Jenny Mandal om Gædingalist. ”Grenen ska visa islandshästens genuina särart med uttrycksfulla rörelser och bra gångarter!”.

Som vi redan tidigare kunnat läsa har Gædingafimi bytt namn till Gædingalist. Om vi översätter till svenska så...
sv_SESvenska